Den 3 februari invigdes Pediatriskt palliativt kompetenscentrum, PPKC. Syftet med satsningen är att möjliggöra en jämlik palliativ vård av barn i norra sjukvårdsregionen, oavsett diagnos, bostadsort och vårdform.
Nyheter
Trettio läkare från hela norra sjukvårdsregionen har utbildats i ultraljudsundersökning för patienter som får specialiserad palliativ vård i hemmet. Alla regioner har också köpt in bärbar ultraljudsutrustning. Målet är att öka tillgängligheten och vårdkvaliteten för patienterna. Projektet har finansierats av RCC Norr.
Nu lanseras fyra nya filmer om samtal vid allvarlig sjukdom på cancercentrum.se. De riktar sig till alla medarbetare som möter patienter med palliativa vårdbehov. Att erbjuda samtal vid allvarlig sjukdom är en av vårdförloppets inledande åtgärder.
Betaniastiftelsen har lanserat ett certifieringsprogram inom palliativ vård. Certifieringen sker i form av webbutbildningar – en grundutbildning och ett antal professionsspecifika moduler. Programmet startar den 3 februari och enheter som vill certifiera sin verksamhet kan göra en intresseanmälan nu.
Vid två tillfällen under oktober samlades personer ur olika yrkesgrupper från norra sjukvårdsregionen för att lära sig mer om samtal vid allvarlig sjukdom och för att nätverka med varandra. Syftet med träffarna är stödja implementeringen av det personcentrerade och sammanhållna vårdförloppet inom palliativ vård.
Patient- och närståenderådet har länge uttryck ett behov av att konkretisera begreppet palliativ vård för patienter och närstående. Utifrån detta har processledarna för palliativ vård tagit fram två filmer på temat.
Ojämlik tillgång till vård, brister i styrning och avsaknad av kompetensutveckling är några av de problem som Cancerfondens rapport om svensk palliativ vård visar. Samarbete är nyckeln och Regionala cancercentrum i samverkan har en viktig roll för att stötta kommuner och regioner. Det menar nationella cancersamordnaren Kjell Ivarsson.
RCC Norr har i år utlyst extra medel från regeringen för initiativ som syftar till att förbättra cancervården inom områdena bilddiagnostik, patologi, cancerrehabilitering och palliativ vård i norra sjukvårdsregionen. Av hittills totalt 49 ansökningar har RCC Norr beviljat medel till 34 projekt.
I flera regioner finns fortfarande tid kvar att söka medel till förbättringsprojekt inom patologi, bilddiagnostik, rehabilitering och palliativ vård. Cancersamordnaren Kjell Ivarsson ser fram emot att följa initiativen under året. Han ser förbättringsprojekten som ett startskott, inte en punktinsats.
Insatser som ger extra kraft åt förbättringsarbete och insatser som knyter ihop regionerna. Det hoppas RCC:s samordnare på, när regionerna kan börja söka medel från RCC för insatser inom rehabilitering och palliativ vård eller bilddiagnostik och patologi. Nu har ansökningstiden öppnat.
Sofia Andersson och Johan Philipsson är nya processledare för palliativ vård vid Regionalt cancercentrum norr. De har i uppdrag att arbeta med utveckling av den palliativa cancervården i hela norra sjukvårdsregionen.
Under 2024 ska 220 miljoner kronor fördelas mellan olika initiativ i regionernas cancervård. RCC har fått i uppdrag att fördela medlen, och satsningen börjar nu ta form. Jämlik vård, tillgänglighet, tydliga resultat och patientnära arbete står i fokus.
Nu släpps en webbutbildning i palliativ vård för alla läkare och läkarstuderande. Utbildningen ska bidra till ökad vårdkvalitet och höjd kompetens inom den palliativa vården.
I den tredje reviderade upplagan beskrivs hela det palliativa vårdförloppet ur olika aspekter. Nytt är bland annat ett avsnitt om begreppet ”samtal vid allvarlig sjukdom", njursvikt och en tydligare definition av målgruppen för palliativ vård.
Årets sjukvårdsregionala cancerdag den 20 april lockade fler deltagare än någonsin tidigare. Mer än 120 personer var anmälda, varav flertalet deltog fysiskt på plats i Betula på Norrlands universitetssjukhus och andra digitalt på distans.
För att uppmärksamma och tacka nyckelpersoner inom cancervården för deras förtjänstfulla insatser har RCC i samverkan instiftat utmärkelserna Årets kontaktsjuksköterska och Årets processledare, som utses i varje sjukvårdsregion. Årets utmärkelser delades ut den 18 maj i samband med den årliga RCC-konferensen som denna gång hölls i Umeå.
Vid Gyncancerdagen den 2 april tilldelades Fredrik Wallin årets Eldsjälspris 2022, av Nätverket mot gynekologisk cancer. Till vardags arbetar Fredrik bland annat som onkologisjuksköterska i Östersund och processledare för palliativ vård inom norra sjukvårdsregionen. Men han är även koordinator inom Palliativt kunskapscentrum norr och vårdprogramshandläggare vid Regional cancercentrum norr.
Palliativ vård är en vårdform sprungen ur en tydlig vårdideologi som syftar till att lindra lidande och öka möjligheterna till god livskvalitet för patienter med obotlig sjukdom och deras närstående. Med dagens terminologi skulle man kunna säga att det är en tydligt personcentrerad vårdform.
Cancervården ska fortsatt stärkas. Det slår regeringen fast i årets höstbudget och avsätter därför 500 miljoner kronor per år från och med 2020 till att utveckla vården, tillgängligheten och jämlikheten inom cancerområdet.