AI snabbdetekterar risk för lungemboli vid uppföljningstillfälle av cancer

Sidan publicerades 13 december 2024

En projektgrupp på röntgenkliniken vid Södersjukhuset har testat AI för tidig upptäckt av blodpropp i lungan – incidentell lungemboli – som patienter med cancer har ökad risk för. Algoritmen snabbgranskar DT-bilder som tas vid thorax-bukundersökningen som är en del av löpande canceruppföljning. Patienten får besked redan vid undersökningstillfället och kan hanteras inom loppet av minuter om det bedöms som kliniskt relevant.

Projektet har fått medel från den särskilda nationella satsningen på förbättringsarbeten i cancerradiologi under 2024. Projektgruppen med radiologer och röntgensjuksköterskor har tillsammans med onkologen initialt kontrollerat algoritmens diagnostiska träffsäkerhet och tillförlitlighet.  

Av cirka 8 000 genomförda undersökningar med potentiella patienter som antingen behandlas för cancer eller som följs upp efter avslutad behandling, har totalt 175 patienter med lungemboli upptäckts med hjälp av AI-algoritmen.

– De här patienterna skulle inte ha utretts på annat sätt då diagnosen är mycket svår att ställa med enbart fysikalisk undersökning. Tack vare algoritmen har de kunnat få snabb eller förbättrad behandling, säger Gustav Alvfeldt, teknikchef för Bilddiagnostik på Södersjukhuset och projektledare för satsningen.

Nu har även arbetsflödena analyserats och projektet har fokuserat på att dels effektivisera arbetsflödet internt på röntgenkliniken, dels minska väntetiderna för patienterna. Flödet som ger patienterna snabb återkoppling ser idag ut så här:

  1. Patient genomför en DT thorax-bukundersökning
  2. Direkt när bilder är tagna skickas dessa till AI-algoritmen för analys
  3. Om patienten är poliklinisk och har en pågående cancerbehandling ber röntgensjuksköterskan patienten vänta i väntrummet
  4. Positivt eller negativt fynd
    1. Om negativt fynd meddelar röntgensjuksköterskan att undersökningen är klar och att patienten kan gå hem
    2. Om positivt fynd identifieras kontaktar röntgensjuksköterskan ansvarig thoraxradiolog i tjänst

Vid positivt fynd:

  1. Vid positivt fynd granskar radiologen patientens bilder och bedömer om kontaktperson på onkologen ska involveras eller inte
  2. I samråd med onkologen identifieras om patienten ska hänvisas till onkologmottagningen eller om denne kan lämna sjukhuset
  3. Radiolog pratar med patienten enligt punkt 6
  4. Patienten går endera till onkologen eller kan lämna sjukhuset

Arbetet med att effektivisera interna rutiner och ytterligare automatiseringar samt samverkan med onkologen fortsätter.

– Vi ser även över möjligheten att utvärdera patienternas upplevelse av processen genom att kunna skicka ut patientenkäter riktade till de patienter som omfattas av den nya arbetsrutinen, avslutar Gustav Alvfeldt.