Enkel behandlingsmetod ger patienter ökad livskvalitet

Sidan publicerades 30 november 2020

Regionala cancercentrum i samverkan har producerat en film som beskriver hur behandlingen PTNS (Perkutan tibialis nervstimulering) går till. Filmen är framtagen för sjukvårdspersonal som vill veta mer om PTNS, en behandling för patienter med överaktiv blåsa och avföringsinkontinens.

På Skånes universitetssjukhus i Malmö finns Bäckenbottencentrum på Kirurgmottagningen, där man arbetar med en speciell teknik som heter PTNS, percutan tibialis nervstimulering. PTNS är en form av neuromodulering. Metoden går ut på att påverka nervtrafiken till de nerver som styr blåsa, tarm och bäckenbotten. Målet är att återskapa balans i organets störda funktion och indikationer för PTNS är överaktiv blåsa och avföringsinkontinens. Många patienter blir bättre av behandlingen och upplever en ökad livskvalitet.

- PTNS är en metod som visat goda effekter vid instabil blåsa och avföringsinkontinens. Metoden är enkel att lära sig och det är önskvärt att fler patienter kan få tillgång till denna behandling, säger Björn Ohlsson, medicinsk chef på Regionalt cancercentrum syd. 

 

Filmen, som är ca 6 minuter lång, är framtagen för sjukvårdspersonal som vill veta mer om PTNS – en behandling för patienter med överaktiv blåsa och faecesinkontinens. Metoden går ut på att påverka nervtrafiken till de nerver som styr blåsa, tarm och bäckenbotten.


I filmen visar personal hur processen går till i detalj och vilken utrustning som krävs.

Filmen kan med fördel ses i utbildningssyfte.

Vid frågor om behandlingen, kontakta Mari Dahlberg, sjuksköterska.

Funktionella besvär vid cancer i bäckenet