Både lika och olika. Så skulle samarbetet kring SVF-uppföljningen i den sydöstra sjukvårdsregionen kunna sammanfattas. När regionsjukvårdsledningen ville kunna fånga och tolka data så likartat som möjligt i de tre regionerna, blev en gemensam remissmall en framgångsfaktor.
Nyheter
Systemen ser olika ut, liksom arbetssätten och rutinerna för väntetidsmätningen. Men gemensamt för några av de regioner som kommit långt med SVF-rapporteringen är att de arbetat intensivt med det från första början, med tydlig arbetsfördelning och i samarbeten över gränserna. Region Västerbotten kunde utnyttja etablerade välfungerande system och rutiner för att snabbt komma i gång.
Parallellt med uppbyggnaden av uppföljningsmodellen med väntetidsdatabasen Signe började RCC Uppsala Örebro utveckla ett uppföljningsregister på kvalitetsregisterplattformen INCA. Idag är det fyra regioner som använder SVF-Inca.
När SVF-satsningen inleddes och den nationella uppföljningsmodellen mejslades fram fanns de som tvivlade på att det skulle gå att fånga väntetidsdata så. Idag kan man löpande följa hur väntetiderna i alla standardiserade vårdförlopp ser ut runt om i landet. Men det finns fortfarande frågetecken runt uppföljningen.
Cancerfonden konstaterar i årets rapport att cancervårdens väntetider fortfarande är för långa. En redovisning av fem kvalitetsindikatorer inom de fyra vanligaste cancerformerna uppvisar stora regionala skillnader. Hans Hägglund, tillträdande ordförande för RCC i samverkan, instämmer i att SVF-arbetet i regionerna behöver förstärkas.
Från årsskiftet 2018/2019 börjar nya versioner att gälla för tolv standardiserade vårdförlopp. Ändringarna är publicerade sedan tidigare men gäller från årsskiftet.