Pandemin har slagit hårt mot patienterna, vårdpersonalen och hälso- och sjukvården i EU. För att hantera effekterna av covid-19-krisen och för att stärka utvecklingen för bättre hälsa har EU inrättat programmet EU för hälsa 2021–2027. Nu finns medel att söka i 13 aktuella utlysningar för att bland annat förstärka arbetet med EU:s cancerplan.
Nyheter
För att underlätta ömsesidigt lärande kring standardiserade vårdförlopp (SVF) i Norden har forskare från Danmark, Sverige och Norge sammanställt en rapport om hur de standardiserade vårdförloppen följs upp i de nordiska länderna.
RCC i samverkan har beslutat att tilldela medel till tre projekt för att stödja användandet av AI och/eller nya arbetssätt inom mammografiscreening och screening för prevention av livmoderhalscancer.
Behovet av att utveckla verksamheten för kontaktsjuksköterskor är stort samtidigt som många saknar förutsättningar för att utföra sitt grundläggande uppdrag. Det visar resultaten från ett forskningsprojekt vid Karlstads universitet där kontaktsjuksköterskeverksamheten i Sverige har kartlagts.
RCC är en av aktörerna bakom en testbädd för kliniska studier inom cancervården som Vinnova har valt att satsa på. Målet är att ge patienterna snabbare tillgång till effektiv och jämlik precisionshälsa.
Pandemins effekter med ett minskat antal cancerpatienter är numera välkända. Däremot saknas till stor del uppgifter om hur pandemin påverkat kliniska forskningsstudier inom cancervården. RCC har därför startat en enkätstudie som riktar sig till forskningssjuksköterskor verksamma i cancervården.
RCC Väst har tagit fram @pp.ly som är ett verktyg för att underlätta framtagandet av ansökningar om forskningsanslag och forskningsprogram.
I februari tillträder Ola Bratt tjänsten som ny professor i klinisk cancerepidemiologi vid Göteborgs universitet. Han blir också ansvarig för den Kliniska forskarskolan som Regionalt cancercentrum väst driver i samarbete med Sahlgrenska akademin.
För att möjliggöra fortsatt utveckling av kontaktsjuksköterskeverksamheten och få till en jämlik vård utförs nu en nationell enkätstudie bland landets kontaktsjuksköterskor.
Nu är årets sammanställning publicerad med aktuell cancerforskning inom Västra sjukvårdsregionen för 2019. Nytt för årets sammanställning är att den visar om ett projekt sker på uppdrag av industrin eller inte och att alla projekt redovisas i en separat excel-fil.
SKL har tillsammans med en grupp företag och organisationer beviljats finansiering från Vinnova för att starta en gemensam innovationsmiljö. Med visionen att eliminera cancer som dödsorsak och omvandla cancer till en botbar eller kronisk sjukdom, ska innovationsmiljön bidra till att Sverige blir ledande på förebyggande arbete, upptäckt, diagnostik, behandling och organisation för patientcentrerad uppföljning.
Det finns endast små socioekonomiska skillnader inom svensk lungcancervård. De skillnader som finns har dessutom minskat över tid. För väntetider och patientens tumörstadium vid diagnos syns inga skillnader alls. Det visar en ny registerstudie. – Det finns inget som tyder på att lågutbildade kommer till vården senare med en mer avancerad cancer, säger gävleforskaren och överläkaren Linda Willén, huvudförfattare till studien.
I RCC Västs nyhetsbrev får vårdpersonal månadsvis en sammanfattning av aktuella regionala och nationella nyheter för en bättre cancervård. Det innehåller goda exempel, riktlinjer, verktyg, statistik och information om vad som är på gång i väst.
Under vintern 2018 och våren 2019 har 30 personer som drabbats av bröst- eller prostatacancer deltagit i en pilotstudie där 15 personer fått göra ett virtuellt studiebesök på strålbehandlingsavdelningen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och 15 varit kontrollgrupp. Nu är pilotstudien finalist till Vitalis Stipendium.
Nu finns en ny sammanställning av pågående projekt inom cancerforskning i regionen. Rapporten för 2018 når den högsta siffran i antalet bekräftade projekt sedan sammanställningarna startade 2016 trots något färre deltagande forskare/projektledare jämfört med tidigare år. Nytt för årets sammanställning är att den visar i vilken utsträckning kvalitetsregisterdata använts i projekten.
I verksamhetsberättelsen går det att läsa om verksamhetens mål, uppdrag, det interna arbetet och om arbetet som skett i cancervårdsprocesserna ute på förvaltningarna under 2018.
I RCC Västs nyhetsbrev får vårdpersonal månadsvis en sammanfattning av aktuella regionala och nationella nyheter för en bättre cancervård. Det innehåller goda exempel, riktlinjer, verktyg, statistik och information om vad som är på gång i väst.
Registeradministratörer på Regionalt cancercentrum väst (RCC Väst) arbetar utifrån en metod som ger en täckningsgrad i Cancerregistret på 99,89 % för diagnosår 2017 vid leverans till Socialstyrelsen.
Sverige har nationella kvalitetsregister i världsklass. Möt några av medarbetarna på RCC Väst som ser till att täckningsgraderna är höga, data tillförlitlig och som stöttar medarbetare som vill forska på kvalitetsregister inom cancer.
Patienter med blodcancersjukdomen MDS kan slippa blodtransfusion i flera år om de snabbt behandlas med ESA-läkemedel. Det är ett av flera spännande resultat i en ny avhandling från Sahlgrenska akademin.