Nyheter

Nyheter från RCC Väst
Samverkan
Förlängd svarstid på remissrundan för vårdprogram

Svarstiden i den pågående remissrundan för vårdprogram och SVF förlängs till den 15 februari 2021. Information om nytt svarsdatum och aktuella mejladresser finns i följebrevet till respektive dokument.

Samverkan
Nationella vårdprogram och SVF ute på remiss

Idag går ett antal nationella vårdprogram och SVF ut på remiss till regioner, profession och patientföreningar. Information om sista svarsdatum och aktuella mejladresser finns i följebrevet till respektive dokument.

Väst
Bildandet av Bröstcentrum har kortat väntetiden till operation

När Bröstcentrum vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset bildades fanns en önskan om att samla vården kring patienten, öka tryggheten samt förbättra effektiviteten och kvaliteten. Sedan invigningen av centrat våren 2019 har väntetiden från diagnosbesked till operation för patienter med bröstcancer minskat kraftigt.

Samverkan
Coronapåverkad cancerrapport överlämnad till regeringen

I årets överenskommelse med staten om jämlik och effektiv cancervård ingår att Sveriges Kommuner och Regioner senast den 30 september ska avge en delrapport till Socialdepartementet om arbetet under det första halvåret. Av rapporten framgår att covid-19-pandemin har påverkat genomförandet av årets insatser.

Väst
Nytt nyhetsbrev från RCC Väst

I RCC Västs nyhetsbrev får vårdpersonal månadsvis en sammanfattning av aktuella regionala och nationella nyheter för en bättre cancervård. Det innehåller goda exempel, riktlinjer, verktyg, statistik och information om vad som är på gång i väst.

Samverkan
Nationella vårdprogram och SVF på remiss

Idag går ett antal nationella vårdprogram och SVF ut på remiss. Regioner, professioner och patientföreningar kan nu lämna synpunkter på nya och reviderade versioner. Information om svarsdatum och aktuella mejladresser finns i brevet som medföljer respektive dokument.

Samverkan
Förbättrad statistik om SVF

Hur många av alla som insjuknar i cancer har utretts enligt standardiserade vårdförlopp? Och hur många av de SVF-utredda patienterna har fått starta sin behandling inom angiven tidsram? Svaren finns nu lätt åtkomliga i RCCs nya SVF-statistik.

Samverkan
SVF-utredda patienter fortsatt nöjda

Patienter som utretts enligt standardiserat vårdförlopp för misstanke om cancer fortsätter i stort att vara positiva till sin upplevelse av vården. Det visar RCCs redovisning av samtliga patientenkäter som skickats till patienter som gått igenom en SVF-utredning under 2019.

Väst
Effektiv dialogturné tack vare digitala mötesrum

Trots coronaviruspandemin och den hårda belastningen på vården, kunde årets dialogturné om kolorektalcancerprocessen genomföras, tack vare digitala mötesrum. Team vid åtta sjukvårdsenheter kopplade upp sig för samtal om kvalitet, ledtider och hur vårdprocesser kan förbättras och utvecklas.

Väst
Väntetider för cancervård överlag inte påverkade av covid-19

Sahlgrenska Universitetssjukhusets tillgänglighet till cancersjukvård har generellt inte påverkats negativt av utbrottet av covid-19 tack vare en lyckad omställning. Sjukhuset ser dock en oroande trend med färre patienter som söker vård för misstänkt cancer och även besök till mammografi har minskat.

Väst
RCC Väst verksamhetsberättelse publicerad

I verksamhetsberättelsen går det att läsa om verksamhetens mål, uppdrag, det interna arbetet och om arbetet som skett i cancervårdsprocesserna ute på förvaltningarna under 2019.

Väst
Nu finns en webbutbildning om standardiserade vårdförlopp

RCC Väst har skapat ett utbildningsmaterial som är riktad till all personal som arbetar med standardiserade vårdförlopp (SVF). Syftet med utbildningen är att kunna ge en övergripande bild av vad SVF innebär samt att öka kunskapen om SVF.

Väst
Nytt nyhetsbrev från RCC Väst

I RCC Västs nyhetsbrev får vårdpersonal månadsvis en sammanfattning av aktuella regionala och nationella nyheter för en bättre cancervård. Det innehåller goda exempel, riktlinjer, verktyg, statistik och information om vad som är på gång i väst.

Väst
Nya SVF-samordnare och fortsatt regionalt arbete

Flera av regionens förvaltningar har sedan årsskiftet fått nya samordnare för standardiserade vårdförlopp (SVF). I den regionala arbetsgruppen som samordnarna ingår i kommer fokus ligga på att komma närmare 80 målet.

Samverkan
Från misstanke till kirurgi på fem veckor tack vare SVF

När Thomas Axberg sökte akut för bröstsmärtor upptäcktes en förändring på ena lungan. Den visade sig vara en aggressiv lungcancer. – Tack vare det snabba vårdförloppet har jag fått livet tillbaka.

Samverkan
Allt fler utreds med SVF men väntetiderna är fortsatt för långa

Införandet av standardiserade vårdförlopp (SVF) har resulterat i att allt fler patienter med cancer nu utreds på ett enhetligt och kvalitetssäkrat sätt i hela landet. Regeringens mål för andelen SVF-utredda patienter har därmed kunnat nås, men väntetiderna har inte förändrats under mätperioden. Det visar en ny rapport med data från 2017–2019 som Regionala cancercentrum i samverkan publicerar i dag.

Väst
Remisstiden kortades från 14 till tre dagar

En uppgradering av registret för standardiserade vårdförlopp, SVF-Inca, har skapat nya funktioner samt nya möjligheter till uthämtning av data. Utifrån användares behov och önskemål har bland annat en kommentarfunktion lagts till. Även statistikverktygen har förbättrats.

Samverkan
Kunskapsbanken för vårdprogram ersätter appen Cancervård

”Kunskapsbanken” är ett nytt verktyg på cancercentrum.se som förbättrar tillgängligheten till nationella vårdprogram och standardiserade vårdförlopp i cancervården. Kunskapsbanken gör det enklare att snabbt hitta rätt kunskapsstöd och rekommendationer för respektive diagnos.

Samverkan
Sju reviderade SVF publicerade

Sju standardiserade vårdförlopp (SVF) har uppdaterats under 2019 och är nu publicerade på webbplatsen för införande under 2020.

Samverkan
170 SVF-miljoner till regionerna

Regeringen har beslutat betala ut den andra delen av årets stimulansmedel till regionerna för arbetet med att korta väntetiderna i cancervården. Samtliga regioner får ta del av medlen som fördelas enligt befolkningsmängd.