I RCC Västs nyhetsbrev får vårdpersonal månadsvis en sammanfattning av aktuella regionala och nationella nyheter för en bättre cancervård. Det innehåller goda exempel, riktlinjer, verktyg, statistik och information om vad som är på gång i väst.
Nyheter
Cancer under graviditet är sällsynt. I Sverige handlar det om ungefär 120 kvinnor om året. För att samla kompetens och sprida kunskap om vård och behandling lanseras en ny webbaserad utbildning. Den vänder sig till vårdpersonal som träffar gravida patienter med cancer och bygger på patientens, närståendes och vårdpersonalens perspektiv.
Trots coronaviruspandemin och den hårda belastningen på vården, kunde årets dialogturné om kolorektalcancerprocessen genomföras, tack vare digitala mötesrum. Team vid åtta sjukvårdsenheter kopplade upp sig för samtal om kvalitet, ledtider och hur vårdprocesser kan förbättras och utvecklas.
”Patientöversikten gör att man blixtsnabbt förstår både vad som är gjort och vad som är på gång.” Så beskriver Inge Nilsson från Göteborg patientöversikten som RCC utvecklat tillsammans med arbetsgrupper för åtta cancerdiagnoser. Nu kan det nya verktyget börja användas på kliniker runtom i Sverige.
Hälso- och sjukvårdsstyrelsen kommer att finansiera Västra Götalandsregionens del av kostnaden för verksamheten vid Kraftens hus i Borås även under 2021.
Varje år diagnostiseras i Sverige ungefär 1 000 män med lokalt avancerad prostatacancer – en cancerform med dålig prognos. Strålbehandling tillsammans med hormonbehandling har dock visat sig förlänga livet. En ny studie baserad på data i Nationella prostatacancerregistret visar nu att ökad radikalbehandling av dessa män minskar dödligheten efter fem år med 25 procent.
Sahlgrenska Universitetssjukhusets tillgänglighet till cancersjukvård har generellt inte påverkats negativt av utbrottet av covid-19 tack vare en lyckad omställning. Sjukhuset ser dock en oroande trend med färre patienter som söker vård för misstänkt cancer och även besök till mammografi har minskat.
I RCC Västs nyhetsbrev får vårdpersonal månadsvis en sammanfattning av aktuella regionala och nationella nyheter för en bättre cancervård. Det innehåller goda exempel, riktlinjer, verktyg, statistik och information om vad som är på gång i väst.
På kort tid har vården ställts inför svåra beslut och prioriteringar med anledning av covid-19-pandemin. Vid Prostatacancercentrum på Sahlgrenska Universitetssjukhuset har onkologer och urologer på kort tid ställt om vården och utvecklat en lokal covid-riktlinje. Syftet är att minska smittspridning, skydda riskgrupper och identifiera patienter med störst behov av snabb handläggning.
I dag går ett antal nationella vårdprogram ut på remiss till regioner, professioner och patientföreningar. Information om sista svarsdatum och aktuella mejladresser finns i följebrevet till respektive dokument.
I verksamhetsberättelsen går det att läsa om verksamhetens mål, uppdrag, det interna arbetet och om arbetet som skett i cancervårdsprocesserna ute på förvaltningarna under 2019.
Kraftens hus i Borås startade 2018 och är ett treårigt pilotprojekt, designad för att ge socialt, emotionellt och praktiskt stöd till cancerberörda. En nyligen publicerad utvärdering visar att verksamheten, som tillgodoser många viktiga behov som den traditionella vården inte kan erbjuda, värderas högt av personer som drabbats av cancer, men också av närstående och olika samhällsaktörer.
Den 6-10 april 2020 uppmärksammas National Cancer Registrars Week (NCRW) för tjugofjärde gången, tema ”Cancer Registrars: 2020 Vision for the Future.” Syftet är att uppmärksamma kodningspersonalens viktiga roll gällande insamling av data till cancerregister. Information som bidrar till cancerforskning, prevention och olika screening- och behandlingsprogram.
Ett nytt vårdprogram för vulvacancer har fastställts och publicerats på cancercentrum.se. Syfte och mål med vårdprogrammet är att göra utredningen, behandlingen och uppföljningen av vulvacancer jämlik i hela Sverige.
På grund av det nya coronaviruset och antalet insjuknade i covid-19 gör regionerna tillfälliga omprioriteringar inom hälso- och sjukvården.
Syftet med vägledningen är att ge konkret stöd för handläggning av symtom och besvär som kan uppstå vid eller efter behandling mot cancer i lilla bäckenet.
Det nationella vårdprogrammet för akut onkologi publicerades 2018 och i mars 2020 fastställdes den senast versionen med mindre justeringar. Bland annat har vikten av att kontakta behandlande klinik vid akuta tillstånd hos patienter behandlade med checkpointhämmare förtydligats.
Det nationella vårdprogrammet för prostatacancer har uppdaterats med bland annat en helt ny modell för diagnostik, som ska minska överdiagnostik och överbehandling av kliniskt betydelselös prostatacancer. Modellen innebär att män med höga PSA-värden först utreds med magnetkamera.
I RCC Västs nyhetsbrev får vårdpersonal månadsvis en sammanfattning av aktuella regionala och nationella nyheter för en bättre cancervård. Det innehåller goda exempel, riktlinjer, verktyg, statistik och information om vad som är på gång i väst.
Nationellt vårdprogram för indolenta B-cellslymfom och hårcellsleukemi är det nya namnet på vårdprogrammet som tidigare hette follikulärt lymfom.