En julhälsning till alla er som deltar i RCC-arbetet!
Vi har ett år bakom oss som varit extremt innehållsrikt. Både ute världen i stort där krig och konflikter samt presidentval i USA har dominerat medierna. Även i Sverige har det hänt mycket och sjukvården inklusive cancervården har nått rubrikerna.
Nu i höst skriverier om felaktiga diagnoser på cellprov från livmoderslemhinna i Uppsala och nu pågående rapport i DN om missade HPV-tester inom preventionsprogrammet som kan leda till onödiga fall med livmoderhalscancer. På den positiva planhalvan kommer nya rapporter om hur AI kan göra nytta i cancerdiagnostik och framgångar med precisionsbehandling av cancer inom flera diagnoser.
Regionernas problem med implementering av välfungerande IT-system som underlättar för medarbetarna har tydligt belysts i medierna genom att Region Skåne och Västra Götaland drar tillbaka införandet av Millennium – tillfälligt?
Samtidigt har vi i Mellansverige nått fram till en efterlängtad uppdatering av patientjournalsystemen där samtliga sju regioner inom en snar framtid ska ha samma system (Cosmic) vilket kommer att underlätta ett säkert informationsflöde och samarbete mellan regionerna. En annan stor händelse i Sjukvårdsregion Mellansverige var Akademiska sjukhusets första steg mot ackreditering som Comprehensive Cancer Centre i oktober. Chanserna är nu mycket goda att det hela blir klart i mars 2025. Universitetssjukhuset i Örebro funderar nu också på en ackreditering.
Även för RCC fanns utmaningar under 2024. Den största var samtidigt den roligaste. I slutet på december 2023 fick vi besked om en stor statlig satsning på med 220 mnkr i utvecklingsbidrag till förbättringsprojekt inom cancervården. På mycket kort tid fick vi informera om möjligheten att ansöka, bedöma ansökningar (124 st!) samt fördela och betala ut pengar och sedan samla in uppföljningsrapporter. Totalt fick våra sju regioner dela på 45 mnkr och de har gjort ett storartat jobb med att få sin del av detta utvecklingsarbete på plats. Avrapporteringar under hösten visar att pengarna kommit väl till pass och gjort stor nytta. Exempelvis har satsningar på nya magnetspolar till MRT gjort att tillgängligheten för bröstcancerutredningar har ökat och satsningar på analysutrustning för vissa mutationer gjort att lung- och tarmcancerpatienter snabbare kan starta behandling. Inom cancerrehabilitering och palliativ vård har flera utbildningssatsningar kunnat bidra till kompetensökning som kommer både patienter och närstående till del. Passa på att lyssna på RCC’s lunchwebbinarier under v.4 som beskriver några av de mest framgångsrika projekten. För er som läser detta och tycker att det verkar intressant kan jag meddela att allt tyder på att RCC får nya miljoner från staten att dela ut till förbättringsprojekt under 2025.
På det nationella planet har vi väntat på förslaget till en ny Nationell cancerstrategi. Det har lett till mycket spekulationer men också givande diskussioner kring hur vi vill att den nya strategin ska fungera. Ansvarig för utredningen är professor Mef Nilbert, tillika sakkunnig inom cancer på Socialstyrelsen. Förslaget till ny Cancerstrategi presenterades 29 november och är nu ute på remiss. Alla regioner, alla RCC:n samt RCC i samverkan, Cancerfonden och patientföreträdare ska tycka till om cancerstrategin. Observera att alla som vill kan skicka sina synpunkter då remissförfarandet är ”öppet”. Jag känner mig säker på att RCC kommer att ha en fortsatt stark position inom svensk cancervård. En fråga där svaret inte är givet är cancerstrategins förslag att RCC och CCC-organisationen ska integreras. Det betyder att RCC och Sveriges Comprehensive Cancer Centres, det vill säga universitetssjukhusen som genomgått ackreditering som CCC: Nya Karolinska Stockholm, Sahlgrenska i Göteborg, Skånes universitetssjukhus i Malmö/Lund samt Linköpings universitetssjukhus, eller har pågående ackreditering: Akademiska i Uppsala och Norrlands universitetssjukhus i Umeå, föreslås dela ansvaret för cancerstrategin med RCC. Hur ansvaret till sist ska fördelas är fortfarande oklart men jag hoppas på en transparent process och att en stärkt cancerstrategi ska bli resultatet.
Oavsett hur det blir med den nya cancerstrategin måste vi inom RCC-organisationen jobba på med våra vanliga förbättringsområden. Vi kommer förstås att behöva våra utmärkta register även under 2025 och framåt. Vi fortsätter bedriva kunskapsstyrning och förbättringsarbete med Nationella vårdprogram och kvalitetsregister som viktiga verktyg. Vi måste driva på cancervården i patientcentrerad riktning med hjälp av kontaktsjuksköterskor, Min vårdplan 1177 och cancerrehabilitering. Vårt samarbete med patienter och närstående kommer att vara mer efterfrågat än tidigare. Likaså kommer behoven av ett uppdaterat och aktivt preventivt arbete för bättre levnadsvanor fortsätt ha en central roll för att begränsa insjuknandet i cancer. Tidig diagnos och screening kommer också att kräva betydande insatser från RCC-håll. Vi behöver också jobba på med våra olika IT-stöd som Regimbiblioteket, IPÖ samt IT-stödet till organiserad prostatacancertestning. Även stöd till forskning och utveckling tillhör viktiga områden så att vi kan får en allt bättre cancervård framåt i tiden.
Jag vill till sist passa på att tacka alla er som arbetar med cancer ute i sjukvården på olika sätt, ni gör ett väldigt gott arbete och vi tackar för gott samarbete!
Jag vill också tacka er som bidrar som patient- och närståenderepresentanter, ni gör viktiga insatser och jag hoppas ni finner kraft att fortsätta!
Till alla våra medarbetare inom RCC försäkrar jag att vi alla kommer att behövas i det fortsatta arbetet för en allt bättre och mer jämlik cancervård. Nyckeln är ett gott samarbete med regionernas medarbetare. Så vila nu upp er och ät ordentligt under jul- och nyårshelgerna så att ni är i god form när vi i januari trycker gasen i botten igen!
En God Jul och ett riktigt Gott Nytt År!
Önskar Johan Ahlgren, verksamhetschef RCC Mellansverige