Enligt det standardiserade vårdförloppet ska en misstänkt hudförändring tas bort inom sju dagar efter att den upptäckts. I region Halland får 8 av 10 patienter hjälp inom ledtiden. En regional informationskampanj, ett gemensamt journalsystem men framförallt ett nytt och sammansvetsat arbetssätt ligger bakom landets effektivaste utredning av misstänkt hudcancer.
Nyheter
En forskargrupp från Regionalt cancercentrum Stockholm Gotland har gjort en stor enkätstudie kring användning av komplementära och alternativa metoder hos patienter med cancer i Stockholm.
Nu kan patienter med bröstcancer som får sin behandling på Visby Lasarett få sin vårdplan digitalt via 1177.se. Det underlättar både för vårdpersonal och för patienter.
Täckningsgraden för inrapporterade data till det nationella bröstcancerregistret är fortsatt hög, närmare bestämt 99,9 procent.
8 maj bjöd Regionalt cancercentrum Stockholm Gotland in till en utbildningsdag för att öka kunskapen om personer med funktionsnedsättning.
Det nationella vårdprogrammet för malignt melanom har genomgått en revidering, vilken godkändes av RCC i samverkan 29 april 2019. I det uppdaterade vårdprogrammet har främst kapitlet om systemisk behandling reviderats i och med att nya mediciner har godkänts för adjuvant behandling. Utöver det har mindre revideringar gjorts i vårdprogrammet.
Under våren 2019 genomförde Regionalt cancercentrum Stockholm Gotland ett antal dialogmöten och workshops i en bred förankringsprocess med olika intressenter. Nu finns en sammanställning från respektive möte.
När arbetsvardagen blev övermäktig för kirurgklinikens sjuksköterskor upprättade klinikledningen en koordinatorstjänst. Två medicinska sekreterare sköter nu allt administrativt arbete kring cancerutredningen av patienter inom sex standardiserade vårdförlopp.
I maj 2014 godkände RCC i Samverkan det första nationella vårdprogrammet för diagnostik, utredning, behandling och uppföljning av vuxna patienter med akut myeloisk leukemi (AML). Nu publiceras den tredje uppdateringen av detta vårdprogram. Det handlar denna gång om en mindre uppdatering föranlett av den nyliga lanseringen av två läkemedel vid AML, Mylotarg och Vyxeos.
Nya effektiva cancerläkemedel förlänger livet för många. Men tyvärr är det också många av läkemedlen som har ganska liten eller nästan ingen effekt och istället ger mycket biverkningar. NT-rådets senaste poddavsnitt handlar om vad man kan förvänta sig av nya cancerläkemedel: bot, lindring eller bara hopp?
Det nationella vårdprogrammet för peniscancer har genomgått en mindre revidering. Den uppdaterade versionen fastställdes av RCC i samverkan den 7 maj 2019, och är den tredje i ordningen.
Under april och maj finns Cancerrådgivningen på plats på fem av Stockholms sjukhus för att dela ut solstift och sprida information om solvanor och hudcancer.
Vårdprogrammet innehåller rekommendationer för utredning och behandling av urotelial cancer i urinblåsa, njurbäcken, urinledare och urinrör.
Rätt vård snabbare – och kortare tid i oviss väntan. Det är tanken bakom de två Diagnostiska center, DC, som finns i Region Stockholm.
I dag publicerar vi den sjunde och sista delen i artikelserien om SVF-uppföljning. Vi möter Camilla Staaf, utvecklingsledare och cancersamordnare i Region Värmland, som förklarar på vilket sätt PREM-enkäterna utgör en guldgruva i arbetet med standardiserade vårdförlopp.
Förfrågningar om underlag ur kvalitetsregister på cancerområdet hanteras sedan 1 april av statistiker vid det Regionala cancercentrum, som har nationellt ansvar för respektive register.
Två helt nya nationella vårdprogram går idag ut på remiss till profession och patientföreningar. Sju uppdaterade vårdprogram går ut på remiss till profession och regioner samtidigt enligt RCCs nya rutin för remissrundor.
Socialstyrelsen har nyligen presenterat de nationella programområdenas förslag på vilka vårdområden som eventuellt bör koncentreras på nationell nivå. Utformningen av myndighetens lista fick verksamma i cancervården att undra vad RCC i samverkan skickat in.
Regionala cancercentrum i samverkan utvecklar en ny gemensam grundmodell för patientöversikter inom cancervården. Åtta cancerdiagnoser medverkar i projektet, där diagnosanpassning och förberedelser för införande pågår. I Region Jönköping har den diagnosanpassade patientöversikten för bröstcancer redan hunnit testas.