Nyheter

Stockholm Gotland
AI snabbdetekterar risk för lungemboli vid uppföljningstillfälle av cancer

En projektgrupp på röntgenkliniken vid Södersjukhuset har testat AI för tidig upptäckt av blodpropp i lungan – incidentell lungemboli – som patienter med cancer har ökad risk för. Algoritmen snabbgranskar DT-bilder som tas vid thorax-bukundersökningen som är en del av löpande canceruppföljning. Patienten får besked redan vid undersökningstillfället och kan hanteras inom loppet av minuter om det bedöms som kliniskt relevant.

Stockholm Gotland
Forskning som RCC stödjer prisas

Under oktober mottog flera av processledarna på RCC Stockholm Gotland priser för sina forskningsinsatser inom cancervården.

Stockholm Gotland
Södersjukhuset använder AI för att korta väntetider för strålbehandling

Med stöd av medel från den särskilda nationella satsningen på cancervården under 2024, testar nu Södersjukhuset (SÖS), två AI-verktyg i arbetet med targetinritning som en del av planeringen inför strålbehandling. Arbetet har frigjort tid för läkarna, kortat ledtiderna för bröst-, prostata- och kolorektarcancerpatienter till behandlingsstart och färre patienter har behövt skickas ”utomläns” för behandling.

Samverkan
Samarbete över landsgränserna ska stärka tidig diagnostik och behandling

En gång om året samlas det nordiska nätverket "The Nordic Collaboration on Cancer Patient Pathways" för att dela erfarenheter kring arbetet med standardiserade vårdförlopp i cancervården. Det var nu åttonde gången de nordiska kollegorna samlades. Värd i år var Danmarks Kræftens Bekæmpelse.

Stockholm Gotland
Ny registerstudie: skillnader i sjukvårdskostnader för cancerpatienter under sista levnadsåret

Peter Strang, professor vid Karolinska Institutet och processledare för palliativ vård på RCC Stockholm Gotland har genomfört studien som undersöker om vårdkostnaderna är jämnt fördelade, i relation till kön, ålder, socioekonomiska faktorer.

Stockholm Gotland
Pilotstudie av lungcancerscreening: Tidig lungcancer hos en av hundra rökande kvinnor

Sveriges första pilotstudie för lungcancerscreening i Stockholm har gett lovande resultat. Tio kvinnor, som tidigare var utan symtom, har tack vare tidig upptäckt fått botande behandling för lungcancer. Därtill har genomförandet av studien fungerat bra, och deltagarantalet har varit högre än väntat.

Stockholm Gotland
Pilotprojekt med cancernavigatorer bidrar till ökad livskvalité

Kraftens hus Stockholm har lanserat ett nytt pilotprojekt för att ge cancerpatienter med särskilda behov bättre stöd. Projektet, som finansieras av Regionalt cancercentrum Stockholm Gotland, innebär att patienter kan få en personlig cancernavigator.

Samverkan
Screening för lungcancer? Ny pilotstudie på gång i väst och norr

Screening med lågdos-datortomografi kan upptäcka lungcancer tidigare. Det har flera internationella forskningsstudier visat. Nu planeras för en ny pilotstudie i Västerbotten och Västra Götaland. De första personerna beräknas få erbjudande om att delta under början av 2025.

Samverkan
Cancerstudier i Sverige – nu med bättre sökfunktion

Databasen Cancerstudier i Sverige är nationell databas med aktuella kliniska studier inom cancervården. Nu har databasens sökfunktion förbättrats med möjlighet att söka på gener och pågående fas 1-studier.

Samverkan
Handlingsplan för precisionsdiagnostik ska underlätta jämlikt införande

Utvecklingen av precisionsmedicin på cancerområdet rör sig i snabb takt och innebär stora möjligheter. Men skräddarsydd behandling kräver utvecklade metoder för diagnostik, och även dessa måste följa med i den snabba utvecklingen. Det är både en fråga om utrustning och om gemensamma arbetssätt för handläggning och tolkning av analyssvar.

Stockholm Gotland
Viktigt arbete pågår för såren som aldrig läker

Tumörsårsprojektet startade i januari 2019 med syfte att utvärdera om konsultation på distans, genom ett digitalt beslutsstöd, fungerar som metod för sårbedömning och behandling av patienter med tumörsår. Målet har varit att åstadkomma en sammanhållen vårdprocess, öka kompetensen om maligna tumörsår hos vårdpersonal och skapa mer trygghet för patienterna. Nu har arbetet sammanfattats i en rapport.

Stockholm Gotland
Fler farmaceuter, fokus på barnets allmäntillstånd och tröjor med dragkedja i halsen – barnonkologen tog med sig flera lärdomar efter studiebesöket på SickKids

Artikelserie: 2/4 Omvårdnad Barncancersatsningen har möjliggjort ett utbyte av kunskap och erfarenheter mellan Astrid Lindgrens Barnsjukhus (ALB) och Karolinska Universitetssjukhuset med ett av de största barnsjukhusen i världen The Hospital for Sick Children (SickKids) och Princess Margaret inom områdena omvårdnad, forskning, radioterapi och palliativ vård av barn med cancer. Under hösten 2023 besökte olika grupper med varierade yrkesroller Kanada.

Samverkan
Är lungcancerscreening Sveriges nästa screeningprogram?

Lungcancerscreening skulle rädda liv i Sverige, det är visat i flera stora internationella studier. Ändå har Socialstyrelsen inte ens börjat utreda om screeningen ska rekommenderas här. Hur hänger det ihop? För att tydliggöra var frågan står i Sverige bjöd RCC i samverkan in till en workshop som samlade perspektiven och specialisterna för en genomgång.

Stockholm Gotland
Nya insikter och möjlighet till erfarenhetsutbyte inom radioterapi – när Karolinska Universitetssjukhuset besökte Toronto

Artikelserie: Nr 1/4 Barnradioterapi Barncancersatsningen har möjliggjort ett utbyte av kunskap och erfarenheter mellan Astrid Lindgrens Barnsjukhus (ALB) och Karolinska Universitetssjukhuset med ett av de största barnsjukhusen i världen The Hospital for Sick Children (SickKids) och Princess Margaret inom områdena omvårdnad, forskning, radioterapi och palliativ vård av barn med cancer. Under hösten 2023 besökte olika grupper med varierade yrkesroller Kanada.

Samverkan
Utbyggd precisionsdiagnostik en förutsättning för jämlik precisionsmedicin

Precisionsdiagnostiska metoder bedöms öka med 170 procent på fem år, enligt experter. Metoderna är en förutsättning för att kunna ge precisionsläkemedel, och därför en central del i det jämlika införandet. Det är bakgrunden till den lägesbild och framtidsspaning som Regionala cancercentrum i samverkan nu publicerar.