Norra sjukvårdsregionen har väckt frågan om att göra en genomlysning av det nuvarande uppdraget för NPO cancersjukdomar, som idag utförs av RCC i samverkan. En arbetsgrupp har därför fått i uppdrag att utreda RCCs uppdrag och verksamhet. Arbetet är igång och pågår under hösten 2020.
Nyheter
För sitt arbete med att lära cancerpatienter att koppla loss sin cytostatikapump själva tog Martina Jarnström, kontaktsjuksköterska på Södra Älvsborgs sjukhus, hem Vårdförbundspriset på 500 000 kronor.
Nu finns instruktionsfilmer för de nya patientöversikterna på INCA-plattformen (IPÖ). Filmerna är tänkta som ett övergripande utbildningsstöd för att lära sig hur patientöversikterna ser ut och fungerar, och är uppdelade i elva olika steg.
Ett nytt vårdprogram för akut myeloisk leukemi (AML) hos vuxna har nu fastställts av RCC i samverkan och publicerats på cancercentrum.se. Det första nationella vårdprogrammet för AML togs fram 2014 och har uppdaterats ett flertal gånger. Innan dess fanns nationella riktlinjer.
Ett nytt vårdprogram för sarkom i buk och retroperitoneum har nu fastställts och publicerats på cancercentrum.se. Målet är att skapa samförstånd kring sarkomvården och säkra en jämlik behandling av hög kvalitet.
I RCC Västs nyhetsbrev får vårdpersonal månadsvis en sammanfattning av aktuella regionala och nationella nyheter för en bättre cancervård. Det innehåller goda exempel, riktlinjer, verktyg, statistik och information om vad som är på gång i väst.
Utifrån rapporten ”Utvecklingsområden inom barncancervården” har en nationell handlingsplan för utveckling av barncancervården tagits fram. En nationell arbetsgrupp med företrädare från alla sjukvårdsregioner har arbetat för att ta fram handlingsplanen med insatser för åren 2020 – 2022.
RCC bedriver ett projekt för utveckling och införande av patientöversikter för åtta cancerdiagnoser. Förra veckan lanserades patientöversikterna för prostatacancer och äggstockscancer, vilket gör att det nu finns totalt sex patientöversikter i drift för klinisk användning.
Nu finns nya tillfälliga mallar för kallelser och svarsbrev tillgängliga för screeningorganisationen, anpassade för att användas under covid-19-pandemin.
När Bröstcentrum vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset bildades fanns en önskan om att samla vården kring patienten, öka tryggheten samt förbättra effektiviteten och kvaliteten. Sedan invigningen av centrat våren 2019 har väntetiden från diagnosbesked till operation för patienter med bröstcancer minskat kraftigt.
I årets överenskommelse med staten om jämlik och effektiv cancervård ingår att Sveriges Kommuner och Regioner senast den 30 september ska avge en delrapport till Socialdepartementet om arbetet under det första halvåret. Av rapporten framgår att covid-19-pandemin har påverkat genomförandet av årets insatser.
Cancerpreventionskalkylatorn är ett verktyg som beräknar resultatet av förebyggande arbete inom cancer, till exempel antal levnadsår, förändrad livskvalitet och ekonomiska effekter. Kalkylatorn kan användas som ett hjälpmedel för att påvisa fördelarna med cancerprevention.
Covid-19-pandemin har orsakat att färre människor än vanligt har diagnostiserats med cancer under första halvåret 2020. Det visar en ny rapport från RCC i samverkan. Jämfört med hur många som insjuknade i cancer förra året riskerar var åttonde cancerfall att vara oupptäckt under mars – augusti 2020.
Försök med att låta cancerpatienter växla mellan arbete och sjukskrivning beroende på dagsform uppvisar goda erfarenheter. Ändå föreslår inte utredare de lagändringar som skulle möjliggöra flexibel sjukskrivning för alla patienter i cancerbehandling. Det här kritiserar RCC i en debattartikel i Svenska Dagbladet.
Samverkansdagen för kvalitetsregister och patientöversikter i cancervården ägde rum i tisdags, delvis fysiskt på Akademiska sjukhuset i Uppsala och delvis digitalt via plattformen Zoom. Nu kan du ta del av sändningen från förmiddagens presentationer.
I RCC Västs nyhetsbrev får vårdpersonal månadsvis en sammanfattning av aktuella regionala och nationella nyheter för en bättre cancervård. Det innehåller goda exempel, riktlinjer, verktyg, statistik och information om vad som är på gång i väst.
Årets verksamhetsanalys för hälso- och sjukvården i Västra Götaland har publicerats. Nytt för i år är ett avsnitt om standardiserade vårdförlopp (SVF) i cancervården från Regionalt cancercentrum väst.
Det nationella vårdprogrammet för livmoderhals- och vaginalcancer har reviderats under 2020 och fastställdes av Regionala cancercentrum i samverkan 16 juni 2020. Ett flertal större förändringar har införts.
Regeringen föreslår i budgetpropositionen för 2021 att satsningen på cancervården ska förstärkas genom en ökning av anslagen med 100 miljoner kronor per år i tre år. Regeringens satsning för att stärka cancervården uppgår därmed till 600 miljoner kronor per år under perioden 2021–2023.
Idag går ett antal nationella vårdprogram och SVF ut på remiss. Regioner, professioner och patientföreningar kan nu lämna synpunkter på nya och reviderade versioner. Information om svarsdatum och aktuella mejladresser finns i brevet som medföljer respektive dokument.