Nyheter

Nyheter från RCC Stockholm Gotland
Samverkan
Nytt vårdprogram för Myeloproliferativ neoplasi publicerat

Ett nytt nationellt vårdprogram för myeloproliferativ neoplasi (MPN) har fastställts och publicerats i Kunskapsbanken på cancercentrum.se. Tidigare har nordiska riktlinjer förelegat, och detta är det första nationella vårdprogram för MPN som skrivits i RCCs regim.

Stockholm Gotland
Lena Sharp får den internationella utmärkelsen Robert Tiffany Lectureship

International Society of Nurses in Cancer Care (ISNCC) uppmärksammar cancersjuksköterskor som har gjort framstående bidrag inom cancervården som fått globala avtryck.

Stockholm Gotland
Kvinnor erbjuds självprovtagning för HPV

Istället för att kallas till gynekologiskt cellprov på barnmorskemottagning får kvinnor sedan början av 2020 succesivt erbjudande om självprovtagning för HPV. Infektion med HPV är den vanligaste orsaken till livmoderhalscancer.

Stockholm Gotland
IT-satsning för att effektivisera processen för Ny Medicinsk Bedömning

Sedan hösten 2019 arbetar RCC Stockholm Gotland på uppdrag av RCC Samverkan med att effektivisera processen för Ny Medicinsk Bedömning (NMB). Bland annat handlar det om att ta fram nya arbetssätt samt ett IT-stöd som beräknas sättas i provdrift under senhösten 2021.

Samverkan
Vetenskapsradion P1 om cancervård i coronatider

I medierna har det förekommit uppgifter om att cancervården har flyttats fram och operationer skjuts upp. Vetenskapsradion i P1 ville ta reda på hur det faktiskt förhåller sig, och vände sig därför till RCC för information och fakta.

Samverkan
Lena Ivö ny samordnare för RCCs kommunikation

Från den 7 januari har Lena Ivö tagit över uppdraget som RCC i samverkans nationella samordnare för kommunikation. Lena efterträder Bo Alm, som nu lämnar uppdraget som ett led i nedtrappningen inför en planerad pensionsavgång i sommar.

Samverkan
Webbutbildning i teledermatoskopi för landets primärvård

Teledermatoskopi införs på bred front i stora delar av landet och som stöd till införandet har Regionala cancercentrum i samverkan tagit fram en webbaserad utbildning, som vänder sig till alla berörda inom primärvården.

Samverkan
Förstärkt satsning på jämlik, effektiv och tillgänglig cancervård

SKR och staten har träffat en överenskommelse om att under 2021 fortsätta och förstärka arbetet för en mer jämlik, effektiv och tillgänglig cancervård. Förutsatt att riksdagen ställer medel till förfogande avser regeringen att avsätta 600 miljoner kronor per år 2021 – 2023 till satsningen på cancervården.

Samverkan
Nu lanseras Min vårdplan peniscancer

Idag lanserar RCC Min vårdplan peniscancer, den andra diagnosspecifika Min vårdplan enligt nationell modell. Innehållet publiceras på cancercentrum.se för verksamheter som vill erbjuda patienterna MVP peniscancer på papper. Den digitala versionen lanseras på 1177 fredagen den 1 februari.

Samverkan
Skillnader i läkemedelsregistreringen försvårar uppföljning

RCC följer årligen upp om användningen av nya cancerläkemedel följer EMAs godkända indikationer och NT-rådets rekommendationer. Uppföljningen ska identifiera eventuella regionala skillnader i användning och implementering i syfte att eftersträva en optimal och jämlik tillgång till cancerläkemedel i hela landet. Regionernas inrapportering måste dock bli mycket bättre för att regionala jämförelser ska bli meningsfulla.

Samverkan
Ny uppföljningsmetod visar på långsam introduktion av nytt cancerläkemedel

Införandet av läkemedlet abirateron i den svenska prostatacancervården gick långsamt och verksamheternas följsamhet till begränsningarna i användningen var låg. Det visar en ny studie som bygger på en kombination av färska data från tre register som regelbundet sammanförs i Statistikspåret på Socialstyrelsen.

Samverkan
Färre cancerfall upptäcks under pandemin

En färsk uppföljning av hur covid-19-pandemin påverkat cancerområdet under hösten visar samma nedgång i antalet upptäckta nya cancerfall som under vårens pandemivåg. Även screeningen med mammografi och gynekologisk cellprovtagning är påverkad.

Samverkan
Samtliga patientöversikter lanserade – implementering under 2021

Idag lanseras de sista två patientöversikterna inom projektet för patientöversikter i cancervården – för myelom och för cancer i centrala nervsystemet. Det betyder att samtliga åtta patientöversikter nu är tillgängliga att implementeras i cancervården.

Samverkan
Cancervård med patientfokus kräver patientmedverkan

Goda förutsättningar för patient- och närståendemedverkan är väsentligt för utveckling av en personcentrerad och säker cancervård. Patienters och närståendes upplevelser och synpunkter behövs inte bara i utvecklingen av vården utan också för att stärka patientens ställning och möjlighet till delaktighet. Det är därför nödvändigt med patient- och närståendeföreträdare inom RCCs arbete, och att dessa stöttas på bästa sätt.

Samverkan
Nu finns en uppdaterad version av det nationella vårdprogrammet för Hodgkins lymfom

Det nya vårdprogrammet fastställdes av RCC i Samverkan den 8 december 2020. Det första nationella vårdprogrammet för Hodgkins lymfom togs fram 2017. Innan dess fanns nationella riktlinjer.

Samverkan
Nationella regimbiblioteket – en guldgruva för kunskapsstyrning

Det nationella regimbiblioteket för cancerläkemedel är under ständig utveckling och innehåller i dagsläget nära 500 aktuella regimer. Det är en central kunskapskälla för framförallt läkare, sjuksköterskor och farmaceuter.

Samverkan
Stödet till kliniker vid införande av patientöversikter fortsätter

Det stöd som diagnoskoordinatorerna utgör vid införandet av patientöversikter i cancervården fortsätter under hela 2021. Detta tack vare utökad finansiering från RCC i samverkan och Sjöbergstiftelsen.

Samverkan
Vårdprogrammet för KLL reviderat

Det nationella vårdprogrammet för kronisk lymfatisk leukemi (KLL) har genomgått en mindre revidering som godkändes av RCC i samverkan den 24 november 2020.

Samverkan
Enkel behandlingsmetod ger patienter ökad livskvalitet

Regionala cancercentrum i samverkan har producerat en film som beskriver hur behandlingen PTNS (Perkutan tibialis nervstimulering) går till. Filmen är framtagen för sjukvårdspersonal som vill veta mer om PTNS, en behandling för patienter med överaktiv blåsa och avföringsinkontinens.

Samverkan
Förlängd svarstid på remissrundan för vårdprogram

Svarstiden i den pågående remissrundan för vårdprogram och SVF förlängs till den 15 februari 2021. Information om nytt svarsdatum och aktuella mejladresser finns i följebrevet till respektive dokument.