Från misstanke till kirurgi på fem veckor

När Thomas Axberg sökte akut för bröstsmärtor upptäcktes en förändring på ena lungan. Den visade sig vara en aggressiv lungcancer.
– Tack vare det snabba vårdförloppet har jag fått livet tillbaka.

thomas-axberg-1.jpgThomas Axberg är tacksam att utredningen enligt SVF gick snabbt och effektivt. Foto: Sören Håkansson.

För tre år sedan blev Thomas Axberg inlagd på Sahlgrenska universitetssjukhuset för misstanke om infarkt. Det konstaterades dock att det inte var något större problem med hjärtat. Istället remitterades han till lungmedicin.

– De misstänkte en tumör på lungan och jag fick snabbt en tid för datortomografi. Tyvärr bokade jag om tiden på grund av en semesterresa. Men utomlands fick jag blodblandat slem när jag harklade mig, då förstod jag att något var rejält fel.

Väl tillbaka från resan gick det snabbt. Från misstanke om tumör och utredning med omfattande provtagning till kirurgi tog det cirka fem veckor.

– Jag blev chockad av beskedet om lungcancer. Jag var förvisso rökare några år i min ungdom, men har sedan dess levt ett ganska hälsosamt liv. Men det finns cancer i släkten. Mina föräldrar dog tidigt, mamma i livmoderhalscancer och pappa av en tumör på mjälten som inte gick att operera.

Individuellt bemötande

Till en början förstod inte Thomas Axberg att han genomgick en basutredning enligt ett så kallat standardiserat vårdförlopp, SVF.

– I efterhand är jag oerhört tacksam att det gick så snabbt och effektivt. Ju tidigare upptäckt och start av behandling, desto bättre är ju prognosen.

Det svåraste med beskedet om cancer var ovissheten och rädslorna. Men oron kunde dämpas av tydliga besked, en strukturerad utredning
och en nära dialog med vården, menar han.

I sitt yrkesliv har Thomas Axberg arbetat som personalvetare, i statlig tjänst. Han har också en vidareutbildning i psykoterapi och har alltid varit intresserad av psykologi.

– Det är så viktigt med kommunikation, särskilt i vården. Att det finns en medvetenhet kring hur besked ges och en lyhördhet för individens särskilda behov. Vi är så olika. Vissa vill ha statistik och detaljerad information om sin sjukdom, det ville inte jag. För mig var det viktigare att få känna ett slags hopp, hur litet det än var. Min läkare sa att utgångspunkten var att lungcancern gick att bota. Det blev ett viktigt mantra för mig. Beskedet att det gick att operera gjorde mig och min fru hoppfulla och vi firade med räkor och champagne.

När Thomas Axberg pratar om det som har varit viktigt blir han rörd. Det stockar sig i halsen när han berättar om sin fru.

– Hon har varit ett fantastiskt stöd. Vi har kommit varandra närmare och det har betytt oerhört mycket att inte vara ensam.

Han valde tidigt att vara öppen med sin cancersjukdom och i ett mejl till sina vänner berättade han om vad som var viktigt.

– Jag ville inte ha käcka tillrop om att fortsätta kämpa och att det skulle ordna sig. Det bästa stödet för mig har varit vänner som har hört av sig, vågat lyssna och vara i det som är. Det är faktiskt okej att vara ledsen.

Berikande erfarenheter

thomas-axberg-2.jpgThomas Axberg är fortfarande knuten till Lungmedicinska mottagningen, där han är inskriven till 2022.

– Det känns tryggt att veta att jag alltid ringa dit om det är något jag undrar över. Drygt ett år efter att jag opererades och halva lungan togs bort, fick jag diffusa smärtor. Då ringde jag till mottagningen och fick snabbt träffa läkare och en tid till röntgen. Tack och lov såg allt bra ut.

Han tycker att sjukvårdens bemötande har varit fantastiskt. Men han säger också att han blivit irriterad på att man i cancersammanhang ofta får höra att man ska ”kämpa” och tänka positivt.

