I arbetet med att korta SVF-tiderna har Bröstcentrum Kirurgi genomfört förbättringar inom åtta åtgärdsområden. Genom att bland annat optimera schemaläggning, analysera patientflödet på operation och anställa en MDK-koordinator, har andelen patienter som utreds och behandlas inom 35 dagar ökat från 5 procent till 54 procent, inom kirurgisk behandling för bröstcancer.
Nyheter
Sedan mars 2024 har Regionala cancercentrum i samverkan genomfört en förstudie för att utreda och kartlägga förutsättningarna för nationella kallelsekanslier inom bröst- och livmoderhalscancerscreening. Genom intervjuer med cirka 50 personer har studien identifierat både möjligheter och utmaningar med att centralisera ansvar och uppdrag inom screeningprocesserna.
Min vårdplan bröstcancer finns nu publicerad i en uppdaterad version, både digitalt via 1177 och för utskrift på papper.
Den 25 juni 2024 publicerade Regionala cancercentrum i samverkan en reviderad version av det nationella vårdprogrammet för bröstcancer. En rad viktiga uppdateringar har gjorts, bland annat tillägg av tre kapitel som rör nya områden. Dessutom lyfts det senaste inom diagnostiken och behandlingsindikationerna har uppdaterats.
Under 2024 pågår ett pilotprojekt i Region Stockholm där gratis kollektivtrafik erbjuds kvinnor som i år blir kallade till mammografiundersökning, och bor i delar av Region Stockholm med lågt deltagande. Projektet är ett samarbete mellan RCC Stockholm Gotland och Mammografiavdelningen på Capio S:t Görans Sjukhus. Målet är att öka deltagandet genom att bidra till en mer jämlik vård.
RCC samverkan har den 24 januari 2024 fastställt en uppdatering av standardiserat vårdförlopp (SVF) för bröstcancer. Ändringarna rör primärt ledtid samt ett par förtydliganden vad gäller välgrundad misstanke och diagnostiska metoder.