Palliativ vård
Syftet med palliativ vård är att skapa trygghet runt den som har livshotande sjukdom eller tillstånd och se till att de medicinska, psykiska, sociala och existentiella behoven tillgodoses. Palliativa insatser och vårdbehov kan finnas tidigt hos patienter med en eller flera livshotande sjukdomar och tillstånd.
Palliativ vård fokuserar på att förbättra livskvaliteten hos patienter med livshotande sjukdom eller tillstånd. Den palliativa vårdens syfte är också att främja livskvalitet, lindra lidande och ge existentiellt stöd, till både patient och närstående. Ett palliativt förhållningsätt kännetecknas av en helhetssyn på människan genom att stödja patienten att leva med värdighet och största möjliga välbefinnande till livets slut.
Palliativ vård inkluderar alla diagnoser och åldrar, från barn till vuxna, oberoende tiden kvar i livet samt var patienten vårdas.
WHO:s definition av palliativ vård av barn inkluderar tydligt hela sjukdomsförloppet och att vården kan börja redan innan barnet är fött.
Målgruppen för palliativ vård är alla patienter med en eller flera livshotande sjukdomar/tillstånd, det vill säga att sjukdomen/sjukdomarna kan leda till döden inom veckor, månader eller år.
Det palliativa förhållningssättet
Palliativt förhållningssättet bygger på WHO:s definition av palliativ vård genom att förebygga och lindra lidande. Det sker genom tidig upptäckt, noggrann analys och behandling av smärta samt andra fysiska, psykiska, sociala och existentiella symtom. Det palliativa förhållningssättet finns i skärningspunkten mellan helhetssyn, fokus på livskvalitet och närvaro av döden.
Definitioner av allmän och specialiserad palliativ vård
Med allmän palliativ vård avses vård som ges till patienter vars behov kan tillgodoses av personal med grundläggande kompetens inom palliativ vård inom såväl öppen som sluten vård i både kommunal och regional regi.
Med specialiserad palliativ vård avses vård som ges till patienter med komplexa symtom eller vars livssituation medför särskilda behov, och som utförs av ett multiprofessionellt team med särskild kunskap och kompetens i palliativ vård.
Fyra dimensioner
- Den fysiska, som exempelvis omfattar smärta, andnöd, illamående, och förstoppning
- Den psykiska, som exempelvis omfattar om nedstämdhet, oro, sömn och förvirring
- Den sociala, som exempelvis omfattar om relationer, närstående, boende, ekonomi
- Den existentiella, exempelvis omfattar om dödsångest, skuld, mening/meningslöshet och ouppklarade relationer
Fyra hörnstenar
Palliativ vård kan också beskrivas med den palliativa vårdens så kallade fyra hörnstenar. Dessa utgår från WHO:s definition av palliativ vård och människovärdesprincipen. De fyra hörnstenarna kan sammanfattas på följande sätt:
- Symtomlindring i vid bemärkelse.
- Samarbete av ett mångprofessionellt team.
- Kommunikation och relation i syfte att främja patientens livskvalitet.
- Stöd till de närstående under sjukdomen och efter dödsfallet.
Det palliativa förhållningssättet är väl tillämpbart
- I tidigt skede (tidig fas) med syftet livsförlängning och livskvalitet.
- I senare skede (sen fas) med syftet livskvalitet men ej livsförlängning.
- Vid livets slutskede.
- Tidig integrerad palliativ vård kan pågå samtidigt med livsförlängande behandling, symtomlindring och närståendestöd under en kortare eller längre tid, allt utifrån patienten behov.
Regionspecifikt innehåll
Palliativ vård i Mellansverige
Vårdprocessgruppen för palliativ vård i Mellansverige arbetar för att alla patienter ska ha tillgång till palliativ vård som är jämlik och av god kvalitet.
Palliativ vård i norr
Vårdprocessgruppen för palliativ vård i norra sjukvårdsregionen arbetar för att alla patienter ska ha tillgång till palliativ vård som är jämlik och av god kvalitet.
Cancerplanen pallitiv vård 2020-2023
Processledare
Helena Adlitzer
specialistsjuksköterska, diagnoskoordinator esofagus-ventrikel-, huvud-hals-, kolorektal- och lungcancer
RCC Stockholm Gotland
Peter Strang
dubbelspecialist onkologi, professor emeritus, senior rådgivare
Karolinska Institutet och PKC
Rapporter
Det finns en rapport inom den palliativa vården med fokus på cancer inom södra sjukvårdsregionen. Syftet med den föreliggande rapporten är att kartlägga strukturen, beskriva framtidplaner och identifiera utvecklingsområden inom den palliativa vården i södra sjukvårdsregionen.