– Varför ska man kämpa just vid cancer, men inte vid diabetes? Det finns så mycket skuld och skam som är förknippat med cancer och som jag önskar inte fanns.

De erfarenheter han har fått har varit berikande, menar Thomas Axberg.

– Jag är imponerad av cancervården. Jag har lärt mig mycket på resan och jag tror att mina erfarenheter gör att jag kan vara ett bättre stöd för andra som drabbas av cancer, som exempelvis min syster. För drygt ett år sedan insjuknade hon i en allvarlig form av bröstcancer och genomgick även hon ett snabbt SVF-förlopp. Våra erfarenheter har gjort att vi har kommit varandra närmare.

Sedan snart två år är Thomas Axberg företrädare i Patient- och närståenderådet (PNR) vid Regionalt cancercentrum väst. PNR är fristående råd som finns inom alla RCC. De arbetar för att patienters och närståendes perspektiv ska genomsyra förbättringsarbeten och för att stärka patienters ställning i cancervården.

– Det ger mig mycket, jag får en bra inblick i hur cancervården fungerar. Dessutom får jag träffa intressanta människor med erfarenhet av olika cancerformer. Det är viktigt att vår röst hörs i sjukvården och i utvecklingen av cancervården.

Text: Eva Nordin
Foto: Sören Håkansson

Mer om Thomas Axberg

Ålder: 71 år
Familj: gift och tre bonusbarn
Erfarenhet av cancer: genomgick 2017 basutredning för lungcancer enligt SVF.
Gör på fritiden: är engagerad i patient- och närstående rådet vid Regionalt cancercentrum väst.
Det jag uppskattade mest under min resa i vården: snabbheten och korrektheten
Det skulle jag vilja förbättra i vården: gärna samma läkare vid återbesök.

Fakta

Den optimala ledtiden från välgrundad misstanke om cancer till start av kirurgisk behandling som anges i SVF lungcancer är 44 dagar. Idag ligger mediantiden i riket på 67 dagar och i Västra Götalandsregionen på 82 dagar.

Fler goda exempel med SVF

Bild för Bröstcentrum har kortat väntetiden till operation

Väst

Bröstcentrum har kortat väntetiden till operation

Den samlade vården har ökat tryggheten, effektiviteten och kvaliteten.

Bild för När Karolinska kapade cancerköerna

Stockholm Gotland

När Karolinska kapade cancerköerna

En berättelse om vägen från kris till kontroll

Bild för SVF gav snabbare hudutredning och sammansvetsat arbetslag i Halland

Väst

SVF gav snabbare hudutredning i Halland

Kirurgkliniken ligger i topp när det gäller operationer inom maximal ledtid

Bild för Medicinska sekreterare som SVF-koordinatorer ger sjuksköterskan mer tid för patienterna

Syd

Medicinska sekreterare som SVF-koordinatorer

Ger sjuksköterskan mer tid för patienterna

Bild för Fler lungcancerpatienter upptäcks tidigare med SVF

Mellansverige

Fler lungcancerpatienter upptäcks tidigare med SVF

Det framgår av en studie från Värmland

Bild för Teambuilding kortade väntetiderna med fem veckor

Norr

Teambuilding kortade väntetiderna med fem veckor

Sjuksköterskor ger cancerbesked till patienterna

Bild för Koordinatorer fördubblade Diagnostikens kapacitet

Syd

Koordinatorer fördubblade Diagnostikens kapacitet

Lyckas hålla ledtiderna för bilddiagnostik

Bild för Från botten till toppen på två år

Väst

Från botten till toppen på två år

Sveriges kortaste ledtider vid prostatacancer

Bild för Förkortade svarstider på patologen i Sundsvall

Norr

Förkortade svarstider på patologen i Sundsvall

SVF en möjlighet att öka effektiviteten

Bild för Huvud- halscancerpatienter i Värmland får kortare ledtider

Mellansverige

Huvud- halscancerpatienter i Värmland får kortare ledtider

Införande av koordinator gav resultat