Palliativ vård i norra sjukvårdsregionen
Tillgången till palliativ vård är ojämlik över landet. I norra sjukvårdsregionen är en stor del av ytan även glesbygd, vilket medför särskilda utmaningar. För att möta det ökande behovet av palliativ vård behövs generellt en ökad kunskap om allmän palliativ vård.
I norra sjukvårdsregionen avlider årligen cirka 10 000 personer. Av dessa dör 80 procent av en obotlig sjukdom som de levt med under en längre tid och av dessa dör cirka 22 procent till följd av en cancersjukdom. Palliativ vård bedrivs i olika miljöer – hemmiljö, vård- och omsorgsboenden, sjukhus eller norra sjukvårdsregionens två hospice. Den nationella cancerstrategin betonar det ökande behovet av palliativ vård med anledning av att antalet personer som lever med cancer i Sverige beräknas att fördubblas till 2030.
Palliativ vård är ojämlik över landet sett till ålder, bostadsort och diagnos. I vår sjukvårdsregion är en stor del av ytan även glesbygd, vilket medför särskilda utmaningar. För att möta det ökande vårdbehovet behövs generellt en ökad kunskap om allmän palliativ vård. För att möta det ökande vårdbehovet behövs generellt en ökad kunskap om allmän palliativ vård. Med det avses palliativ vård som ges till patienter vars behov som kan tillgodoses av personal med grundläggande kunskap och kompetens i palliativ vård. För patienter som har mer komplexa symtom behöver samtidigt den specialiserade palliativa vården utvecklas och stärkas vad gäller tillgänglighet, kompetensutveckling och kompetensförsörjning.
Den regionala cancerplanen slår fast att palliativ vård av god kvalitet ska erbjudas alla invånare med behov inom norra sjukvårdsregionen, oavsett bostadsort, vårdform eller diagnos.
Om den palliativa processen i cancerplanen
Den sjukvårdsregionala cancerplanen för norra sjukvårdregionen, 2022–2024, har en bilaga om den palliativa processen.