I RCC Västs nyhetsbrev får vårdpersonal månadsvis en sammanfattning av aktuella regionala och nationella nyheter för en bättre cancervård. Det innehåller goda exempel, riktlinjer, verktyg, statistik och information om vad som är på gång i väst.
Nyheter
Samtliga män i Västra Götaland födda 1970, 1971 och 1972 kommer under åren 2020 till 2022 erbjudas att testa sig för prostatacancer, så kallade PSA-prov. I ett tvåårigt pilotprojekt ska organiserad allmän testning införas och faller det väl ut är tanken att samtliga män mellan 50 och 74 års ålder i Västra Götaland ska erbjudas test för prostatacancer.
Västra Götalandsregionen och Region Halland inför en ny analysmetod vid gynekologisk cellprovskontroll, som ger säkrare provsvar. Cellproven kommer att analyseras för humant papillomvirus (HPV) för kvinnor som är över 30 år. Nationella vårdprogrammets riktlinjer är nu införda i hela Västra sjukvårdsregionen
Kraftens hus i Borås har banat väg för en ny modell i svensk välfärd, där patienter och närstående involveras i att förbättra stödet till cancerberörda. Nu kan det nyskapande stödcentrumet spridas över landet. – Vi fyller ett tomrum, och behovet av vår verksamhet finns i hela Sverige, säger Pia Bredegård, Kraftens Hus.
I verksamhetsberättelsen går det att läsa om verksamhetens mål, uppdrag, det interna arbetet och om arbetet som skett i cancervårdsprocesserna ute på förvaltningarna under 2018.
Vårdprogrammet innehåller rekommendationer för utredning och behandling av urotelial cancer i urinblåsa, njurbäcken, urinledare och urinrör.
I dag publicerar vi den sjunde och sista delen i artikelserien om SVF-uppföljning. Vi möter Camilla Staaf, utvecklingsledare och cancersamordnare i Region Värmland, som förklarar på vilket sätt PREM-enkäterna utgör en guldgruva i arbetet med standardiserade vårdförlopp.
Förfrågningar om underlag ur kvalitetsregister på cancerområdet hanteras sedan 1 april av statistiker vid det Regionala cancercentrum, som har nationellt ansvar för respektive register.
Under 2019 arbetar den regionala vårdprocessen för testikelcancer med att hitta en patient- och närståenderepresentant som kan bidra med ett patientperspektiv på vård och behandling av cancerdiagnosen.
Två helt nya nationella vårdprogram går idag ut på remiss till profession och patientföreningar. Sju uppdaterade vårdprogram går ut på remiss till profession och regioner samtidigt enligt RCCs nya rutin för remissrundor.
Socialstyrelsen har nyligen presenterat de nationella programområdenas förslag på vilka vårdområden som eventuellt bör koncentreras på nationell nivå. Utformningen av myndighetens lista fick verksamma i cancervården att undra vad RCC i samverkan skickat in.
Regionala cancercentrum i samverkan utvecklar en ny gemensam grundmodell för patientöversikter inom cancervården. Åtta cancerdiagnoser medverkar i projektet, där diagnosanpassning och förberedelser för införande pågår. I Region Jönköping har den diagnosanpassade patientöversikten för bröstcancer redan hunnit testas.
– Vi behöver kraftsamla och fortsätta att samordna oss nationellt inom flera områden. Det säger Hans Hägglund, ordförande i Regionala cancercentrum i samverkan och SKLs nya cancersamordnare, inför vårens bildningsresa till alla RCC.