Sedan fem år tillbaka har S:t Görans sjukhus jobbat med en gemensam mottagning för patienter med prostatacancer. Där får patienter, som är aktuella både för kirurgi och/eller strålbehandling träffa både en urolog och onkolog vid samma tillfälle.
Nyheter
I allmänläkarversionen av vårdprogrammet samt i SVF-skrivningen, har det tydliggjorts att prostatapalpation bör genomföras innan remiss skickas och att resultatet av palpationen bör framgå i remissen.
Under tidigt 2000-tal gjordes en nivåstrukturering av urologin i Sverige. Vilka effekter fick den, och i hur hög grad är den genomförd? Det är fokus i den rapport om svensk urologi som tagits fram av Regionala cancercentrum i samverkan och Nationellt programområde njur- och urinvägssjukdomar. Rapporten är en uppföljning av den genomlysning av urologin som gjordes under 2023.
Sunderby sjukhus i Norrbotten är först i landet med att implementera ett AI-verktyg som hjälp i granskning av bilder från magnetkameraundersökningar av prostatan. För patienterna innebär det kortare väntan på svar och snabbare väg till behandling och för radiologerna frigörs tid för fler undersökningar.
Södersjukhusets strålbehandlingsenhet testar en ny metod för att förbereda patienter som ska genomgå strålbehandling för prostatacancer. Personalen upplevde att patienterna hade svårt att uppfatta instruktionerna innan strålstart. Undersköterskor på avdelningen började därför ringa upp patienten innan, gå igenom kallelsen och svara på frågor. Tidigt visade det sig att samtalet fångade upp och minskade oron hos patienten samt skapade en bättre kontakt mellan patient och sjukvård. Resurser på avdelningen kunde nyttjas på ett effektivare sätt – och dessutom minskade om- och avbokningarna avsevärt.
Åtta regioner är nu i gång med att använda ett nytt digitalt verktyg för sexuell rehabilitering vid prostatacancer. Och fler regioner är på gång att implementera verktyget, som bland annat lyfter egenvård och reflektion som två viktiga delar av rehabiliteringen.