Utifrån överenskommelsen mellan staten och Sveriges Kommuner och Regioner bedriver RCC både nationella och sjukvårdsregionala förbättringsarbeten inom barncancerområdet i syfte att stärka vården för barn som har eller har haft cancer.
Nationella och regionala nyheter om barncancervården
Barnonkologen vid Norrlands universitetssjukhus har byggt upp ett digitalt psykosocialt stöd till barncancerpatienter och deras familjer. Stödet är efterfrågat och kommer att finnas tillgängligt för hela norra sjukvårdsregionen redan före årsskiftet.
Det nationella vårdprogrammet för långtidsuppföljning efter barncancer, som innefattar uppföljningsrekommendationer både under uppväxten och det fortsatta vuxenlivet, har nu reviderats för tredje gången och godkänts av RCC i samverkan.
Den nationella barncancersatsningen har under första delen av 2024 gjort betydande framsteg. Delårsrapporten visar på viktiga insatser och samarbeten som förbättrar vården och stödet för barn och unga vuxna med cancer.
Den 15–16 maj anordnades konferensen för Sjuksköterskor inom barnonkologi (SIBO). I år med fokus på hjärntumörer. Konferensen var välbesökt med engagerade deltagare som hoppas på fler tillfällen att mötas och utbyta erfarenheter.
Farmaceuterna på Astrid Lidgrens barnsjukhus (ALB) har blivit mer involverade i sjukhusets läkemedelskostnader genom ett projekt finansierat av barncancersatsningen
Ny satsning inom barncancer. Det senaste projektet, virtuell klinik, har som mål att möjliggöra att behandling av patienter ska kunna genomföras inom hela sjukvårdsregionen.
I en nyligen publicerad årsrapport presenterar den nationella arbetsgruppen för barncancer framsteg och insatser som gjorts under 2023 för att förbättra vårdkvaliteten för barn och unga.
Arbetet med att öppna salarna är ett resultat av ett regionalt initiativ i Göteborg som den nationella arbetsgruppen för barncancer har arbetat vidare med och som nu införs på barnkliniken.
I en samskapande process har RCC Stockholm Gotland tillsammans med skolsköterskor tagit fram en webbutbildning på temat barn och cancer och skolsköterskans roll. En ny utvärdering visar att utbildningen upplevs som välgjord, relevant och pedagogiskt utformad.
Nu blir det lättare för barn att läsa texterna i nya versionen av Min vårdplan akut lymfatisk leukemi (ALL). För alla barn som får cancer finns nu även Min vårdplan i barncancervården som kan användas oavsett diagnos.
Barncancersatsningen har möjliggjort ett utbyte av kunskap och erfarenheter mellan Astrid Lindgrens Barnsjukhus och Karolinska Universitetssjukhuset med ett av de största barnsjukhusen i världen The Hospital for Sick Children och Princess Margaret.
På Södra Älvsborg sjukhus infördes psykosociala avstämningssamtal efter avslutad behandling mot barncancer som ett projekt. Idag är avstämningssamtal en del av det dagliga arbetet.
Under våren invigs två nya intermediärvårdssalar på Norrlands universitetssjukhus (NUS) i Umeå. Genom intermediärvård får svårt sjuka barn med cancer en säkrare vård och personalen en bättre arbetsmiljö.
Sjuksköterskan Sanna Ros tyckte att unga med cancer fick för lite information om sexualitet och fertilitet, trots att bägge områdena kan påverkas av sjukdomen. Hon tog initiativ till ett nytt kunskapsmaterial, som förhoppningsvis ska göra patienterna tryggare i sina relationer till andra – och i relationen till den egna kroppen.
I dag 15 februari är det internationella barncancerdagen. Per-Erik Sandström, barnonkolog vid Norrlands universitetssjukhus, berättar om utvecklingen inom barncancer de senaste 30 åren och ser en mer precis behandling och diagnostik i dag.
Tidigt upptäcka biverkningar, fånga upp barn som behöver stöd och ge dem det även efter sjukdomen. Det är syftet med den strukturerade uppföljning som Universitetssjukhuset i Linköping gör för barn som haft tumörer i centrala nervsystemet.
Sedan ett år tillbaka arbetar Sofie Holmgren som apotekare på barnonkologen vid Norrlands universitetssjukhus. Det är ett av resultaten av en statlig barncancersatsning.
På Barncancercentrum i Lund har man infört den nya tjänsten transitionssjuksköterska, som både ska bidra till en än bättre seneffektuppföljning för ungdomar och unga vuxna, och en ökad trygghet.