Forskning som RCC stödjer prisas
Under oktober mottog flera av processledarna på RCC Stockholm Gotland priser för sina forskningsinsatser inom cancervården.
I bild från vänster: Elinor Nemlander, Kathrin Wode och Max Kleijberg.
–Medarbetare hos oss arbetar ofta med både praktisk utveckling och forskning inom ramen för den sjukvårdsregionala cancerplanen, vissa inom områden i cancervården som inte får så mycket uppmärksamhet annars. Därför är det inte bara roligt att de får pris, det är också viktigt att deras forskning får spridning, säger Katja Markovic Lundberg, enhetschef cancerprocesser och vårdprogram.
Priserna som delades ut rör forskning och insatser som sträcker sig över flera olika områden inom cancervården, från tidig upptäckt till jämlik vård och integrativa behandlingsmetoder.
–Jag är inte förvånad att dom får pris, men glad och stolt. Många gör ett bra och viktigt arbete men alla uppmärksammas inte därför gläder vi oss verkligen med pristagarna! Säger Katja.
Grattis till Elinor Nemlander, Max Kleijberg och Kathrin Wode!
Lungcancerföreningens forskningsstipendium
Elinor Nemlander, processledare och nationell samordnare tidig upptäckt, har tilldelats Lungcancerföreningens forskningsstipendium.
Motiveringen lyfter bland annat Elinors forskning kring att hitta beslutsstöd, exempelvis genom AI, som hjälper alImänläkare att tidigt hitta misstänkt lungcancer, samt hennes engagemang kring tidig upptäckt i primärvården.
–Det känns verkligen hedrande att få ta emot Lungcancerföreningens stipendium, och det är ett fint erkännande för det arbete jag brinner för. Arbetet med tidig upptäckt är så viktigt, inte minst vad gäller lungcancer. Genom att hitta lungcancer i ett tidigt stadium har vi möjligheten att rädda liv och förbättra patienters livskvalitet, vilket är en stark drivkraft för mig, säger Elinor Nemlander.
Early Career Researcher Award – Public Health Palliative Care International
Max Kleijberg, processledare jämlik vård, tilldelades årets Early Career Researcher Award av Public Health Palliative Care International. Han delar priset med Malin Eneslätt. Enligt nomineringen har de imponerat på juryn med sitt engagemang för publikdeltagande och sitt åtagande för mångfald och inkludering inom palliativ vård och hälsofrämjande insatser. Deras akademiska prestationer, samarbeten och inflytelserika forskning signalerar en lovande framtid för fältet.
Best of SIO presentation – Society for Integrative Oncology
Kathrin Wode, processledare för integrativ cancervård, har mottagit utmärkelsen "Best of SIO presentation" för mistralstudien som publicerades 2022. Priset delades ut på den 21:a internationella konferensen för Society for Integrative Oncology, som är den främsta multidisciplinära professionella organisationen för integrativ onkologi.
Studien undersökte om behandling med mistelextrakt som tillägg till konventionell behandling kunde hjälpa patienterna med avancerad bukspottkörtelcancer att leva längre, vilket man såg att det inte gjorde.
Juryn lyfte särskilt studiens robusta design, professionella och tålmodiga genomförande över många år och den höga relevansen för personer med bukspottkörtelcancer.