Bröstcancer är den vanligaste cancerformen hos kvinnor. Årligen insjuknar cirka 9400 kvinnor i Sverige.
Resultaten i bröstcancervården har tydligt förbättrats under de senaste decennierna och den relativa 5 års-överlevnaden är nu 90 procent. Orsaken är främst de förbättringar som genomförts i alla delar av processen; den tidiga diagnostiken som utvecklats genom screening och hög tillgänglighet, den kirurgiska behandlingen som blivit all mer specialiserad och den onkologiska behandlingen i form av hormonell behandling, cytostatika, antikroppsbehandling och strålbehandling. Starka framgångsfaktorer har också varit en multidisciplinär samverkan, implementering av forskningsresultat i vårdprogram och väl utvecklade kvalitetsregister.
Den regionala utvecklingsplanen för cancervården i norra regionen, 2016-2018, har en bilaga om bröstcancer och en bilaga om mammografiscreening.
Bilaga 2C Utvecklingsplan bröstcancer
Bilaga 2L Utvecklingsplan mammografiscreening
samordnande kontaktsjuksköterska
Regionalt cancercentrum Stockholm Gotland
Bröstprocessen är uppdelad i bröstcancer och mammografiscreening i sydöstra sjukvårdsregionen. Processledare för bröstprocessen är för tillfället vakant.
Processledare för mammografiscreeningen är:
processledare mammografi, överläkare
Röntgenkliniken Linköping
RCC Uppsala Örebro organiserar både en regional vårdprocessgrupp inom bröstcancer och ett regionalt sjuksköterskenätverk inom bröstcancervården.
Läs mer via länkarna nedan.
Läs mer om bröstcancervården i Västra sjukvårdsregionen i den regionala vårdprocessen.