Ta del av rapporten här.
Palliativt utvecklingscentrum
Palliativt Utvecklingscentrum är en del av Lunds Universitet och Region Skåne vars uppdrag är forskning, utveckling och utbildning av både den allmänna och specialiserade palliativa vården.
Länk till Palliativt utvecklingscentrum
Palliativt centrum
Palliativt centrums uppdrag är utbildning, klinisk utveckling, forskning och folkbildning inom palliativ vård. Palliativt centrum är en del av Linnéuniversitetet, Region Kronoberg och Kronobergs läns åtta kommuner”.
RPO palliativ vård, södra regionvårdsnämnden
Södra sjukvårdsregionens RPO (regionalt programområde) för palliativ vård består av ledamöter från Blekinge, Halland, Kronoberg och Skåne.
RPO palliativ vård - Södra sjukvårdsregionen
Nationellt vårdprogram
Det finns två nationella vårdprogram för palliativ vård, ett för vård av vuxna vuxna och ett för vård av barn barn. Länk till båda finns på denna sida
Vårdförlopp Palliativ vård
Vårdförloppet inleds vid misstanke om palliativa vårdbehov, till dess att patienten dör och närstående har erbjudits efterlevandesamtal, eller när behov av palliativ vård upphör.
Personcentrerat och sammanhållet vårdförlopp Palliativ vård (PDF)
Regionala patientprocessledare
Löften i Sydöstra sjukvårdsregionen
RCC Sydöst har avgett sex löften till patienter och medborgare i Sydöstra sjukvårdsregionen. Löfte fyra säger att "alla patienter med cancer i livets slutskede ska få lika god palliativ vård oavsett bostadsort”.
I Sydöstra sjukvårdsregionen avlider årligen cirka 10 000 människor. En av fyra gör det av cancer. Flertalet av dessa personer har behov av palliativa insatser under kortare eller längre perioder, oavsett var vården sker.
Regional processgrupp
Den regionala processgruppen för palliativ vård träffas fyra till fem gånger per år och består av sjuksköterskor, undersköterskor, rehabiliteringspersonal, läkare och patientföreträdare. Gruppen verkar för en samsyn och analyserar och följer utdata från kvalitetsregister, identifierar förbättringsområden och strävar mot en jämlik vård i hela sjukvårdsregionen.
Palliation sydöst
En gång om året ordnar vi konferensen Palliation sydöst. Den är öppen för alla som arbetar inom vård och omsorg och som möter personer i behov av palliativ vård.
Ing-Marie Wiström
Processledare palliativ vård
Region Östergötland
Regional vårdprocess palliativ vård
Vårdprocessen leds av två regionala processledare som driver utvecklingsarbetet tillsammans med utvecklingsledare på RCC Väst. I processarbetet ingår även en vårdprocessgrupp som består av representanter från sjukvården, kommunerna samt vårdsamverkan i Västra Götalandsregionen.
Aktuellt material
Webbutbildning i allmän palliativ vård
Lindring bortom boten är en webbutbildning i allmän palliativ vård som är baserad på Socialstyrelsens kunskapsstöd, Nationellt vårdprogram palliativ vård och Personcentrerat sammanhållet vårdförlopp palliativ vård. Utbildningen vänder sig till all personal inom vård och omsorg.
Webbutbildning i palliativ vård - Lindring bortom boten (extern länk)
Vårdprocessgruppens uppdrag
- att sprida kunskap om nationella riktlinjer och vårdprogram
- att delta i arbetet med styrande dokument såsom bland annat regionala medicinska riktlinjer
- att följa upp den palliativa vården utifrån Svenska palliativregistret,
- att arbeta med mål och mätetal utifrån patientens behov
- att arbeta för att stärka patientens och närståendes behov och ställning i vården
- att arbeta med kunskapsöverföring.
Målet är att skapa en jämlik palliativ vård som genomgående håller hög kvalitet, oavsett var patienten vårdas.
Vårdprocessgruppens representanter arbetar utifrån den gemensamma uppdragsbeskrivning som är framtagen genom Regionalt cancercentrum väst. Vad som särskiljer den palliativa gruppens arbete från övriga vårdprocessgrupper är att arbetet inte enbart riktar sig till cancerpatienter, utan till alla som är i behov av palliativ vård oavsett vårdform i Västra sjukvårdsregionen.
Regionala processledare
Elisabet Löfdahl
regional processledare palliativ vård, överläkare palliativ medicin
Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg
Stina Nyblom
regional processledare palliativ vård, överläkare palliativ medicin
Palliativt Centrum, Sahlgrenska Universitetssjukhuset
Regionalt stödteam
Helena Ljungberg
Utvecklingsledare
RCC Väst