Allmän screening av 60–79-åringar för tjock- och ändtarmscancer beräknas kunna minska antalet drabbade av denna cancerform med åtminstone 400 fall årligen. Men framgångsrik screening förutsätter ett högt deltagande i screeningprogrammet och deltagandet kan vara lägre i högriskgrupper. En ny rapport från RCC som utgår från s.k. geomapping, visar att det behövs riktade insatser för effektivare screening i geografiska upptagningsområden där screening förväntas ge mest nytta.
Nyheter
Antalet personer som upptäcks och diagnostiseras med cancer har minskat under covid-19-pandemin. Antalet rapporterade tumörer har minskat med strax under 10 procent under perioden januari–oktober 2020 jämfört med samma period 2019. Det framgår av Regionala cancercentrum i samverkans tredje rapport om pandemins effekter på cancervården.
På uppdrag av RCC Samverkan har RCC Stockholm Gotland tagit fram en distansutbildning - Komplementär och integrativ medicin vid cancer ©. Syftet är att främja en kunskapsbaserad dialog mellan patienter, närstående och hälso-och sjukvårdspersonal.
Det nationella vårdprogrammet och standardiserat vårdförlopp (SVF) för malignt melanom har reviderats och fastställts av RCC i samverkan.
Nu finns en uppdaterad version av det nationella vårdprogrammet för T-cellslymfom. Vårdprogrammet fastställdes av RCC i samverkan den 16 februari 2021. Det första nationella vårdprogrammet för T-cellslymfom godkändes av RCC i maj 2017 och innan dess fanns nationella riktlinjer.
Idag går två reviderade nationella vårdprogram för cancer ut på remiss: hudlymfom och sköldkörtelcancer.
Det nationella vårdprogrammet för cancerrehabilitering har nu uppdaterats. Vårdprogrammet omfattar rehabilitering av vuxna patienter med cancer oberoende av cancerform. Rekommendationerna till regioner, sjukhus och verksamheter har förtydligats.
Region Dalarna är först av fem regioner som börjar införa allmän screening för tidig upptäckt av cancer i tjock- och ändtarm i år. Dalarna startar i mars, Skåne i maj, Örebro i augusti och regionerna i Östergötland och Norrbotten under hösten och vintern 2021. Övriga regioner kommer successivt införa screening med start 2022.
Kirurgcentrum vid Norrlands universitetssjukhus (Nus) i Umeå och vid Skellefteå lasarett, är en av de första enheterna i landet som nu har infört en nationell Min vårdplan för patienter med bröstcancer.
I regeringens långsiktiga inriktning för det nationella arbetet inom cancerområdet beskrivs att det behövs ett ökat fokus på cancerprevention i Sverige. Nu publiceras en nationell cancerpreventionsplan, framtagen av den nationella arbetsgruppen för cancerprevention inom RCC, som förtydligar RCCs mål och ambitioner gällande det preventiva arbetet de kommande åren. Vikten av samverkan och på att stärka arbetet kring levnadsvanor inom hälso- och sjukvården står i fokus.
SVF-statistiken från 2020 visar att en allt större andel av patienter inom RCC Stockholm Gotlands sjukvårdsområde genomgår SVF inom den angivna ledtiden.
Ett nytt nationellt vårdprogram för myeloproliferativ neoplasi (MPN) har fastställts och publicerats i Kunskapsbanken på cancercentrum.se. Tidigare har nordiska riktlinjer förelegat, och detta är det första nationella vårdprogram för MPN som skrivits i RCCs regim.
International Society of Nurses in Cancer Care (ISNCC) uppmärksammar cancersjuksköterskor som har gjort framstående bidrag inom cancervården som fått globala avtryck.
Istället för att kallas till gynekologiskt cellprov på barnmorskemottagning får kvinnor sedan början av 2020 succesivt erbjudande om självprovtagning för HPV. Infektion med HPV är den vanligaste orsaken till livmoderhalscancer.
Sedan hösten 2019 arbetar RCC Stockholm Gotland på uppdrag av RCC Samverkan med att effektivisera processen för Ny Medicinsk Bedömning (NMB). Bland annat handlar det om att ta fram nya arbetssätt samt ett IT-stöd som beräknas sättas i provdrift under senhösten 2021.
I medierna har det förekommit uppgifter om att cancervården har flyttats fram och operationer skjuts upp. Vetenskapsradion i P1 ville ta reda på hur det faktiskt förhåller sig, och vände sig därför till RCC för information och fakta.
Från den 7 januari har Lena Ivö tagit över uppdraget som RCC i samverkans nationella samordnare för kommunikation. Lena efterträder Bo Alm, som nu lämnar uppdraget som ett led i nedtrappningen inför en planerad pensionsavgång i sommar.
Teledermatoskopi införs på bred front i stora delar av landet och som stöd till införandet har Regionala cancercentrum i samverkan tagit fram en webbaserad utbildning, som vänder sig till alla berörda inom primärvården.