I dag går fem reviderade nationella vårdprogram och en helt ny Min vårdplan ut på remiss.
Nyheter
Lungcancerscreening skulle rädda liv i Sverige, det är visat i flera stora internationella studier. Ändå har Socialstyrelsen inte ens börjat utreda om screeningen ska rekommenderas här. Hur hänger det ihop? För att tydliggöra var frågan står i Sverige bjöd RCC i samverkan in till en workshop som samlade perspektiven och specialisterna för en genomgång.
På lungmottagningen vid Mälarsjukhuset i Eskilstuna har man lyckats väl med att implementera Min vårdplan lungcancer i sitt arbete. Sedan slutet av juni 2022 har merparten av patienterna med misstänkt lungcancer fått tillgång till Min vårdplan via 1177.
Idag går tre nationella vårdprogram för cancer ut på remiss. Remissrundan är tre månader lång och vänder sig till regioner, profession och patientföreningar. Information om sista svarsdatum och aktuella mejladresser finns i följebrevet till respektive dokument.
Idag lanserar RCC den nationella Min vårdplan lungcancer. Innehållet publiceras digitalt via 1177 och för pappersutskrift på www.cancercentrum.se.
Hälften av de sex projekt som Cancerfonden finansierar inom sin särskilda utlysning inom strålbehandling leds av forskare i Göteborg. I särklass störst bidrag, 21 miljoner kronor, får Jan Nyman för ett projekt som kombinerar strålbehandling och nya läkemedel, som exempelvis immunterapi.
Vår uppfattning är att trötthet och allmän sjukdomskänsla inte bör vara ingångskriterier för SVF för lungcancer, skriver Hans Hägglund, ordförande för RCC i samverkan, i en replik till Lungcancerföreningens debattartikel på dagensmedicin.se.
Det nationella vårdprogrammet för lungcancer har uppdaterats. Den största förändringen i 2021 års upplaga är ett helt omskrivet kapitel för omvårdnad och rehabilitering vid lungcancer. Detta kapitel har utarbetats av en författargrupp med bred kompetens inom omvårdnad och rehabilitering.
Under Världscancerdagen den 4 februari tilldelades Mikael Johansson, Umeå, hedersutmärkelsen Årets Cancernätverkare. Mikael arbetar som universitetslektor vid Umeå universitet, överläkare vid Norrlands universitetssjukhus och är sjukvårdsregional processledare för lungcancer vid RCC Norr.
Det nationella vårdprogrammet för lungcancer har genomgått en revidering under 2020, och fastställdes av RCC i samverkan den 2 juni.
Inom ramen för den nationella strategin för Life Science, samverkar Regionalt cancercentrum norr, Region Västerbotten och Umeå universitet i ett utvecklingsprojekt kring tidig upptäckt av cancer. Syftet med projektet "Predict", är att undersöka hur man på bästa sätt kan använda sparade biobanksprover, för att hitta biomarkörer ‒ ämnen i blodet som kan identifieras hos patienter med tidig cancer.
De flesta vet att tobaksrökning kan orsaka cancer. Men hur känt är det att en person som röker förlorar i genomsnitt minst tio år av sitt liv? Till detta läggs ofta ett antal år av ohälsa och försämrad livskvalitet.
En person som röker förlorar i genomsnitt minst tio år av sitt liv. Till detta läggs ofta ett antal år av ohälsa och försämrad livskvalitet. Flera tusen cancerfall i Sverige kan årligen kopplas till rökning, men att sluta röka minskar risken att drabbas av ett 60-tal olika sjukdomar, däribland minst 14 former av cancer.
Det finns endast små socioekonomiska skillnader inom svensk lungcancervård. De skillnader som finns har dessutom minskat över tid. För väntetider och patientens tumörstadium vid diagnos syns inga skillnader alls. Det visar en ny registerstudie. – Det finns inget som tyder på att lågutbildade kommer till vården senare med en mer avancerad cancer, säger gävleforskaren och överläkaren Linda Willén, huvudförfattare till studien.
Regionala cancercentrum i samverkan utvecklar en ny gemensam grundmodell för patientöversikter inom cancervården. Åtta cancerdiagnoser medverkar i projektet, där diagnosanpassning och förberedelser för införande pågår. I Region Jönköping har den diagnosanpassade patientöversikten för bröstcancer redan hunnit testas.