RCC:s nationella arbetsgrupp (NAG) för barncancer har i samarbete med Barnläkarföreningens sektion för Pediatrisk hematologi och onkologi tagit fram ett nytt stöddokument som ska underlätta för vårdgivare att identifiera barncancer hos barn och unga.
Nyheter
I höstas startade Kraftens hus i Stockholm ett pilotprojekt för att underlätta för cancerpatienter med särskilda behov. Projektet, som omfattar 20 patienter, innebär att de får stöd av en personlig cancernavigator. Initiativet pågår fram till sommaren.
Ett fel i programvaran för mammografi har gjort att flera kvinnor fick felaktiga besked på sina undersökningar. Regionala cancercentrum i samverkan samordnar arbetet med att analysera händelsen i dialog med berörda myndigheter.
Sveriges äldsta stöd- och rådgivningslinje för cancer ökar kapaciteten och tillgängligheten. Nu kan alla i hela landet som behöver stöd, känner oro eller har frågor om cancer, ringa eller chatta kostnadsfritt och anonymt till Cancerrådgivningen.
Uppdateringarna syftar till att förbättra både diagnostik och behandling, samt att säkerställa en mer strukturerad och personcentrerad uppföljning för patienter med urotelial cancer.
Bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen hos kvinnor och en av åtta kvinnor diagnostiseras med bröstcancer under sin livstid. Nu har rekommendationerna ändrats för läkemedlet ribociklib, som används för att minska risken för återfall. Förändringen berör patienter med hormonreceptorpositiv (ER+) och HER2-negativ bröstcancer i stadium II – III.
Unga vuxna är en målgrupp som hamnar i kläm när det kommer till cancerrehabilitering. Nu utforskar en arbetsgrupp möjligheterna för en specifik handlingsplan för unga vuxna med cancer.
Hudcancer är den cancerform som ökar mest i Sverige. Upptäcks cancern tidigt är prognosen ofta god men hos personer som är 70 år och äldre upptäcks ofta hudcancer i ett sent skede. Genom utbildningsfilmen Kolla huden! hoppas RCC att den som möter äldre i sitt arbete kan vara med och ändra på det.