Virtuell klinik – Ett steg i barncancersatsningen i Mellansverige

Sidan publicerades 3 juni 2024

I Mellansverige satsas det på barncancer. Projektet virtuell klinik, ska göra det lättare för barn i hela sjukvårdsregionen att få hjälp.

Bakgrunden till projektet är ett behov av en ökad systematik i samarbetet inom sjukvårdsregionen då det kommer till var patienten får sin behandling. På Barncancercentrum i Uppsala har över tid alltmer specialiserade behandlingar tillkommit, exempelvis transplantation av stamceller. Det har lett till en situation då man ibland behövt flytta patienter till andra barncancercentra eller andra barnkliniker i Mellansverige för behandlingar som vanligtvis givits i Uppsala.

Erika Gotheim
Erika Gotheim, projektledare virtuell klinik

- Målet med projektet är att kartlägga den kapacitet och kompetens som redan finns inom sjukvårdsregionen så att man systematiskt kan fördela behandlingar som idag görs i Uppsala till andra barnkliniker samt att inrätta en vårdplatskoordinatorsfunktion för den ”virtuella klinik” som blir resultatet. Samarbetet ska möjliggöra att all behandling av patienterna kan ske inom sjukvårdsregionen, säger Erika Gotheim, projektledare för virtuell klinik.

En första kartläggning genomförd

Projektet har idag startat och en första kartläggning av barnklinikernas nuvarande kapacitet är genomförd. Projektets förhoppning är att kunna leverera en metod för samarbete över regiongränser som även skulle gå att applicera på andra områden.

- Det finns barnonkologiska team på alla sjukhus i regionen och olika möjligheter att ge behandlingar i nuläget, vi arbetar för att utöka kapaciteten och också för att tillsätta en regionkoordinator säger Josefine Palle, Sektionschef och överläkare på barnonkologen i Uppsala.

Målet med projektet på kort sikt är att säkra kompetens genom exempelvis utbildningsinsatser och framtagande av kliniska rutiner och att formulera arbetssätt för en vårdplatskoordinator. På längre sikt är målet att ha ett samarbete, en virtuell klinik, där sjukvårdsregionens barnkliniker tillsammans kan möta den största delen av det behandlingsbehov som finns.

- För patienten och dennes familj kan samarbetet Virtuell klinik på sikt betyda att man i ett tidigare skede kan veta var behandlingarna kommer att ske vilket kan betyda mycket i en omvälvande situation, säger Erika.

- Målet är förstås är också att alla patienter får sin behandling i planerad tid och att det finns en tydlig organisation kring logistiken av detta. Så att det inte blir sällan händelser utan att det görs kontinuerligt. Detta in sin tur leder till och förutsätter en ökad kompetens i regionen, fortsätter Josefine.

Läs mer om barncancersatsningen i Mellansverige