Sophia ska leda gyncancerprocessen

Sidan publicerades 8 april 2020

RCC Norr välkomnar barnmorskan Sophia Holmlund som ny sjukvårdsregional processledare för gyncancerprocessen i norr. Gynekologisk cancer omfattar cancer i äggstockar, äggledare, livmoder, livmoderhals, slida och blygdläppar. I Sverige insjuknar omkring 3 000 kvinnor årligen i gynekologisk cancer.

Sophia HolmlundHej Sophia Holmlund, hur är läget?

– Det är bara bra men fullt upp för tillfället! Min anställning består av tre olika delar så det är många bollar i luften, men samtidigt roligt och omväxlande. 

Hur är det att vara ny processledare för gyncancerprocessen?

– Det känns spännande och utmanande!

Vad arbetar du med utöver att vara processledare?

– Jag är barnmorska och disputerade i höstas, 2019. Just nu arbetar jag med olika forskningsprojekt, förutom med processledaruppdraget.

Vad kan du bidra med som processledare i norra sjukvårdsregionen?

– Jag ser mig själv som spindeln i nätet och bidrar genom att hålla i trådarna kring gyncancerprocessen i norr. Jag försöker att inhämta kunskap från de personer som är ämneskunniga inom de olika områdena och på så sätt leda processen framåt.

Vilka tänker du om RCC Norrs arbete?

– RCC är en viktig del inom svensk cancervård för att bl.a. förbättra tillgängligheten och jämlikheten i vården för patienterna. Min upplevelse är att RCC Norr är väldigt driftiga och har en tydlig struktur vilket ger förutsättningar till att kunna förbättra vårdprocesserna. 

Vad gör du helst när du är ledig?

– Packar fikakorgen och åker på utflykt med familjen!