Patienter önskar mer delaktighet och emotionellt stöd
Majoriteten av patienter som utreds enligt standardiserat vårdförlopp, SVF, är i stort nöjda, särskilt när det gäller respekt och bemötande. Det visar årets regionala PREM-enkät inom de tre största vårdförloppen: bröst-, prostata- samt ändtarmscancer i Västra Götalandsregionen. Svaren skiljer sig åt mellan sjukhusen i regionen och visar att patienter är minst nöjda med delaktighet och involvering samt emotionellt stöd.
Standardiserade vårdförlopp i cancervården har införts för att förbättra tillgängligheten, korta väntetiderna och öka patienternas delaktighet och nöjdhet. Uppföljning av patienternas upplevelser är en viktig del i överenskommelsen mellan staten och Sveriges kommuner och landsting om satsningen på kortare väntetider i cancervården.
– Genom att mäta och följa upp patienternas upplevelser kan vi få en bild av hur nöjda patienterna är med vården, men också vilka viktiga förbättringsarbeten som behöver göras för att nå ännu bättre resultat, säger Marie Boëthius, regional SVF-samordnare på RCC Väst.
Marie Boëthius, regional SVF-samordnare och Christina Bogestrand, SVF-analytiker, RCC Väst.
Regelbunden mätning av patienters upplevelser
Hittills har cirka 55 000 patienter i Västra Götalandsregionen utretts enligt standardiserat vårdförlopp.
För att närmare ta reda på hur patienterna upplevt utredningen får de en PREM-enkät 8-10 veckor efter avslutad behandling. PREM står för Patient Reported Experience Measures och kan översättas till patientrapporterade erfarenhetsmått. Mätningen görs varje månad och data sammanställs kvartalsvis
– Enkäten består av 33 frågor och skickas till patienter som genomgått en SVF-utredning, oavsett om utredningen lett till en cancerdiagnos eller inte. I Västra Götalandsregionen var det nära 3 400 patienter som under 2018 svarade på enkätfrågorna, säger Marie Boëthius.
Frågorna i enkäten sorteras i sju dimensioner för att fånga upp patienters upplevelser av:
- Helhetsintryck
- Emotionellt stöd
- Delaktighet och involvering
- Respekt och bemötande
- Kontinuitet och koordinering
- Information och kunskap
- Tillgänglighet
Resultat 2018
En sammanställning av resultaten visar att 85, 4 procent av patienterna som utreds inom SVF i Västra Götalandsregionen i sin helhet är nöjda.
Spindeldiagram som visar resultaten av patienters upplevelser av de sju dimensionerna
SVF-PREM resultat för Västra Götalandsregionen 2018 (pdf, nytt fönster)
Mest nöjda är patienterna med respekt och bemötande (92, 9 procent positiva) och minst nöjda är de med delaktighet och involvering (56, 6 procent positiva).
Den största skillnaden i svaren vid en jämförelse mellan förvaltningarna rör patienters upplevelser av emotionellt stöd samt delaktighet och involvering. På Sahlgrenska Universitetssjukhuset är cirka 60 procent av patienterna nöjda inom dessa områden, medan motsvarande siffra för patienterna vid de mindre förvaltningarna är cirka 50 procent, säger Marie Boëthius.
Mest nöjda med bröstförloppet
Även om patienter är nöjda överlag med SVF, råder det skillnader mellan olika vårdförlopp. Vid en jämförelse av de tre största förloppen, bröst-, prostata-och tjock-och ändtarmscancer, är patienter som utretts inom vårdförloppet bröstcancer mest nöjda med SVF-utredningen. De som utretts för prostatacancer är mindre nöjda.
Ett annat resultat från sammanställningen visar att långt fler patienter inom vårdförloppet bröstcancer (87, 8 procent) får en skriftlig individuell vårdplan, jämfört med förloppen inom tjock-och ändtarmscancer (77, 5 procent) samt prostatacancer (71, 6 procent).
– Genom att gå in på patientenkat.se kan man ta del av resultaten och följa utvecklingen av patienters olika upplevelser över tid och även göra jämförelser med andra förvaltningar och regioner. Det finns även möjligheter att jämföra olika vårdförlopp mot varandra, säger Marie Boëthius.
PREM- en källa till förbättringar
I NU-sjukvården har det inom urologin gjorts ett omfattande förbättringsarbete och tagits ett helhetsgrepp för att minska kötiderna inom prostata-, urinblåse- och njurcancer. Arbetet, som återspeglas tydligt i resultatet av PREM, har påverkat patienters upplevelser och nöjdhet med vården.
– Andelen patienter som uppger att de är nöjda med tillgängligheten är betydligt större i NU-sjukvården än i övriga regionen. Det här är ett gott exempel på hur nära kopplat kötider är till patientnöjdhet, säger Marie Boëthius.
Vid jämförelse av patienter med prostatacancer är 86,1 procent av patienterna inom NU-sjukvården nöjda med tillgängligheten medan motsvarande siffra för hela VGR är 78, 7 procent.
Spindeldiagrammet visar att andelen patienter som uppger att de är nöjda med tillgängligheten är betydligt större i NU-sjukvården än i övriga regionen.
SVF-PREM resultat för NU-sjukvården (pdf, nytt fönster)
Fakta:
Sammanställningar av resultatrapporter kan göras på nationell-, regional- och förvaltningsnivå.
Nationell Patientenkät är ett samlingsnamn för återkommande nationella undersökningar av patientupplevelser inom hälso- och sjukvården. På www.patientenkat.se finns resultat för de standardiserade vårdförloppen.
Text & foto: Eva Nordin