Nyheter

Väst
Västra Götalandsregionen erbjuder testning för prostatacancer

Den 2 september skickas de första breven ut med information om testning för prostatacancer och ett erbjudande om att testa sig till män i Västra Götaland som fyller 50 år 2020.

Samverkan
RCC uppmärksammar patientens ställning på Vitalis

Under e-hälsokonferensen Vitalis som i år hålls digitalt och som pågår 25-27 augusti uppmärksammar RCC patientens ställning genom två seminarier, "Digital Min vårdplan cancer via 1177 - ett nationellt initiativ" och "Patientöversikter i cancervården - vad innebär det för patienten och för vårdens medarbetare?".

Samverkan
Gunilla Gunnarsson statlig delegationsledare

Regeringen utsåg den 13 augusti tidigare nationella cancersamordnaren och RCC-ordföranden Gunilla Gunnarsson till ordförande för en ny tillgänglighetsdelegation. Delegationen ska öka tillgängligheten och korta köerna inom hälso- och sjukvården.

Väst
Nytt nyhetsbrev från RCC Väst

I RCC Västs nyhetsbrev får vårdpersonal månadsvis en sammanfattning av aktuella regionala och nationella nyheter för en bättre cancervård. Det innehåller goda exempel, riktlinjer, verktyg, statistik och information om vad som är på gång i väst.

Väst
Färre nybesök oroar cancervården

Snabb upptäckt och behandling ökar chanserna att överleva en cancersjukdom. Men sedan smittspridningen av covid-19 tog fart har antalet nybesök för cancerbehandling minskat i NU-sjukvården. ”Vi är bekymrade för vi vet ju att antalet nya fall inte minskar”, säger Anna-Karin Tzikas, överläkare på onkologi- och cytostatikaenheten och regional processägare för bröstcancer.

Väst
Förändringar i screeningen för prevention av livmoderhalscancer ger nya data i kvalitetsregistret

Nu har den regionala kvalitetsrapporten med data från verksamhetsåret 2019 för Västra Götaland och Halland publicerats. De förändringar som gjorts i samband med införandet av det nationella vårdprogrammet ger nya data i registret och möjlighet till utökade kunskapsanalyser.

Samverkan
Uppdaterat vårdprogram för levercellscancer

Överlevnaden för de 500 som insjuknar i levercancer har förbättrats i Sverige sedan vårdprogram infördes, och fler får behandling. Nu finns ytterligare medicinsk antitumoral behandling vid icke botbar cancer.

Samverkan
Nytt nationellt vårdprogram för akut lymfatisk leukemi

Det nationella vårdprogrammet för vuxna patienter med akut lymfatisk leukemi (ALL) är nu godkänt. Tidigare har nationella riktlinjer förelegat, och detta är det första nationella vårdprogram för ALL som skrivits i RCCs regim.

Samverkan
Förbättrad statistik om SVF

Hur många av alla som insjuknar i cancer har utretts enligt standardiserade vårdförlopp? Och hur många av de SVF-utredda patienterna har fått starta sin behandling inom angiven tidsram? Svaren finns nu lätt åtkomliga i RCCs nya SVF-statistik.

Samverkan
SVF-utredda patienter fortsatt nöjda

Patienter som utretts enligt standardiserat vårdförlopp för misstanke om cancer fortsätter i stort att vara positiva till sin upplevelse av vården. Det visar RCCs redovisning av samtliga patientenkäter som skickats till patienter som gått igenom en SVF-utredning under 2019.

Samverkan
Registerdata visar genomslag för immunterapi

Immunterapin har slagit igenom i landet. Det visar RCCs senaste rapport om läkemedelsanvändningen. Rapporten bygger på två års data och omfattar sammanlagt 7 229 registrerade läkemedelsbehandlingar under 2018-2019. En första grov beräkning av registrets täckningsgrad har kunnat göras.

Samverkan
Uppdaterat vårdprogram för lungcancer

Det nationella vårdprogrammet för lungcancer har genomgått en revidering under 2020, och fastställdes av RCC i samverkan den 2 juni.

Samverkan
Uppdaterat vårdprogram för hudlymfom

Det nationella vårdprogrammet för hudlymfom riktar sig till alla som utreder och behandlar hudlymfom och gäller för hudlymfom hos vuxna. Målsättning med vårdprogrammet är att ge en nationell rekommendation avseende diagnostik, behandling och uppföljning. Nu har vårdprogrammet uppdaterats.

Samverkan
Patientöversikter ger överblick och stöd i flera led

IT-stödet Patientöversikt har utvecklats av RCC för att skapa en överblick över patientens hela sjukdoms- och behandlingshistorik. Patientöversikten är ett komplement till patientjournalen som underlättar kommunikationen i mötet mellan patienten och vårdpersonal. Och den möjliggör automatiserad överföring av strukturerad vårdinformation till kvalitetsregistren.

Samverkan
Nationell nivåstrukturering inom cancervården har skett inom 10 diagnosområden

Inom ramen för den nationella cancerstrategin och genom överenskommelser mellan regeringen och Sveriges Kommuner och regioner har Regionala cancercentrum i samverkan haft uppdraget att arbeta med nationell nivåstrukturering av cancervården.

Väst
Nytt nyhetsbrev från RCC Väst

I RCC Västs nyhetsbrev får vårdpersonal månadsvis en sammanfattning av aktuella regionala och nationella nyheter för en bättre cancervård. Det innehåller goda exempel, riktlinjer, verktyg, statistik och information om vad som är på gång i väst.

Väst
Opererande enheter hjälps åt med kolorektalcancerkirurgin

På grund av covid-19 och den ansträngda situation i vården har en veckovis avstämning startats för patienter med kolorektalcancer som är aktuella för operation. Syftet med avstämningen är att regionens enheter vid behov ska kunna hjälpa varandra för att undvika att det blir regionala skillnader som skapar längre väntetid och lidande för patienten.

Väst
500 bekräftade projekt inom cancerforskning

Nu är årets sammanställning publicerad med aktuell cancerforskning inom Västra sjukvårdsregionen för 2019. Nytt för årets sammanställning är att den visar om ett projekt sker på uppdrag av industrin eller inte och att alla projekt redovisas i en separat excel-fil.

Samverkan
Patienter med huvud- och halscancer ger vården högt betyg

I Sverige drabbas varje år cirka 1 600 personer av huvud-halscancer. Majoriteten av dem som drabbas är cirka 65 år och flertalet är män. För att ta reda på patienters upplevelser och tillfredsställelse med vården, gjordes en nationell undersökning. I en färsk PREM-rapport ges bemötande, information och omhändertagande höga betyg.

Samverkan
Insatser krävs för att minska antalet cancerfall relaterade till övervikt

Idag presenterades Cancerfondsrapporten 2020 med fokus på prevention, där kopplingen mellan övervikt och cancer är central. Varje år ser man ca 2000 cancerfall relaterade till övervikt och fetma i Sverige och utvecklingen är alarmerande. Vi rör oss för lite, äter för lite frukt, grönt och fullkorn. Faktum är att svenskarna äter minst hälsosamt i hela Norden. 17 procent av ungdomars totala energiintag kommer från sötade drycker, godis och glass.