Ny europeisk cancerpreventiv kampanj PrEvCan startar upp

Sidan publicerades 21 oktober 2022

En ny cancerpreventiv kampanj vid namn Cancer Prevention Across Europe (PrEvCan) startar upp under oktober månad.

Evidensbaserade råd kring tobaksrökning är först ut i den nya europeiska kampanjen som syftar till att uppmärksamma det vi som individer kan göra i vardagen för att minska risken för cancer.

Forskning visar att vi i Europa skulle kunna minska antalet cancerfall med 40 % om alla följde de rekommendationer som finns i den Europeiska kodexen mot cancer. Bakom kampanjen står European Oncology Nursing Society (EONS), European Society for Medical Oncology (ESMO) tillsammans med fler än 60 organisationer.

I Sverige deltar flera av regionerna, professionsorganisationer, och RCC Stockholm Gotland. RCC i samverkan står självklart bakom initiativet genom aktiviteter av NAG Cancerprevention och de nationella screeningsamordnarna.

För kampanjpartners finns verktygslådor med kampanjmaterial på 25 olika språk, för alla som vill vara med och sprida budskapen om de 12 råden.

Den europeiska kodexen mot cancer

Kampanjen är baserad på den europeiska kodexen mot cancer. Kodexen är ett initiativ av Europeiska kommissionen och vänder sig till den breda allmänheten med rekommendationer och information om vilka åtgärder en kan ta för att minska risken att en själv eller ens familj drabbas av cancer. PrEvCan kommer att fokusera på en rekommendation per månad.

Mer information:

PrEvCan - EONS - The European Oncology Nursing Society (cancernurse.eu)

Nationella arbetsguppen för cancerprevention

 

PrevCanlogo