Uppdateringarna syftar till att förbättra både diagnostik och behandling, samt att säkerställa en mer strukturerad och personcentrerad uppföljning för patienter med urotelial cancer.
Nyheter
Bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen hos kvinnor och en av åtta kvinnor diagnostiseras med bröstcancer under sin livstid. Nu har rekommendationerna ändrats för läkemedlet ribociklib, som används för att minska risken för återfall. Förändringen berör patienter med hormonreceptorpositiv (ER+) och HER2-negativ bröstcancer i stadium II – III.
Unga vuxna är en målgrupp som hamnar i kläm när det kommer till cancerrehabilitering. Nu utforskar en arbetsgrupp möjligheterna för en specifik handlingsplan för unga vuxna med cancer.
Hudcancer är den cancerform som ökar mest i Sverige. Upptäcks cancern tidigt är prognosen ofta god men hos personer som är 70 år och äldre upptäcks ofta hudcancer i ett sent skede. Genom utbildningsfilmen Kolla huden! hoppas RCC att den som möter äldre i sitt arbete kan vara med och ändra på det.
Nu är det dags att nominera vem som ska bli årets kontaktsjuksköterska 2025! Varje år uppmärksammar RCC kontaktsjuksköterskans viktiga roll genom att utse Årets kontaktsjuksköterska.
Förra året gjorde RCC i samverkan en undersökning som visade att patienter efterfrågar tydligare och mer omfattande information om cancerrehabilitering. För att möta behovet har RCC tagit fram filmen "Viktigt att veta om cancerrehabilitering på fyra minuter", som successivt kommer att läggas in i Min vårdplan.
RCC Väst har tilldelats 2,7 miljoner från familjen Kamprads stiftelse för att utvärdera Kraftens hus och dess organisatoriska modell. Gruppen som ska genomföra studien består av forskare från flera olika lärosäten och leds av Frida Smith, forskningsledare vid RCC Väst och docent vid Chalmers.
Endometrial intraepitelial neoplasi (EIN) är ett relativt ovanligt premaligt tillstånd till livmoderkroppscancer. Akademiska sjukhuset i Uppsala uppmärksammade i höstas en överdiagnostik av EIN vilket inneburit ett 40-tal operationer som hade kunnat undvikas. Utifrån det har RCC fått ett regeringsuppdrag att analysera förekomsten av EIN i övriga regioner och huruvida överdiagnostik även kan ha skett där. Analysen pekar på att någon sådan överdiagnostik inte har förekommit.
I dag går fem reviderade nationella vårdprogram och en helt ny Min vårdplan ut på remiss.
RCC samverkan bjöd in till en workshop för att diskutera hur könsbyte påverkar tillgången till en jämlik cancervård. Konsekvenser av den kommande könstillhörighetslagen, hur kallelse till screeningprogrammen fungerar för transpersoner och hur upptäckt av prostatacancer påverkas av hormonell behandling var ämnen som diskuterades.
I februari undersöks de första deltagarna som fått ett erbjudande om screening och har en högre risk för lungcancer. Syftet är att upptäcka sjukdomen i ett tidigt skede och rädda liv.
Utbildningen är framtagen av NAG handhavande av cancerläkemedel och vänder sig till chefer som ansvarar för en vårdenhet som hanterar cytotoxiska läkemedel. Dessa chefer har jämfört med många andra chefer i vården utökade skyldigheter att säkerställa en hälsosam arbetsmiljö.
Det nationella kvalitetsregistret för hudmelanom har nu kompletterats med ett formulär för uppföljning och rapportering av recidiv. Syftet är att samla in data om samtliga recidiv och treårsuppföljningar och på så sätt kunna ge en bättre bild av hur det går för melanompatienter i Sverige.
RCC kommer även under 2025 att fördela medel till verksamheter som vill stärka cancervården. Det gäller patologi och bilddiagnostik, där syftena är att förbättra och effektivisera diagnostiken och uppnå kortare väntetider. Vidare går det att ansöka om medel för att stärka cancerrehabiliteringen och den palliativa vården för barn och vuxna, och göra den mer jämlik.
Den årliga överenskommelsen mellan SKR och regeringen är nu klar. Överenskommelsen sätter ramarna för hur Regionala cancercentrum ska stötta regionerna under 2025 och vad regionerna ska göra för att få ta del av medlen. Beskedet från regeringen och regionerna är att förvalta och driva den utveckling som skett de senaste åren inom tillgänglighet, diagnostik och rehabilitering, samt att göra ett krafttag i vaccinationen mot HPV.
År 2022 fick RCC i samverkan i uppdrag från regeringen att öka kunskapen om kopplingen mellan alkohol och cancer i olika delar i samhället. Utifrån detta startades det kunskapshöjande initiativet Alkohol och cancer, som utgår från devisen ”alla har rätt veta att alkohol ökar risken för cancer”. Sedan dess har flera aktiviteter genomförts och nu släpps två filmer som lyfter den senaste forskningen på området samt ett reportage om hur man som vårdpersonal kan lyfta frågor kring alkohol och cancer med patienter.
Min vårdplan införs inom fler områden för att öka tillgängligheten och ge individanpassad information. För Sofie Bengtling innebar det en trygghet efter att hon i somras fick veta att hon drabbats av cancer i ändtarmen.
I höstas gjordes den första leveransen från regionala tumörregistret till Socialstyrelsen sedan föreskriftsändringen i början av 2024. Vid leveransen saknades totalt 5 400 anmälningar, vilket är i linje med tidigare år. Nationellt sett är täckningsgraden i cancerregistret bra men med stora skillnader mellan och inom regioner.
Det nationella vårdprogrammet för sköldkörtelcancer har uppdaterats och fastställdes av RCC i samverkan den 3 december 2024. Bland de viktigaste uppdateringarna finns förändrade rekommendationer för handläggning av små tumörer.
En ny pilotstudie i Västerbotten och Västra Götaland ska undersöka om det går att införa lungcancerscreening inom ordinarie hälso- och sjukvård. Syftet med screening är att upptäcka sjukdomen i ett tidigare skede. Nu skickas de första breven med erbjudande om att delta i studien ut till invånare i de båda regionerna.