Kursen förbättringsarbete i team – en investering som ger stor avkastning

Sidan publicerades 25 mars 2025

Förändringsarbete i vården är en komplex och ofta utmanande process. RCC Stockholm Gotland har sedan 2017 arrangerat den populära kursen Praktiskt förbättringsarbete i team – tillsammans når vi längre. Den senaste omgången handlade projekten bland annat om att möjliggöra viss behandling för cancersjuka barn i hemmet, utveckla egenvården av hematologipatienter och införa digitala planeringsverktyg som underlättar koordineringen av behandling för patienter.

Förbättringar i dagliga arbetet

Kursen har som syfte att stötta chefer och medarbetare i förändringsledning, och den senaste omgången pågick i ungefär ett halvår. Under kursen arbetar deltagarna med egna projekt som syftar till att förbättra vården av cancerpatienter. Projekten presenteras i slutet av kursen, och många av dem har lett till konkreta förbättringar i verksamheterna.

–Det finns ett enormt engagemang, och en vilja att göra livet bättre för de här patienterna. Deltagarna var stolta över sitt arbete och det var väldigt fint att se, berättar Eva Ullman, kursledare och organisationskonsult på Indea.

Att växa i rollen som förändringsdrivare

För deltagarna är kursen inte bara en utbildning i teori och metodik – det är en resa i att växa som ledare och förändringsdrivare. Genom att få handledning och vägledning i sina projekt får de både stöd och motivation att genomföra förändringar.

–Att leda en förändring handlar ju mycket om att förstå sig själv. På vilket sätt leder jag andra? Hur leder jag mig själv? Och att i teamet kunna prata om - hur har vi det tillsammans? Vilka roller tar vi? Hur vi stöder varandra, bidrar till det gemensamma målet och så vidare. Det var något som deltagarna upplevde som värdefullt.

Lärdomar från medverkande team

Bland de som medverkat i kursen är tre team från Astrid Lindgrens barnsjukhus, där man under 2024 identifierade ett behov av att ge medarbetare som arbetar med förbättringar ökad kunskap och verktyg att driva sina projekt framåt.

–Deltagarna själva menar bland annat att en framtidsfaktor är den tiden man får tillsammans att arbeta med projektet, såväl som utökad kunskap om ledarskap i förbättringsarbete, säger Pernilla Grillner, verksamhetschef på ABL.

En förutsättning som har gjort att Astrid Lindgrens barnsjukhus har kunnat utveckla sitt förbättringsarbete är de statliga medel som delas ut årligen.

–Vi har under senaste fem åren fått möjligheter att arbeta med förbättringsarbete på ett mer strukturerat sätt i och med den statliga satsningen på barncancer, berättar hon.

En investering i framtidens vård

Att prioritera en utbildning i förändringsarbete kan vara en utmaning för många vårdverksamheter, men det är en investering som kan ge stor avkastning. För att minska trösklar för deltagande har Eva Ullman tillsammans med kolleger jobbat i samråd med Åsa Dickson, verksamhetsutvecklare på Karolinska, i syfte att skapa ett effektivt program.

– Det måste vara realistiskt att deltaga. Vi har minskat antalet kursdagar till fem, och erbjuder handledning mellan tillfällen. Sedan måste deltagarna få tiden att jobba praktiskt med sina projekt. Cheferna har en viktig uppgift i att skapa rätt förutsättningar för medarbetarna, säger Eva Ullman.

Resultaten av kursomgången presenterades i början av mars för verksamhetschefer, kollegor och enhetschefer.

–Presentationerna som vi fick ta del av var otroligt inspirerande. Det var flera av oss som hållit i kursen som kände oss berörda och tårögda. Vi blev så glada över de fantastiska resultat som detagarna kunde dela med sig av, avslutar Eva Ullman.