Jeanette Bäcklund är Årets Bröstsjuksköterska

Sidan publicerades 24 november 2021

Jeanette Bäcklund, Kirurgcentrum, vid Norrlands universitetssjukhus (Nus) i Umeå, har tilldelats utmärkelsen Årets Bröstsjuksköterska 2021, av Bröstcancerförbundet.

Jeanette Bäcklund– Det här är det finaste priset jag som bröstsjuksköterska kan få och jag är otroligt hedrad över att mina patienter nominerat mig, säger Jeanette Bäcklund i ett pressmeddelande.

I sin roll som bröstsjuksköterska är Jeanette Bäcklund inte bara en ovärderlig resurs för sina patienter utan också en viktig kraft i arbetet för en bättre bröstcancervård, skriver Bröstcancerförbundet i pressmeddelandet.

Jeanette Bäcklund har arbetat som bröstsjuksköterska och kontaktsjuksköterska vid Nus sedan 2008. Hon träffar patienter från nästan hela Västerbotten, första gången i samband med att de fått beskedet om bröstcancer och följer dem sedan genom hela vårdprocessen, även efter det att behandlingen är avslutad.

Nationell Min vårdplan

Utöver sitt dagliga arbete som bröstsjuksköterska/kontaktsjuksköterska är Jeanette Bäcklund också med i arbetsgruppen för nationell Min vårdplan, där hon representerar norra sjukvårdsregionen. På uppdrag av Regionala cancercentrum i samverkan (RCC) har gruppen tagit fram underlag till Min vårdplan som är en individanpassad vårdplan som Sveriges alla bröstcancerpatienter ska erbjudas.

Nominering för Årets Bröstcancersköterska lyder:

”Med bred kunskap i kombination med stor värme och empati är Jeanette Bäcklund en ovärderlig trygghet och fast punkt för sina patienter och deras anhöriga. Hon skapar lugn och bygger tillit i allt från det omtumlande beskedet till att vara ett stort stöd under, och även efter, behandlingen. Jeanette är inte bara en ovärderlig resurs för sina patienter utan också en viktig kraft i arbetet för en bättre bröstcancervård.

Kirurgcentrum vid Norrlands universitetssjukhus var med Jeanette i spetsen en av de första enheterna i landet som införde nationella Min vårdplan för patienter med bröstcancer. Där ett extra fokus varit att tillgängliggöra den digitala versionen av Min Vårdplan till patienterna. Jeanette Bäcklund är en mycket värdig mottagare av Årets Bröstsjuksköterska 2021.”

Stort grattis Jeanette, från oss på RCC Norr!