Flera vinster med en gemensam mottagning för prostatacancerpatienter
Sedan fem år tillbaka har S:t Görans sjukhus jobbat med en gemensam mottagning för patienter med prostatacancer. Där får patienter, som är aktuella både för kirurgi och/eller strålbehandling träffa både en urolog och onkolog vid samma tillfälle.
– Vinsterna är flera med en gemensam mottagning. Patienterna känner sig mer trygga och upplever att det är lättare att komma fram till vilket behandlingsalternativ som passar dem bäst, då det finns möjlighet att få information och svar på frågor om de olika behandlingsalternativen, vid ett och samma tillfälle . Patienterna upplever ofta att läkarna är mer samstämmiga. Dessutom kortar det ner ledtiderna och vårdkedjan blir mer effektiv med ett besök i stället för flera olika besök med olika läkare, säger Lillemor Nygren, överläkare i onkologi, vid S:t Görans Sjukhus.
Av de cirka 3 000 män som årligen utreds för prostatacancer i Region Stockholm får ungefär 1 400 en cancerdiagnos. Andelen som startar behandling av de som utreds inom SVF är omkring 45 procent, visar en analys sammanställd av Stefan Carlsson, Anna Hägglund och Anna Kristiansen, som är processledare vid RCC Stockholm Gotland. Analysen har bland annat granskat flaskhalsar inom prostatacancer och det framkommer att i verksamheter där man arbetar med en gemensam mottagning kan ledtiderna kortas ner. Exakt hur mycket är dock svårt att mäta.
– Ibland är behandlingsalternativet så tydligt att ett besök på den gemensamma mottagningen inte behövs. Så det är inte nödvändigt för alla patienter och det tar en del tid och resurser, men vinsterna överväger det, säger Lillemor Nygren.
Förbättrat teamarbete
Den gemensamma mottagningen har också resulterat i ett bättre teamarbete, mellan de olika professionerna.
–Teamarbetet mellan urolog och onkolog har förbättrats, vilket underlättar samarbetet i andra projekt. Det har blivit ett mer sammansvetsats team mellan specialiteterna, vilket är värdefullt, säger Lillemor Nygren.
Hon lyfter fram andra utvecklingsmöjligheter gällande SVF inom prostatacancer, som hon beskriver som ett komplext område.
– Det är långa väntetider till strålbehandling och det behövs ökade resurser för att minska ledtiderna. Dessutom är det utmanande att skapa smidiga vårdövergångar och en överblick över olika ledtider när vårdkedjan är så omfattande och utspridd på flera nivåer i Stockholm, säger Lillemor Nygren.
Framåt menar hon att det är viktigt att fortsätta granska SVF-flödena och jobba vidare med förbättringsmöjligheter inom prostatcancerområdet – där utgör den gemensamma mottagningen en viktig del för att fortsätta förbättra vården och skapa ökad trygghet för patienterna.
Ta del av hela rapporten Redovisning till Socialstyrelsen av arbete med SVF enligt överenskommelsen Jämlik och effektiv cancervård med kortare väntetider 2024 Region Stockholm