RCC:s regeringsuppdrag kopplat till kvalitetssäkring av bedömningar av EIN
Vid en uppföljande granskning hösten 2024 identifierade Akademiska sjukhuset i Uppsala 33 fall där kvinnor har fått sin livmoder bortopererad på grund av överdiagnostisering av det premaligna tillståndet EIN – endometrial intraepitelial neoplasi. Enligt vårdprogrammet rekommenderas i första hand bortoperation av livmodern vid EIN, som är ett förstadium till livmoderkroppscancer.
För att säkerställa att de strukturer och kontrollsystem som finns för kvalitetssäkring vid bedömning av EIN används, och att de är konstruerade så att de fångar upp liknande situationer i framtiden har RCC fått ett regeringsuppdrag. Det omfattar att:
- analysera nationella data kopplat till EIN för att utröna om något liknade har hänt i andra regioner.
- arrangera en workshop med berörda professioner – patologer, kirurger inom gynekologi och verksamhetsansvariga – för att identifiera eventuella fallgropar vid bedömningar och svaga länkar vid uppföljning, samt att ta fram åtgärdsförslag för att hantera dessa.
Det som framkommer i dataanalysen och i workshopen kommer att sammanställas i en rapport som presenteras och diskuteras vid en webbsändning i mars 2025. Rapporten kommer även att spridas i efterhand, i form av sändningen samt i skriftlig version.
Två andra parallella utredningar
Parallellt med RCC:s uppdrag kring EIN pågår två utredningar kring händelseförloppet på Akademiska sjukhuset. Den ena är en internutredning som presenteras i januari/februari 2025. Den andra är en extern genomlysning som genomförs av PwC, vilken presenteras i mars 2025.
För närvarande uppmärksammas andra fall kopplade till bortoperade livmödrar. Dessa berör inte cancer.
Frågor och svar om EIN
Komplex hyperplasi med atypi benämns idag som endometrial intraepitelial neoplasi (EIN). Det är en relativt sällsynt diagnos och ett premaligt tillstånd, det vill säga inte cancer men ett förstadium till livmoderkroppscancer som också kallas för corpuscancer eller endometriecancer. Livmoderkroppscancer är den vanligaste formen av gynekologiska cancersjukdomar. I Sverige insjuknar varje år cirka 1 400 kvinnor i livmoderkroppscancer och snittåldern för diagnos är 71 år.
Studier på vävnad från bortopererade livmödrar vid en EIN-diagnos, visar att det redan finns en utvecklad livmoderscancer cancer i cirka 30 procent av fallen. Övergången från EIN till cancer kan ske olika snabbt över tid, och det kan vara svårt att i enskilda fall ge en prognos för utvecklingen eftersom individuella faktorer påverkar.
Under utredningsfasen tas vävnadsprov från den slemhinna som täcker livmoderns inre väggar. Provet analyseras av patolog/er som utifrån en mängd olika parametrar undersöker eventuella onormala (atypiska) celler och hur de skiljer sig från normala friska celler samt väger in en rad faktorer som har inverkan på EIN. Diagnostik av premaligna tillstånd som exempelvis EIN är förknippade med en viss osäkerhet eftersom bedömningsspektrat från en benign till malign förändring inte är precist.
Enligt det nationella vårdprogrammet för livmoderkroppscancer som även omfattar EIN, är den primära behandlingsrekommendationen för kvinnor efter avslutat barnafödande att opera bort livmodern (hysterektomi). Hormonbehandling i kombination med noggrann uppföljning kan övervägas i vissa fall, till exempel om kvinnan har önskemål om ytterligare graviditeter.
Faktablad om skillnader mellan Livmoderkroppscancer och Livmoderhalscancer
Regeringen och SKR utökar canceröverenskommelse för att stärka patientsäkerheten
Kontakperson
Helena Brändström
nationell samordnare vårdprogram och SVF, nationell samordnare standardiserade vårdförlopp