Sedan våren 2023 erbjuder samtliga vårdcentraler i Stockholms län teledermatoskopi. Breddinförandet av arbetssättet – som möjliggör en mer träffsäker bedömning av hudförändringar redan på vårdcentralen – har pågått sedan 2021. Nu visar färsk statistik från Karolinska Universitetssjukhuset att vårdcentralerna har klart kortast ledtider för operation av hudförändringar med allvarligast misstankegrad, jämfört med sjukhusen och vårdvalens vårdgivare.
Nyheter
Nu startar regionernas gemensamma informationskampanj om screening för att upptäcka cancer. Regionala cancercentrum har utformat kampanjen tillsammans med regionerna och 1177. Den kommer synas i sociala medier, annonser och på affischer runt om i landet under hela september.
Den 31 juli deltog RCC Stockholm Gotland på Stockholm Pride. Under rubriken Hur når vi jämlikhet inom cancerscreening och vård? presenterade medarbetare från RCC pågående projekt och öppnade upp för dialog med besökarna. Samtalen ledde till både insikter och ny energi i det fortsatta arbetet mot en mer jämlik vård.
I slutet på juli, början på augusti hålls Stockholm Pride. Och i år finns RCC Stockholm Gotland på plats med en programpunkt i Pride House. Här kommer man presentera verksamheten och gå djupare in i två specifika projekt kring jämlik vård. Möjligheten för deltagare att dela erfarenheter och olika perspektiv kommer finnas genom så kallade rundabordssamtal.
Flera medarbetare på RCC Stockholm Gotland ligger bakom en artikel som nyligen publicerats i International Journal of Environmental Research and Public Health. Den bygger på en kvalitativ studie om personer med intellektuell funktionsnedsättning, invandrare, ungdomar och unga canceröverlevares uppfattning om kodexen mot cancer.
Regionalt cancercentrum Stockholm Gotland är på plats under Järvaveckan. Målet är att öka kunskapen om cancerprevention, dels genom goda levnadsvanor, dels möjligheten till tidig upptäckt av cancer genom screeningprogrammen.
Region Stockholm startade 2022 organiserad testning för prostatacancer för alla män folkbokförda i Stockholms län födda 1972. Erbjudandet innebär ett gratis blodprov och beroende på testresultat även fortsatt utredning. Under första året valde 37 procent av de 17 185 inbjudna männen att delta. Ett 40-tal cancerfall har upptäckts och behandlats.
Under april lyfter RCC sunda solvanor och hudcancer för att stärka medvetenheten kring Sveriges snabbast ökande cancerform och hur man kan skydda sig. Bland annat har informationsfilmer riktade för olika målgrupper tagits fram.
Sedan 1 september har 300 kvinnor undersökts med lågdos-datortomografi i Sveriges första pilotstudie för lungcancerscreening som leds av Regionalt cancercentrum Stockholm Gotland och utgår från Karolinska Universitetssjukhuset. Studien har redan hittat fler premaligna förändringar än vad forskarna vågat hoppas på. Visar det sig att det är potentiell och mycket tidig cancer så är chanserna goda för att det går att bota. Lungcancer är den cancerform som flest patienter dör av.
Regionala cancercentrum i samverkan lanserar en rapport som visar hur arbetet mot cancer bedrivits de senaste åren och prioriteringar framåt. Eftersom regeringen har aviserat att det planeras för en uppdaterad cancerstrategi kan rapporten användas för att tydliggöra vilka delar som behöver finnas inom ramen för en sådan.
Den uppdaterade versionen anser aktuella epidemiologiska data, befolkningsdata och förekomst av hälsorelaterade levnadsvanor.
Nu finns nya rekommendationer för återrapportering av medfödda, oftast ärftliga, genetiska varianter vid diagnostik av vuxna patienter med cancersjukdom inom klinisk patologi. Bakom står Nationella arbetsgruppen för ärftlig cancer vid RCC i samverkan.
I samband med det svenska ordförandeskapet i EU anordnades en ministerkonferens om EU:s cancerplan. RCC i samverkan deltog och delade med sig av sitt arbete och erfarenheter för att uppnå en jämlik cancervård i Sverige.
Den nionde december publicerades nya förslag om rekommendationer av cancerscreening. I den tidigare versionen från 2003 inkluderas bröstcancer, livmoderhalscancer och kolorektalcancer. Nu breddas rekommendationerna och inkluderar även lungcancer, prostatacancer och magcancer
Det reviderade vårdprogrammet för livmoderhalscancerprevention innebär en övergång från screening, utredning och uppföljning, som tidigare i huvudsak utgått från cellförändringar, till en modell där risken för utveckling av cancer utgår från om HPV påvisas och vilken typ som påvisas.
En ny cancerpreventiv kampanj vid namn Cancer Prevention Across Europe (PrEvCan) startar upp under oktober månad.
I hälso- och sjukvårdsdebatten framförs ofta åsikten att resurser måste omfördelas och bättre riktas till de personer som har störst behov av dem. Förebyggande insatser är en viktig del i arbetet för en jämlik hälsa.
Screening inom cancerområdet är en viktig insats för tidig upptäckt och behandling. För att förbättra samordningen av screeningverksamheten på nationell nivå har Regionalt cancercentrum i samverkan (RCC) förstärkt med nationell screeningsamordnare. Sedan 1 april delar Elin Ljungqvist och Anna Sandelin på uppdraget och arbetar tillsammans med olika ansvarsområden.
Geografiska och sociodemografiska faktorer påverkar vem som deltar i det nationella screeningprogrammet för livmoderhalscancer. Personer med låg utbildningsnivå och inkomst deltar i programmet i lägre utsträckning.
RCC Stockholm Gotland har tillsammans med Synskadades Riksförbund Stockholm Gotland tagit fram en syntolkad version av instruktionen för självprovtagning av HPV. Nu kommer provtagningskitten med färdigetiketterade provrör och behöver inte längre datummärkas. Ett moment som tidigare varit svårt för personer med synnedsättning.