Myelom
Myelom är en form av blodcancer som uppstår i plasmacellerna i benmärgen. Varje år får 650 personer i Sverige myelom. Diagnosen är vanligare bland män än bland kvinnor. De flesta som insjuknar är över 65 år.
Myelom är en kronisk sjukdom som i nuläget inte helt går att bota. Många patienter kan dock bli bättre och få en god livskvalitet efter behandling. De senaste åren har nya behandlingsmetoder och läkemedel förbättrat överlevnaden betydligt.
Sjukdomen delas in i asymtomatiska (icke-behandlingskrävande) och symtomatiska (behandlingskrävande) vid diagnos. Patienter med asymtomatiskt myelom kan leva i flera år utan att sjukdom utvecklas och än så länge har man inte säkert visat att det inte ger någon effekt att behandla dessa i ett tidigt skede.
Myelom är en mångfacetterad sjukdom och kan debutera med många olika symtom, till exempel trötthet, smärta i rygg eller bröstkorg, njursvikt och anemi (blodbrist). Behandlingen består av cellgifter i kombination med kortison och nyare läkemedel. Även stamcellstransplantationer förekommer.
Regionspecifikt innehåll
Blodcancer i Mellansverige
RCC Mellansverige organiserar en sjukvårdsregional vårdprocessgrupp samt ett sjukvårdsregionalt sjuksköterskenätverk inom blodcancer.
Regional patientprocessledare
Konstantinos Lemonakis
regional patientprocessledare blodcancer
Skånes universitetssjukhus Lund
Kontakt
Jessica Eriksson
regional processamordnare
Region Kalmar län
Regional vårdprocess myelom
Vårdprocessen arbetar för att förbättra behandling, omvårdnad och uppföljning av patienter med myelom i västra sjukvårdsregionen.
Aktuellt arbete
Just nu arbetar vi bland annat med:
Lokal anpassning till Nationellt Vårdprogram för myelom 2022 publicerades som Regional liktlinje myelom 1 juni 2022.
Framtagning av en uppdatering av Nationellt Vårdprogram för myelom 2023 pågår och planeras publicerad i slutet av 2023.
- Utveckling av myelomregistret med blant annat införande av INCA Patientöversikt för myelom, en grafisk översikt över patientens behandlingar, respons samt viktiga biverkningar och lab.prover för att ta del av för patienter och vårdpersonal, samt ta fram öppet redovisande rapporter om resultat från de olika enheterna som behandlar myelom i Sverige.
- Dialogmöten med hematologienheter och medicinmottagningar i VGR och Norra Halland som behandlar myelompatienter med diskussion kring behandlingar, resultat och nya metoder.
- Att samordna de olika laboratoriemetoderna för blodcancer i Västra sjukvårdsregionen.
Vårdprocessen för myelom har ett nära samarbete med de regionala vårdprocesserna för benmärgstransplantation, lymfom, KLL och leukemi.
Utredning och behandling i västra sjukvårdsregionen
Patienter med misstänkt myelom utreds av hematologspecialister, som finns på alla sjukhus i regionen.
Myelom behandlas med cytostatika, stamcellstransplantation och olika nyare läkemedel inklusive immunterapi och ibland strålning. Behandlingen sker huvudsakligen i öppenvården och ges på alla sjukhus som har hematologer. Hos yngre patienter ges en högdos cytostatika i kombination med stamcellstransplantation. Behandlingen görs då på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Regional processägare
Cecilie Hveding Blimark
regional processledare myelom, hematolog
Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg
Regional omvårdnadsordförande
Inger Andersson
regional omvårdnadsordförande hematologi
Sahlgrenska Universitetssjukhuset
Regionalt stödteam
Sandra Häggander
utvecklingsledare
RCC Väst