Pilotprojekt med cancernavigatorer bidrar till ökad livskvalité
Kraftens hus Stockholm har lanserat ett nytt pilotprojekt för att ge cancerpatienter med särskilda behov bättre stöd. Projektet, som finansieras av Regionalt cancercentrum Stockholm Gotland, innebär att patienter kan få en personlig cancernavigator.
Målet är att göra det lättare för cancerpatienter att hitta det stöd de behöver, med hjälp av en personlig Cancernavigator. En navigator ger patienter verktyg för att hantera både sjukdomen och vardagen. Tjänsten är ett komplement till det stöd som omfattas av hälso- och sjukvårdens uppdrag.
– Det finns en stor efterfrågan från vården och patienter av mer stöd som sträcker sig utanför hälso-och sjukvården. Förhoppningsvis kan projektet bidra till att fler får tillgång till sina egna resurser och känner sig stärkta. Och att det i sin tur bidrar till ökad livskvalitet och självständighet. Upplägget kommer att vara mycket personcentrerat. Vissa kommer behöva mer stöd och vägledning, för andra kanske det räcker med två eller tre samtal, säger Ulrika Lindblad, verksamhetsutvecklare Kraftens hus och projektledare.
Stöd och vägledning på olika sätt
En cancernavigator kan till exempel hjälpa till med att förbereda inför vårdmöten, hjälpa till med frågor som kan vara bra att ställa och följa upp. Navigatorn kan också ge råd och stöttning vid olika myndighetskontakter såsom Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Samt informera om vilka sociala sammanhang som finns för att på så sätt motverka ofrivillig ensamhet. Kraftens hus Stockholm är ett sådant sammanhang som erbjuder en stor bredd av olika sociala verksamheter. Patientföreningar kan vara ett annat sammanhang, liksom trossamfund, föreningar eller program på närmaste bibliotek.
Fyra navigatorer har anställts i projektet och de har alla olika yrkesbakgrunder men inte någon särskild utbildning inom vården sedan tidigare. Tre har egen erfarenhet av cancersjukdom och en har svensk-somalisk bakgrund. Navigatorerna har deltagit i en utbildning om hur vården är organiserad, samt om cancersjukdom och dess följder. De har också fått lära sig en särskild samtalsmetodik och kommer under projektets gång erbjudas handledning.
Inspiration från andra länder och samhällsområden
För att inte uppfinna hjulet på nytt har en omvärldsanalys genomförts inför projektstarten. Inspiration och kartläggningar har hämtats från England och USA som jobbar på liknande sätt med navigatorer. Även andra sammanhang och stödmodeller i Sverige har studerats för att hämta inspiration, till exempel kulturdoulan, vilket är en stödperson som ger icke-svensktalande kvinnor och familjer med flykting- eller invandrarbakgrund stöd under graviditet, födande och första tiden med barnet. Ytterligare ett exempel är arbetet i Region Jönköping med patientstödjare.
Målet är att utvärdera om cancernavigatorer kan vara en värdefull resurs för cancerpatienter och om modellen ska implementeras permanent. Projektet ska redovisas under våren 2025. I pilotprojektet omfattas bara den som själv är sjuk, under och efter avslutad behandling. Längre fram i ett nästa steg kan även närstående komma att omfattas.
– Om du som arbetar i vården möter en patient som du tror skulle ha nytta av en cancernavigator, kontakta gärna mig. Tillsammans kan vi se om patienten uppfyller kriterierna för att delta i projektet. Vi söker särskilt personer med flera sjukdomar samtidigt, inklusive cancer. Även personer med cancerformer som kan vara stigmatiserande och därför kan ha svårt att delta i sociala aktiviteter. Dessutom vill vi nå ut till personer som känner sig ensamma eller som har svårt att navigera i det svenska samhället, exempelvis nyanlända, avslutar Ulrika Lindblad.
Frågor om projektet?
Kontakta gärna Ulrika Lindblad, verksamhetsutvecklare Kraftens hus och projektledare,