Cancervården ska fortsatt stärkas. Det slår regeringen fast i årets höstbudget och avsätter därför 500 miljoner kronor per år från och med 2020 till att utveckla vården, tillgängligheten och jämlikheten inom cancerområdet.
Nyheter
Tio nationella vårdprogram går idag ut på remissrunda. Sex av dessa är reviderade och går på remiss till profession och regioner samtidigt, enligt RCCs nya rutin för remissrundor.
I RCC Västs nyhetsbrev får vårdpersonal månadsvis en sammanfattning av aktuella regionala och nationella nyheter för en bättre cancervård. Det innehåller goda exempel, riktlinjer, verktyg, statistik och information om vad som är på gång i väst.
Majoriteten av patienter som utreds enligt standardiserat vårdförlopp, SVF, är i stort nöjda, särskilt när det gäller respekt och bemötande. Det visar årets regionala PREM-enkät inom de tre största vårdförloppen: bröst-, prostata- samt ändtarmscancer i Västra Götalandsregionen. Svaren skiljer sig åt mellan sjukhusen i regionen och visar att patienter är minst nöjda med delaktighet och involvering samt emotionellt stöd.
För att tydliggöra hur registreringen av standardiserade vårdförlopp ska gå till så bjuder Regionalt cancercentrum väst in till registreringsträffar. Under hösten är registreringsträffar för diagnosområdena, gynekologi, hudcancer och hematologi planerade.
Det nationella vårdprogrammet för kronisk lymfatisk leukemi (KLL) har genomgått en revidering, som godkändes av RCC i samverkan 26 augusti 2019.
Det nationella projektet för införande av patientöversikter i cancervården pågår för fullt. Nästa steg i arbetet är att rekrytera koordinatorer som ska stödja de diagnosspecifika arbetsgrupperna vid införandet av patientöversikterna på kliniker.
I årets canceröverenskommelse mellan regeringen och SKL ingår att 3 miljoner kronor ska fördelas till de regioner som rapporterar in användning av cancerläkemedel. Medlen kommer att fördelas till de kliniker/enheter som rapporterat in på ett fullvärdigt sätt.
RCCs andra nationella sammanställning av användningen av nya cancerläkemedel är klar. Rapporten visar att alla sjukvårdsregioner rapporterar in uppgifter och att över 3 000 läkemedelsbehandlingar har registrerats under 2018. Täckningsgraden har dock inte kunnat beräknas och den korta rapporteringsperioden gör uppgifterna om behandlingslängd och överlevnadstid osäkra.
Sveriges Kommuner och Landsting och staten har träffat en överenskommelse för 2019 om att fortsätta korta väntetiderna i cancervården. Överenskommelsen omfattar totalt 446 miljoner kronor, varav 367 miljoner ska användas för att upprätthålla och intensifiera arbetet med de standardiserade vårdförloppen (SVF).
Beatrice Sundström var tveksam till att göra en cellprovsundersökning mitt under sin graviditet. I dag är hon tacksam att hon gjorde det. Den tidiga upptäckten av livmoderhalscancern gjorde att hon till och med kunde starta cytostatikabehandlingen innan dottern Julia föddes. För några år sedan trodde få att något sådant skulle vara möjligt.
Då överlevnaden efter barncancer är hög finns det fler och fler individer i samhället som haft cancer som barn. Efter cancerbehandlingen har dessa patienter ett långt liv framför sig. Sena komplikationer kan uppkomma i samband med cancersjukdomen och behandlingen, under den fortsatta uppväxten och under vuxenlivet. Det är viktigt att personer som haft cancer som barn följs upp för att biverkningarna ska upptäckas på ett tidigt stadium och bli omhändertagna på rätt sätt.
Enligt det standardiserade vårdförloppet ska en misstänkt hudförändring tas bort inom sju dagar efter att den upptäckts. I region Halland får 8 av 10 patienter hjälp inom ledtiden. En regional informationskampanj, ett gemensamt journalsystem men framförallt ett nytt och sammansvetsat arbetssätt ligger bakom landets effektivaste utredning av misstänkt hudcancer.
Det nationella vårdprogrammet för malignt melanom har genomgått en revidering, vilken godkändes av RCC i samverkan 29 april 2019. I det uppdaterade vårdprogrammet har främst kapitlet om systemisk behandling reviderats i och med att nya mediciner har godkänts för adjuvant behandling. Utöver det har mindre revideringar gjorts i vårdprogrammet.
När arbetsvardagen blev övermäktig för kirurgklinikens sjuksköterskor upprättade klinikledningen en koordinatorstjänst. Två medicinska sekreterare sköter nu allt administrativt arbete kring cancerutredningen av patienter inom sex standardiserade vårdförlopp.
I maj 2014 godkände RCC i Samverkan det första nationella vårdprogrammet för diagnostik, utredning, behandling och uppföljning av vuxna patienter med akut myeloisk leukemi (AML). Nu publiceras den tredje uppdateringen av detta vårdprogram. Det handlar denna gång om en mindre uppdatering föranlett av den nyliga lanseringen av två läkemedel vid AML, Mylotarg och Vyxeos.
Nya effektiva cancerläkemedel förlänger livet för många. Men tyvärr är det också många av läkemedlen som har ganska liten eller nästan ingen effekt och istället ger mycket biverkningar. NT-rådets senaste poddavsnitt handlar om vad man kan förvänta sig av nya cancerläkemedel: bot, lindring eller bara hopp?
I verksamhetsberättelsen går det att läsa om verksamhetens mål, uppdrag, det interna arbetet och om arbetet som skett i cancervårdsprocesserna ute på förvaltningarna under 2018.
I dag publicerar vi den sjunde och sista delen i artikelserien om SVF-uppföljning. Vi möter Camilla Staaf, utvecklingsledare och cancersamordnare i Region Värmland, som förklarar på vilket sätt PREM-enkäterna utgör en guldgruva i arbetet med standardiserade vårdförlopp.
Förfrågningar om underlag ur kvalitetsregister på cancerområdet hanteras sedan 1 april av statistiker vid det Regionala cancercentrum, som har nationellt ansvar för respektive register.