– Det är glädjande att se att alla regioner i norra sjukvårdsregionen för första gången klarar inklusionsmålet på 70 procent med god marginal, säger Ove Andrén, samordnare för standardiserade vårdförlopp (SVF) vid Regionalt cancercentrum norr.
Nyheter
Ett nytt informationsmaterial om standardiserade vårdförlopp finns tillgängligt. Det vänder sig främst till medarbetare i cancervården.
RCC tackar varje år nyckelpersoner inom cancervården för deras förtjänstfulla insatser genom utmärkelsen Årets kontaktsjuksköterska och Årets processledare. I RCC Norr går utmärkelserna till Lotte Moebius och Fabian Hofmann.
Ett av två mål bakom satsningen för standardiserade vårdförlopp (SVF) uppnås, visar en ny årsrapport som Regional cancercentrum i samverkan sammanställt.
Regionala cancercentrum i samverkan lanserar en rapport som visar hur arbetet mot cancer bedrivits de senaste åren och prioriteringar framåt. Eftersom regeringen har aviserat att det planeras för en uppdaterad cancerstrategi kan rapporten användas för att tydliggöra vilka delar som behöver finnas inom ramen för en sådan.
Nu är det dags att nominera vem som ska bli årets kontaktsjuksköterska 2023! RCC uppmärksammar kontaktsjuksköterskans viktiga roll varje år genom att utse Årets kontaktsjuksköterska.
Interaktionen under läkarbesök i primärvård har betydelse för patientens tillgång till cancervård, visar en ny avhandling. Resultaten belyser vikten av ömsesidighet och tydlighet under mötet när en patient söker primärvården, för symptom som kan tyda på cancer.
Cancervårdens processledare och kontaktsjuksköterskor är nyckelpersoner för att förverkliga nationella cancerstrategins intentioner i vårdens vardag. Idag har RCC i samverkan uppmärksammat dessa viktiga yrkesgrupper genom att överlämna utmärkelserna Årets processledare och Årets kontaktsjuksköterska till engagerade medarbetare inom respektive kategori.
För att uppmärksamma och tacka nyckelpersoner inom cancervården för deras förtjänstfulla insatser har RCC i samverkan instiftat utmärkelserna Årets kontaktsjuksköterska och Årets processledare, som utses i varje sjukvårdsregion.
De sjukvårdsregionala processledarna vid RCC Norr, arbetar på deltid med uppdraget och har en central roll när det gäller att förbättra olika vårdprocesser inom cancervården.
Idag lanserar RCC Min vårdplan peniscancer, den andra diagnosspecifika Min vårdplan enligt nationell modell. Innehållet publiceras på cancercentrum.se för verksamheter som vill erbjuda patienterna MVP peniscancer på papper. Den digitala versionen lanseras på 1177 fredagen den 1 februari.
Sedan i somras har platsen som sjukvårdsregional processledare för gynekologisk cancer varit vakant. Men nu har RCC Norr rekryterat två personer som tillsammans ska ansvara för processen. Det är Ida Gideonsson och Erika Figaro, som båda arbetar vid Centrum för obstetrik och gynekologi vid Norrlands universitetssjukhus.
Idag lanserar RCC Min vårdplan bröstcancer som den allra första diagnosspecifika nationella versionen av Min vårdplan. Det nationellt enhetliga innehållet publiceras idag på cancercentrum.se för de som vill erbjuda patienterna Min vårdplan bröstcancer på papper. Den digitala versionen lanseras på 1177 fredagen den 4 december.
RCC Norr har under en tid stått utan sjukvårdsregional processledare för tjock- och ändtarmscancer. Men från och med i höst finns två processledare som delar på uppdraget. Det är Andreas Söderström, överläkare och kirurg i Norrbotten och Martin Rutegård, kirurg och nybliven universitetsöverläkare i Västerbotten.
Det nationella vårdprogrammet för hudlymfom riktar sig till alla som utreder och behandlar hudlymfom och gäller för hudlymfom hos vuxna. Målsättning med vårdprogrammet är att ge en nationell rekommendation avseende diagnostik, behandling och uppföljning. Nu har vårdprogrammet uppdaterats.
Från den 1 juni har RCC Norr anställt urologen Ove Andrén som medicinsk rådgivare. Med sin kompetens och erfarenhet av cancervården, kommer han att på halvtid vara ett stöd för alla som arbetar vid RCC Norr, när det gäller medicinska frågor.
RCC Norr välkomnar barnmorskan Sophia Holmlund som ny sjukvårdsregional processledare för gyncancerprocessen i norr. Gynekologisk cancer omfattar cancer i äggstockar, äggledare, livmoder, livmoderhals, slida och blygdläppar. I Sverige insjuknar omkring 3 000 kvinnor årligen i gynekologisk cancer.
Under en tid var platsen som sjukvårdsregional processledare för mammografi vakant i norra sjukvårdsregionen. Nu har Eric Arelöf antagit uppdraget och utmaningen att förbättra vårdprocessen. Till vardags arbetar Eric Arelöf som enhetschef vid Mammograficentrum i Region Västernorrland.
Det nationella vårdprogrammet för akut onkologi publicerades 2018 och i mars 2020 fastställdes den senast versionen med mindre justeringar. Bland annat har vikten av att kontakta behandlande klinik vid akuta tillstånd hos patienter behandlade med checkpointhämmare förtydligats.
Cancervårdens kontaktsjuksköterskor och processledare förverkligar nationella cancerstrategins intentioner i vårdens vardag. Regionala cancercentrum i samverkan har i dag uppmärksammat dessa viktiga yrkesgrupper och överlämnat utmärkelserna Årets kontaktsjuksköterska och Årets processledare till sex medarbetare inom respektive kategori.