Sjukvårdsregion Mellansverige tar steg mot bättre palliativ vård för barn

Sidan publicerades 1 december 2023

Inom den sjukvårdsregionala barncancersatsningen initierades 2023 ett delprojekt om införande av palliativa ombud på Akademiska barnsjukhuset och på de länssjukhus i Mellansverige där barn med cancer vårdas.

Idag återfinns det 13 palliativa ombud på de olika barnklinikerna i Mellansverige. De har som uppdrag att stötta implementeringen av det nationella vårdprogrammet av palliativ vård av barn i sina regioner, bland annat genom kunskapshöjande insatser och deltagande i utvecklingen av den palliativa vården på kliniken. 

Arbete för utvecklad palliativ vård för barn i Örebro

I en strävan mot att utveckla den palliativa vården för barn i Örebro har Sara Persson, barnsjuksköterska och biträdande enhetschef på allmänpediatrisk avdelning 26, och Linnéa Fernstedt, barnsjuksköterska på mobila barnteamet, fungerat som palliativa ombud i knappt ett år.

De har bland annat arbetat för att öka kunskapen om palliativ vård på kliniken och har tagit flera steg för att uppnå detta. Enkät har skickats ut för att mäta kunskapsläget på avdelningen, och internutbildningar har genomförts. Genom att uppdatera lokala rutiner och riktlinjer har de arbetat för att skapa en enhetlig och förbättrad vård för barn med palliativa vårdbehov.

Sara och Linnéa identifierar flera utmaningar inom den palliativa vården för barn, inklusive begränsad tillgänglighet av hemsjukvård utanför dagtid. De betonar att ojämlikheten inom den palliativa vården är tydlig, påverkad av geografiska faktorer, sjukdomsdiagnos och sociala förutsättningar.

- Vårt mål är att skapa fungerande riktlinjer och rutiner, så vården för varje patient blir konsekvent och av hög kvalitet oavsett personal och patient," säger Sara Persson. "Vi strävar efter att öka kunskapen om vad palliativ vård innebär och vilka barn som har palliativa vårdbehov.

I tillägg till en satsning på ombud i regionerna har ytterligare medel från barncancersatsningen beviljats för Mellansveriges regioner att initiera förbättringsarbeten för att utveckla den palliativa vården för barn. Huvuddelen av regionerna planerar med dessa medel att arrangera utbildningsinsatser samt möjliggöra vård i hemmet. I rollen som ombud leder Sara och Linnea det arbete som påbörjats i Örebro, som framför allt syftar till att skapa ett multiprofessionellt palliativt team på kliniken samt etablera ett samarbete med vuxenhemsjukvården.

- När projekttiden är slut hoppas vi ha etablerat ett nytt arbetssätt för barn med palliativa vårdbehov, där den palliativa vården är lika självklar som den kurativa," avslutar Linnéa Fernstedt. 

Nationellt vårdprogram palliativ vård av barn