I mars hölls en första omgång av en polypkurs som arrangeras av Svensk Endoskopiskola.
Nyheter
Mariette Wirheim och Annika Berggren är två av Västra sjukvårdsregionens mest erfarna koloskoperande sjuksköterskor. Mariette är en av flera endoskopister med hög adenomdetektion under 2022 och Annika har gjort flest koloskopier i Sverige under samma år enligt det nationella kvalitetsregistret för koloskopier och kolorektalcancerscreening.
Sedan starten av kvalitetsregistret för tjock- och ändtarmscancer visar data att andelen personer som opereras för tjocktarmscancer minskat med cirka tio procent på 15 år.
Under regiondagen för koordinatorer för standardiserade vårdförlopp (SVF) presenterades två goda exempel på förbättringsarbete inom vårdförloppet för prostatacancer och tjock- och ändtarmscancer. Det gavs även en lägesbild av hur det går med det övergripande arbete med standardiserade vårdförlopp på nationell och regional nivå.
Det standardiserade vårdförloppet för tjock- och ändtarmscancer har uppdaterats och fastställdes i RCC i Samverkan den 26 april.
Mikael Sirén var 60 år när han fick ett erbjudande om provtagning för att tidigt kunna upptäcka tjock- och ändtarmscancer. Bara några dagar efter att han skickat in provet för analys blev han kallad till Falu lasarett för koloskopiundersökning. – Jag är så otroligt tacksam att sjukvården så tidigt hittade min tumör och kunde bota mig från cancer.
Samtliga regioner i Sverige har fattat beslut om att införa allmän screening av tjock- och ändtarmscancer. Ett beslut som beräknas rädda flera hundra liv om året. I mars och april startade de första regionerna sina screeningprogram. Införandet har gått smidigt och över all förväntan, menar specialistläkarna Daniel Sjöberg och Jan Lillienau, projektledare och samordnare för tarmcancerscreening i Region Dalarna och Region Skåne.
I januari 2022 skickas de första erbjudandena om provtagning för tidig upptäckt av tjock- och ändtarmscancer ut till boende i Västra Götaland.
Nationell Min vårdplan för bröst-, äggstock-, prostata-, penis-, tjock- och ändtarmscancer samt tumörer i centrala nervsystemet finns nu i en uppdaterad digital version anpassad till Stöd och behandlings nya invånargränssnitt.
Det nationella vårdprogrammet för tjock- och ändtarmscancer (kolorektalcancer) är nu uppdaterat och publicerat i Kunskapsbanken, på cancercentrum.se. Vårdprogrammet riktar sig till hälso- och sjukvårdspersonal som möter dessa patienter före, under och efter behandling.
Nu är tidplanen klar för införandet av allmän screening för tidig upptäckt av cancer i tjock- och ändtarm. Regionernas anslutning kommer att ske planerat över de kommande två åren. Hittills i år har regionerna Dalarna och Skåne startat verksamhet och region Örebro och Östergötland står nu på tur. Därefter kommer övriga regioner att successivt införa screening med start 2022.
Under 2021 kommer screening för tjock- och ändtarmscancer börja införas i Västra Götaland. Hälso- och sjukvårdsstyrelsen i Västra Götalandsregionen har tagit beslut om att införa screeningen i sju steg under åren 2021-2028 för alla invånare i åldrarna 60-74 år.
Idag lanserar RCC Min vårdplan tjock- och ändtarmscancer, den tredje diagnosspecifika Min vårdplan enligt nationell modell. Innehållet publiceras digitalt via 1177 och på RCC:s webbplats för verksamheter som vill erbjuda patienterna Min vårdplan tjock- och ändtarmscancer i pappersformat.
Allmän screening av 60–79-åringar för tjock- och ändtarmscancer beräknas kunna minska antalet drabbade av denna cancerform med åtminstone 400 fall årligen. Men framgångsrik screening förutsätter ett högt deltagande i screeningprogrammet och deltagandet kan vara lägre i högriskgrupper. En ny rapport från RCC som utgår från s.k. geomapping, visar att det behövs riktade insatser för effektivare screening i geografiska upptagningsområden där screening förväntas ge mest nytta.
Region Dalarna är först av fem regioner som börjar införa allmän screening för tidig upptäckt av cancer i tjock- och ändtarm i år. Dalarna startar i mars, Skåne i maj, Örebro i augusti och regionerna i Östergötland och Norrbotten under hösten och vintern 2021. Övriga regioner kommer successivt införa screening med start 2022.
På grund av covid-19 och den ansträngda situation i vården har en veckovis avstämning startats för patienter med kolorektalcancer som är aktuella för operation. Syftet med avstämningen är att regionens enheter vid behov ska kunna hjälpa varandra för att undvika att det blir regionala skillnader som skapar längre väntetid och lidande för patienten.
I RCC Västs nyhetsbrev får vårdpersonal månadsvis en sammanfattning av aktuella regionala och nationella nyheter för en bättre cancervård. Det innehåller goda exempel, riktlinjer, verktyg, statistik och information om vad som är på gång i väst.
Trots coronaviruspandemin och den hårda belastningen på vården, kunde årets dialogturné om kolorektalcancerprocessen genomföras, tack vare digitala mötesrum. Team vid åtta sjukvårdsenheter kopplade upp sig för samtal om kvalitet, ledtider och hur vårdprocesser kan förbättras och utvecklas.
Behovet av endoskopister är stort både nu och i framtiden. Därför har Sahlgrenska Universitetssjukhuset tillsammans med Regionalt cancercentrum väst (RCC Väst) startat en utbildning för blivande endoskoperande sjuksköterskor och läkare.