Sedan mars 2024 har Regionala cancercentrum i samverkan genomfört en förstudie för att utreda och kartlägga förutsättningarna för nationella kallelsekanslier inom bröst- och livmoderhalscancerscreening. Genom intervjuer med cirka 50 personer har studien identifierat både möjligheter och utmaningar med att centralisera ansvar och uppdrag inom screeningprocesserna.
Nyheter
Kan AI hjälpa till att analysera bildmaterial, korta ledtiderna och utbilda nya radiologer inom MR prostata? Det är vad förbättringsprojektet AI-projekt inom radiologi med fokus mot onkologi, ska undersöka.
Regionfullmäktige har tagit beslut om att projektet organiserad prostatacancertestning som pågått sedan 2020 ska fortsätta under 2025. Under nästa år ska även förberedelse ske för att kunna erbjuda fler åldersgrupper testning från och med 2026.
En gång om året samlas det nordiska nätverket "The Nordic Collaboration on Cancer Patient Pathways" för att dela erfarenheter kring arbetet med standardiserade vårdförlopp i cancervården. Det var nu åttonde gången de nordiska kollegorna samlades. Värd i år var Danmarks Kræftens Bekæmpelse.
Att stärka kompetensen om palliativ vård i alla vårdnivåer och att stödja vården i att utgå ifrån patienters och närståendes behov och önskemål, det är några av målsättningarna med förbättringsprojektet Palliativt samarbete för ökad kunskap och kvalitet. Men projektgruppen vill också skapa en större förståelse kring vad palliativ vård är.
I en ny vetenskaplig studie, publicerad i Nordic Journal of Nursing Reserach, har man funnit att det finns variation i hur kontaktsjuksköterskor beskriver innehållet i sitt arbete och sina organisatoriska förutsättningar, samt att det fanns en koppling mellan organisatoriska förutsättningar och upplevd moralisk stress.
Min vårdplan bröstcancer finns nu publicerad i en uppdaterad version, både digitalt via 1177 och för utskrift på papper.
I allmänläkarversionen av vårdprogrammet samt i SVF-skrivningen, har det tydliggjorts att prostatapalpation bör genomföras innan remiss skickas och att resultatet av palpationen bör framgå i remissen.
I dag går tre nationella vårdprogram, tre standardiserade vårdförlopp (SVF), ett stöddokument och fyra Min vårdplan ut på remiss.
Nu är det nationella underlaget till kursen Kontaktsjuksköterska i cancervård uppdaterat. Revideringen har gjorts för att bättre spegla dagens cancervård, kontaktsjuksköterskans uppdrag och tydligare inkludera barncancervården.
Nu pågår implementeringen av nationellt vårdprogram cancerrehabilitering för barn och ungdom i sjukvårdsregionerna. Ingrid Tonning Olsson, neuropsykolog på Skånes universitetssjukhus, leder ett projekt för att kartlägga hur väl vårdprogrammet följs i Södra sjukvårdsregionen. Genom intervjuer på fem sjukhus undersöker hon hur läget ser ut idag och vilka utmaningar som finns, med målet att vara en del av den nationella implementeringen.
DNA-analys av både friska och sjuka celler vid barncancer kan leda till bättre och mer preciserad behandling.
26 av 30 standardiserade vårdförlopp (SVF) har uppdaterats och publicerats i Kunskapsbanken. Uppdaterade kortversioner av SVF för primärvården publiceras på cancercentrum.se. Ändringarna är strukturella och innebär främst att texter gjorts kortare samt att viss, överflödig eller föråldrad information tagits bort. Syftet är att göra de standardiserade vårdförloppen enklare och tydligare för användaren.
Under tidigt 2000-tal gjordes en nivåstrukturering av urologin i Sverige. Vilka effekter fick den, och i hur hög grad är den genomförd? Det är fokus i den rapport om svensk urologi som tagits fram av Regionala cancercentrum i samverkan och Nationellt programområde njur- och urinvägssjukdomar. Rapporten är en uppföljning av den genomlysning av urologin som gjordes under 2023.
Allt fler överlever cancersjukdom i barndomen och har ett långt vuxenliv framför sig. En del får komplikationer av behandlingen redan under uppväxten som fortsätter att påverka det dagliga livet medan andra löper risk för hälsoproblem som debuterar senare i vuxen ålder. Det nationella vårdprogrammet för långtidsuppföljning efter barncancer, som innefattar uppföljningsrekommendationer både under uppväxten och det fortsatta vuxenlivet, har nu reviderats för tredje gången och godkänts av RCC i samverkan.
Tillägget omfattar 3,5 miljoner kronor och innebär att RCC i samverkan får i uppdrag att samordna en nationell analys kopplat till det premaligna tillståndet EIN (endometriell intraepitelial neoplasi) och anordna en workshop för att säkra kvaliteten i bedömningarna av tillståndet.