Det nationella vårdprogrammet för livmoderhals- och vaginalcancer har reviderats under 2020 och fastställdes av Regionala cancercentrum i samverkan 16 juni 2020. Ett flertal större förändringar har införts.
Nyheter
Ett nytt vårdprogram för vulvacancer har fastställts och publicerats på cancercentrum.se. Syfte och mål med vårdprogrammet är att göra utredningen, behandlingen och uppföljningen av vulvacancer jämlik i hela Sverige.
Pernilla Dahm-Kähler utsågs under cancerstrategins jubileumsdag till årets processledare 2020 i Västra sjukvårdsregionen för sina insatser inom äggstockscancerprocessen och sitt engagemang för patienter och närstående.
Under cancerstrategins jubileumsdag utsågs Eva Rosén till årets kontaktsjuksköterska 2020 i Västra sjukvårdsregionen. Hon får utmärkelsen för sitt arbete med att starta upp kontaktsjuksköterskeverksamheten på den gynekologiska tumörkirurgiska avdelningen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Kvinnor i Sverige som diagnostiseras med livmoderhalscancer har i en internationell jämförelse en bättre prognos och högre femårsöverlevnad. Skälen är att de generellt diagnostiseras i yngre ålder och i tidigare stadier än i andra länder. Även den mycket goda följsamheten till nationella och internationella riktlinjer har betydelse för prognosen.
En dysplasibarnmorskas huvudsakliga arbetsuppgift är att följa upp patienter som har ett avvikande cellprov. Rollen har funnits i landet sedan det nya nationella vårdprogrammet för cervixcancerprevention kom 2017.
Det nationella vårdprogrammet för epitelial äggstockscancer har genomgått en revidering, som godkänts av RCC i samverkan.
Nu finns statistik om de gynekologiska cancersjukdomarna, för åren 2013–2017, som anpassats för patienter och närstående tillgänglig.
Regionala cancercentrum i samverkan utvecklar en ny gemensam grundmodell för patientöversikter inom cancervården. Åtta cancerdiagnoser medverkar i projektet, där diagnosanpassning och förberedelser för införande pågår. I Region Jönköping har den diagnosanpassade patientöversikten för bröstcancer redan hunnit testas.
Nationella arbetsgruppen för cervixcancerprevention har kartlagt hur långt regionerna kommit med att införa vårdprogrammet för prevention av livmoderhalscancer. Kartläggningen bygger på en enkät besvarad av RCCs sex regionala processägare för livmoderhalscancerprevention.
Sedan operation av äggstockscancer koncentrerades till Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SU) i Göteborg har överlevnaden efter tre år ökat från 40 till 61 procent. Det skriver Västra Götalandsregionens digitala nyhetskanal VGRfokus.
Tar vi cellprov på rätt sätt? Når vi målet när det gäller kvalitet på utredning och behandling? Detta och mycket mer finns att läsa om i den regionala kvalitetsrapporten 2017 för cervixcancerprevention.