På Odense universitetssjukhus i Danmark arbetar de aktivt med förbättringsarbete baserat på kvalitetsregisterdata. I en nyproducerad film berättar Kim Brixen, medicinsk direktör, och Anders Eggert Gravegaard, överläkare i plastikkirurgi, bland annat hur de har använt kvalitetsregistren för att korta tiden från remiss till behandling av patienter med malignt melanom.
Nyheter
Det finns endast små socioekonomiska skillnader inom svensk lungcancervård. De skillnader som finns har dessutom minskat över tid. För väntetider och patientens tumörstadium vid diagnos syns inga skillnader alls. Det visar en ny registerstudie. – Det finns inget som tyder på att lågutbildade kommer till vården senare med en mer avancerad cancer, säger gävleforskaren och överläkaren Linda Willén, huvudförfattare till studien.
Den regionala medicinska riktlinjen för regional tillämpning av det nationella vårdprogrammet för huvud-halscancer har reviderats och innehåller även ett helt nytt omvårdnadskapitel.
I RCC Västs nyhetsbrev får vårdpersonal månadsvis en sammanfattning av aktuella regionala och nationella nyheter för en bättre cancervård. Det innehåller goda exempel, riktlinjer, verktyg, statistik och information om vad som är på gång i väst.
Ett informations- och samtalsstöd för dialog med barn som närstående har tagits fram av kuratorer i cancervården, i samarbete med RCC Väst. En liten bok att ge till barn och unga som är närstående till någon med cancer.
Det pågår ett omfattande arbete för att förbättra säkerheten och kvaliteten på strålbehandling i Sverige. STRÅNG är ett projekt som arbetar för att utforma enhetliga riktlinjer vid landets strålbehandlingsavdelningar.
Tillsammans med KomHIT flykting har ett bildstöd på 12 olika språk tagits fram. Bildstödet kan användas vid samtal med personer för att fylla i screeningremissen till gynekologisk cellprovskontroll.
Vårdprogrammets kvalitets- och standardiseringsdokument för laboratorier som arbetar med gynekologiska cellprov har uppdaterats.
Ny registerstudie påvisar en förbättrad överlevnad för patienter med metastaserad prostatacancer. Under perioden för studien sågs dessutom ett minskat medelvärde för PSA vid diagnos.
Nu finns en uppdaterad version av det nationella vårdprogrammet för Hodgkins lymfom. Det fastställdes av RCC i Samverkan den 10 september 2019.
Revisionen innehåller faktaförändringar och information om centralisering vid perihilär gallgångscancer. Den aktuella revisionen innefattar inte förändringar som bedöms påverka organisation eller ekonomi.
Nu finns en reviderad version av det nationella vårdprogrammet för aggressiva B-cellslymfom (ABCL). Detta är den tredje uppdateringen av vårdprogrammet.
Cancervården ska fortsatt stärkas. Det slår regeringen fast i årets höstbudget och avsätter därför 500 miljoner kronor per år från och med 2020 till att utveckla vården, tillgängligheten och jämlikheten inom cancerområdet.
Tio nationella vårdprogram går idag ut på remissrunda. Sex av dessa är reviderade och går på remiss till profession och regioner samtidigt, enligt RCCs nya rutin för remissrundor.
I RCC Västs nyhetsbrev får vårdpersonal månadsvis en sammanfattning av aktuella regionala och nationella nyheter för en bättre cancervård. Det innehåller goda exempel, riktlinjer, verktyg, statistik och information om vad som är på gång i väst.
Majoriteten av patienter som utreds enligt standardiserat vårdförlopp, SVF, är i stort nöjda, särskilt när det gäller respekt och bemötande. Det visar årets regionala PREM-enkät inom de tre största vårdförloppen: bröst-, prostata- samt ändtarmscancer i Västra Götalandsregionen. Svaren skiljer sig åt mellan sjukhusen i regionen och visar att patienter är minst nöjda med delaktighet och involvering samt emotionellt stöd.
Den senaste årsrapporten från Nationella prostatacancerregistret (NPCR) visar att prostatacancervården sakta men säkert blir bättre. – Tittar man enbart på andelen patienter som får vård i tid enligt SVF är siffrorna fortsatt dystra, men faktum är att medianen för antalet dagar mellan remiss och första besök sjunkit stadigt de senaste tio åren, säger Pär Stattin, registerhållare och ordförande i NPCR.
För att tydliggöra hur registreringen av standardiserade vårdförlopp ska gå till så bjuder Regionalt cancercentrum väst in till registreringsträffar. Under hösten är registreringsträffar för diagnosområdena, gynekologi, hudcancer och hematologi planerade.
Cancergarantin inom Västra Götalandsregionen görs om så att det istället är ledtiderna i de standardiserade vårdförloppen (SVF) som ska gälla i första hand. Det ger kortare väntetid för patienten och minskad administration för vårdpersonalen.
Det nationella vårdprogrammet för kronisk lymfatisk leukemi (KLL) har genomgått en revidering, som godkändes av RCC i samverkan 26 augusti 2019.