Goda förutsättningar för patient- och närståendemedverkan är väsentligt för utveckling av en personcentrerad och säker cancervård. Patienters och närståendes upplevelser och synpunkter behövs inte bara i utvecklingen av vården utan också för att stärka patientens ställning och möjlighet till delaktighet. Det är därför nödvändigt med patient- och närståendeföreträdare inom RCCs arbete, och att dessa stöttas på bästa sätt.
Nyheter
Patient- och närståenderådet vid RCC Väst har tagit fram en ny version av broschyren ”Så vill vi ha det. Nytt i broschyren är ett avsnitt om patientlagen och ett särskilt kapitel om närhet, lust och tröst. Broschyren riktar sig till den som arbetar i, eller är beslutsfattare inom hälso- och sjukvården. Broschyren är också tänkt att fungera som ett stöd för patienter- och närstående.
För att möjliggöra fortsatt utveckling av kontaktsjuksköterskeverksamheten och få till en jämlik vård utförs nu en nationell enkätstudie bland landets kontaktsjuksköterskor.
För sitt arbete med att lära cancerpatienter att koppla loss sin cytostatikapump själva tog Martina Jarnström, kontaktsjuksköterska på Södra Älvsborgs sjukhus, hem Vårdförbundspriset på 500 000 kronor.
I RCC Västs nyhetsbrev får vårdpersonal månadsvis en sammanfattning av aktuella regionala och nationella nyheter för en bättre cancervård. Det innehåller goda exempel, riktlinjer, verktyg, statistik och information om vad som är på gång i väst.
Hälso- och sjukvårdsstyrelsen kommer att finansiera Västra Götalandsregionens del av kostnaden för verksamheten vid Kraftens hus i Borås även under 2021.
Kraftens hus i Borås startade 2018 och är ett treårigt pilotprojekt, designad för att ge socialt, emotionellt och praktiskt stöd till cancerberörda. En nyligen publicerad utvärdering visar att verksamheten, som tillgodoser många viktiga behov som den traditionella vården inte kan erbjuda, värderas högt av personer som drabbats av cancer, men också av närstående och olika samhällsaktörer.
Ingrid Kössler har i 30 år arbetat såväl nationellt som internationellt för att förbättra cancervården och satt blåslampa på tjänstemän och politiker. Hon har själv lång erfarenhet av cancer och vet vad det innebär att vara sårbar och beroende av en tillgänglig och välfungerande sjukvård.
Kraftens hus har funnits som mötesplats för cancerberörda i Borås sedan 2018. Nu öppnas en filial i Alingsås i samarbete med Bröstföreningen Svea.
Cancervårdens kontaktsjuksköterskor och processledare förverkligar nationella cancerstrategins intentioner i vårdens vardag. Regionala cancercentrum i samverkan har i dag uppmärksammat dessa viktiga yrkesgrupper och överlämnat utmärkelserna Årets kontaktsjuksköterska och Årets processledare till sex medarbetare inom respektive kategori.
Under cancerstrategins jubileumsdag utsågs Eva Rosén till årets kontaktsjuksköterska 2020 i Västra sjukvårdsregionen. Hon får utmärkelsen för sitt arbete med att starta upp kontaktsjuksköterskeverksamheten på den gynekologiska tumörkirurgiska avdelningen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.