Ett fel i programvaran för mammografi har gjort att flera kvinnor fick felaktiga besked på sina undersökningar. Regionala cancercentrum i samverkan samordnar arbetet med att analysera händelsen i dialog med berörda myndigheter.
Nyheter
Bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen hos kvinnor och en av åtta kvinnor diagnostiseras med bröstcancer under sin livstid. Nu har rekommendationerna ändrats för läkemedlet ribociklib, som används för att minska risken för återfall. Förändringen berör patienter med hormonreceptorpositiv (ER+) och HER2-negativ bröstcancer i stadium II – III.
Sedan mars 2024 har Regionala cancercentrum i samverkan genomfört en förstudie för att utreda och kartlägga förutsättningarna för nationella kallelsekanslier inom bröst- och livmoderhalscancerscreening. Genom intervjuer med cirka 50 personer har studien identifierat både möjligheter och utmaningar med att centralisera ansvar och uppdrag inom screeningprocesserna.
Min vårdplan bröstcancer finns nu publicerad i en uppdaterad version, både digitalt via 1177 och för utskrift på papper.
Den 25 juni 2024 publicerade Regionala cancercentrum i samverkan en reviderad version av det nationella vårdprogrammet för bröstcancer. En rad viktiga uppdateringar har gjorts, bland annat tillägg av tre kapitel som rör nya områden. Dessutom lyfts det senaste inom diagnostiken och behandlingsindikationerna har uppdaterats.
RCC samverkan har den 24 januari 2024 fastställt en uppdatering av standardiserat vårdförlopp (SVF) för bröstcancer. Ändringarna rör primärt ledtid samt ett par förtydliganden vad gäller välgrundad misstanke och diagnostiska metoder.
I dag går tre nationella vårdprogram, ett standardiserat vårdförlopp och två Min vårdplan för cancer ut på remiss.
Alkohol ökar risken för cancer, och okunskapen om detta är fortsatt stor. 85 procent av svenskarna vet inte att alkohol ökar risken för bröstcancer. Under oktober, den internationella bröstcancermånaden, uppmärksammas kopplingen mellan alkohol och bröstcancer för att höja kunskapsnivån.
Medicintekniska produktrådet (MTP-rådet) har kommit med en rekommendation till regionerna som gäller två produkter som ska underlätta planeringen av bröstcanceroperationer genom att öka flexibiliteten för de kliniska verksamheterna.
Nytt beslut från NT-rådet angående trastuzumab deruxtecan (andra, istället för tredje linjens behandling).
Antalet diagnostiserade cancertumörer ligger på ungefär samma nivå som före pandemin. Det visar RCC i samverkans sjunde delrapport om hur covid-19-pandemin påverkat cancerdiagnostiken i Sverige. Rapporten omfattar perioden januari 2020 till mars 2022.
På Skaraborgs Sjukhus i Lidköping har regelbundna teamträffar för cancerrehabilitering införts. Flera olika professioner har möjlighet att samlas en gång i veckan för att diskutera bröstcancerpatienter med komplexa rehabiliteringsbehov.
Jeanette Bäcklund, Kirurgcentrum, vid Norrlands universitetssjukhus (Nus) i Umeå, har tilldelats utmärkelsen Årets Bröstsjuksköterska 2021, av Bröstcancerförbundet.
Nationell Min vårdplan för bröst-, äggstock-, prostata-, penis-, tjock- och ändtarmscancer samt tumörer i centrala nervsystemet finns nu i en uppdaterad digital version anpassad till Stöd och behandlings nya invånargränssnitt.
Bröstmottagningen på Skaraborgs Sjukhus i Lidköping är bland de första verksamheterna i Sverige som börjat använda Nationell Min vårdplan bröstcancer via 1177.se. De första patienter började erbjudas en nationell Min vårdplan i december förra året, idag erbjuds alla patienter med bröstcancer den nationella versionen av Min vårdplan.
Nu finns nya och uppdaterade mallar för kallelser och svarsbrev tillgängliga för screeningorganisationen inom mammografiverksamheten.
Kirurgcentrum vid Norrlands universitetssjukhus (Nus) i Umeå och vid Skellefteå lasarett, är en av de första enheterna i landet som nu har infört en nationell Min vårdplan för patienter med bröstcancer.
Idag lanserar RCC Min vårdplan bröstcancer som den allra första diagnosspecifika nationella versionen av Min vårdplan. Det nationellt enhetliga innehållet publiceras idag på cancercentrum.se för de som vill erbjuda patienterna Min vårdplan bröstcancer på papper. Den digitala versionen lanseras på 1177 fredagen den 4 december.
När Bröstcentrum vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset bildades fanns en önskan om att samla vården kring patienten, öka tryggheten samt förbättra effektiviteten och kvaliteten. Sedan invigningen av centrat våren 2019 har väntetiden från diagnosbesked till operation för patienter med bröstcancer minskat kraftigt.
Snabb upptäckt och behandling ökar chanserna att överleva en cancersjukdom. Men sedan smittspridningen av covid-19 tog fart har antalet nybesök för cancerbehandling minskat i NU-sjukvården. ”Vi är bekymrade för vi vet ju att antalet nya fall inte minskar”, säger Anna-Karin Tzikas, överläkare på onkologi- och cytostatikaenheten och regional processägare för bröstcancer.