Nyheter

Nyheter från RCC Norr
Samverkan
Viktigt med prostatapalpation i uppdateringen av vårdprogrammet för prostatacancer

I allmänläkarversionen av vårdprogrammet samt i SVF-skrivningen, har det tydliggjorts att prostatapalpation bör genomföras innan remiss skickas och att resultatet av palpationen bör framgå i remissen.

Samverkan
Skillnader i urologisk vård motiverar ytterligare nivåstrukturering

Under tidigt 2000-tal gjordes en nivåstrukturering av urologin i Sverige. Vilka effekter fick den, och i hur hög grad är den genomförd? Det är fokus i den rapport om svensk urologi som tagits fram av Regionala cancercentrum i samverkan och Nationellt programområde njur- och urinvägssjukdomar. Rapporten är en uppföljning av den genomlysning av urologin som gjordes under 2023.

Samverkan
AI-stöd halverar svarstiden för undersökning av prostata med magnetkamera

Sunderby sjukhus i Norrbotten är först i landet med att implementera ett AI-verktyg som hjälp i granskning av bilder från magnetkameraundersökningar av prostatan. För patienterna innebär det kortare väntan på svar och snabbare väg till behandling och för radiologerna frigörs tid för fler undersökningar.

Norr
Miljoner till prostatacancerprojekt lett av processledare Andreas Josefsson

Forskningsprojektet SPRINTR får 21 miljoner kronor av Sjöbergstiftelsen. Projektet leds bland annat av Umeåforskaren Andreas Josefsson. Även Camilla Thellenberg är medlem i projektet. Båda har rollen som processledare för prostatacancer vid RCC Norr.

Samverkan
Nytt verktyg för sexuell rehabilitering vid prostatacancer – bidrar till förbättrad livskvalitet

Åtta regioner är nu i gång med att använda ett nytt digitalt verktyg för sexuell rehabilitering vid prostatacancer. Och fler regioner är på gång att implementera verktyget, som bland annat lyfter egenvård och reflektion som två viktiga delar av rehabiliteringen.

Norr
Unikt samarbete mellan regioner lyfter testning av prostatacancer i Norrland

I Norrland får varje år ca 1 000 män prostatacancer, enligt siffror från NORDCAN. Män riskerar att komma för sent till utredning vid misstanke av sjukdomen. Testning av prostatacancer ökar chansen till tidig upptäckt och kan leda till att fler hinner behandlas i tid. Unikt samarbete mellan regionerna i norr visar på stort lyft för testning av prostatacancer.

Samverkan
Organiserad prostatacancertestning i Sverige – en lägesbild

Prostatacancer är den vanligaste formen av cancer hos män och tidig upptäckt är avgörande för framgångsrik behandling. I Sveriges regioner pågår just nu flera projekt för att utvärdera organiserad prostatacancertestning.

Samverkan
Tidig diagnostik och nya läkemedel i uppdateringen av Nationellt vårdprogram och SVF för prostatacancer

Effektivt utnyttjande av kapaciteten för MRT-undersökningar står i fokus i uppdateringen av rekommendationerna för prostatacancer, tillsammans med flera justeringar som ska ge ännu bättre flöde i den tidiga diagnostiken. Samtidigt lanseras ett nytt stöd för sexuell rehabilitering efter behandling.

Samverkan
Första rapporten från kvalitetsregistret för organiserad prostatacancertestning är publicerad

Den nyligen publicerade rapporten innehåller data från 2020, då de första regionala projekten för organiserad prostatacancertestning påbörjades, fram till början på september 2023.

Samverkan
Remissrunda för nationella vårdprogram, SVF, stöddokument och patientinformation till Min vårdplan

I dag går sex nationella vårdprogram, ett standardiserat vårdförlopp, två Min vårdplan för cancer och två stöddokument ut på remiss.

Samverkan
Remissrunda för nationella vårdprogram och Min vårdplan

I dag går fem nationella vårdprogram och två Min vårdplan för cancer ut på remiss. Nytt för den här remissrundan är att svaren samlas in via ett enkätverktyg.

Samverkan
Marginell påverkan på cancerdiagnostiken efter pandemin

Antalet diagnostiserade cancertumörer ligger på ungefär samma nivå som före pandemin. Det visar RCC i samverkans sjunde delrapport om hur covid-19-pandemin påverkat cancerdiagnostiken i Sverige. Rapporten omfattar perioden januari 2020 till mars 2022.

Samverkan
Hög operationsvolym påverkar inte urinläckage efter radikal prostatektomi

Urinläckage är en vanlig biverkan för män som opererats för prostatacancer, och risken för urinläckage påverkas inte av kirurgens operationsvolym. Det visar en studie som nyligen publicerats i Scand J Urol. Studien baserades på analys av enkäter med patientrapporterade utfallsmått (PROM) i NPCR för män som opererats 2017–2019. Av de opererade männen hade 14% urinläckage ett år efter operation.

Norr
Regionerna i norr rekommenderas att starta organiserad prostatacancertestning

Förra veckan togs ännu ett steg i processen att införa organiserad prostatacancertestning (OPT) inom norra sjukvårdsregionen.

Samverkan
Ny studie: Patientöversikt sparar tid och ökar kvalitet

Många patienter behandlas för sin cancersjukdom under en lång tid, vilket innebär att mängden text i patientens journal ofta blir omfattande. En ny vetenskaplig studie visar att det går snabbare för vårdprofessionen att hitta korrekt klinisk information i en Individuell patientöversikt (IPÖ) än i journalen.

Samverkan
Min vårdplan inom cancerområdet har uppdaterats för sex diagnoser

Nationell Min vårdplan för bröst-, äggstock-, prostata-, penis-, tjock- och ändtarmscancer samt tumörer i centrala nervsystemet finns nu i en uppdaterad digital version anpassad till Stöd och behandlings nya invånargränssnitt.

Samverkan
Uppdaterat vårdprogram för prostatacancer

Det nationella vårdprogrammet för prostatacancer har reviderats på grund av nya behandlingar för spridd prostatacancer. Vårdprogrammet godkändes av RCC i samverkan idag den 22 juni och finns nu tillgängligt i Kunskapsbanken.

Samverkan
Nu lanseras Min vårdplan prostatacancer

Idag lanserar RCC Min vårdplan prostatacancer, den fjärde diagnosspecifika Min vårdplan enligt nationell modell. Innehållet publiceras digitalt via 1177 och i pappersformat på RCCs webbplats, cancercentrum.se.

Samverkan
Uppdaterat nationellt vårdprogram för prostatacancer

En reviderad version av det nationella vårdprogrammet för prostatacancer finns nu publicerat på cancercentrum.se. Ny riskgruppsindelning och utökad indikation för remiss till onkogenetisk mottagning är några av nyheterna.

Samverkan
Ny uppföljningsmetod visar på långsam introduktion av nytt cancerläkemedel

Införandet av läkemedlet abirateron i den svenska prostatacancervården gick långsamt och verksamheternas följsamhet till begränsningarna i användningen var låg. Det visar en ny studie som bygger på en kombination av färska data från tre register som regelbundet sammanförs i Statistikspåret på Socialstyrelsen.