Under regiondagen för koordinatorer för standardiserade vårdförlopp (SVF) presenterades två goda exempel på förbättringsarbete inom vårdförloppet för prostatacancer och tjock- och ändtarmscancer. Det gavs även en lägesbild av hur det går med det övergripande arbete med standardiserade vårdförlopp på nationell och regional nivå.
Nyheter
Under kommande månader lanserar RCC nationell Min vårdplan för inte mindre än sex cancerdiagnoser. Innehållet publiceras digitalt via 1177 och i pappersformat på www.cancercentrum.se.
RCC i samverkan publicerar nu en rapport om aktiviteten inom klinisk barncancerforskning under coronapandemin 2020 jämfört med 2019. Rapporten baseras på en enkätbaserad studie från RCC Mellansverige och visar bland annat att antalet aktiva kliniska cancerstudier 2020 var oförändrat jämfört med 2019.
RCC Väst har tagit fram en regional modell för implementering av nationell Min vårdplan i cancervården. Kärnan i modellen är att rekrytera och kompetensutveckla kontaktsjuksköterskor. I rollen som regional diagnoskoordinator ger de sedan stöd och utbildar i arbetssätt kring Min vårdplan inom respektive diagnosområde.
För första gången har svensk cancerrehabilitering följts av Socialstyrelsen och det finns flera förbättringar som bör göras. Socialstyrelsens rapport pekar på stora lokala skillnader när det gäller möjligheten till rehabilitering för patienter med cancer inom vissa regioner.
Som ett led i att öka kunskapen kring levnadsvanornas betydelse för primär cancerprevention har RCC tillsammans med Cancerfonden, Svenska läkaresällskapet, Svensk sjuksköterskeförening, Fysioterapeuterna och Dietisternas riksförbund tagit fram korta informationsfilmer.
Förra året presenterades ett nationellt vårdprogram för palliativ vård av barn, som säger att barn ska kunna få den vården i sina hem. Så ser verkligheten tyvärr inte alltid ut.
Den 2 juni håller socialutskottet en öppen utfrågning om svensk och europeisk cancerstrategi.
Torsdag den 2 juni håller socialutskottet en öppen utfrågning om svensk och europeisk cancerstrategi.
Det nationella vårdprogrammet för bröstcancer är nu uppdaterat och publicerat i Kunskapsbanken på cancercentrum.se
Det nationella vårdprogrammet för Merkelcellscancer har kompletterats med en kvalitets- och standardiseringsbilaga för patologer (KVAST-dokument). Bilagan beskriver hur preparat med Merkelcellscancer bör hanteras och analyseras och är framtagen av Kvalitets- och standardiseringskommittén för hudpatologi.
Teledermatoskopi införs på bred front i stora delar av landet och som stöd till införandet har Regionala cancercentrum i samverkan tagit fram en webbaserad utbildning, som vänder sig till alla berörda inom primärvården.
Standardiserade vårdförlopp inom cancervården syftar till att förbättra tillgängligheten, korta väntetiderna samt öka patienternas delaktighet och nöjdhet. Sedan införandet av (SVF) har patienternas upplevelser av SVF följts upp via enkäter. Enkätsvaren visar att patienternas upplevelser av SVF kontinuerligt förbättrats.
Cancervårdens processledare och kontaktsjuksköterskor är nyckelpersoner för att förverkliga nationella cancerstrategins intentioner i vårdens vardag. Idag har RCC i samverkan uppmärksammat dessa viktiga yrkesgrupper genom att överlämna utmärkelserna Årets processledare och Årets kontaktsjuksköterska till engagerade medarbetare inom respektive kategori.
Den 18 maj utses Årets processledare 2022 i Västra sjukvårdsregionen. Utmärkelsen tilldelas i år Maria Edegran för hennes mångåriga arbete och engagemang i att driva mammografiscreeningen i regionen.
Den 18 maj delas priset för Årets kontaktsjuksköterska 2022 ut i Västra sjukvårdsregionen. I år går utmärkelsen till Karin Janneson som uppmärksammas för sitt arbete som kontaktsjuksköterska och teamledare på Skaraborgs sjukhus.
Utbildningen startade 2012 för att få till en likvärdig utbildning i Västra sjukvårdsregionen så att hanteringen av cytostatika ska ske på samma sätt. Hitintills har över 1100 sjuksköterskor och undersköterskor gått utbildningen.
Sahlgrenska Cancer Centre tar plats bland de främsta cancersjukhusen i Europa. I veckan godkändes ansökan om att bli ett Comprehensive Cancer Centre. – Det här bekräftar vår placering i forskningens och vårdens absoluta framkant, säger sjukhusdirektör och professor Ann-Marie Wennberg.
Det nationella vårdprogrammet för Myeloproliferativ neoplasi (MPN) har genomgått en mindre uppdatering och fastställts av RCC i samverkan 2022-05-03.
Hälso- och sjukvårdsstyrelsen beslutade den 27 april om en rad åtgärder i handlingsplanen ”En ännu bättre cancerrehabilitering”. Det handlar bland annat om ett pilotprojekt kring digitala stödverktyg med totalt 1 miljon kronor under 2022-2023.