Efterfrågan på elektroniska remisser och svar inom patologi har funnits länge i norra sjukvårdsregionen. RCC Norr har därför beviljat medel till fyra förbättringsprojekt inom området. Ökad patientsäkerhet och snabbare hantering av remisser och provsvar är några av vinsterna.
Nyheter
En gång om året samlas det nordiska nätverket "The Nordic Collaboration on Cancer Patient Pathways" för att dela erfarenheter kring arbetet med standardiserade vårdförlopp i cancervården. Det var nu åttonde gången de nordiska kollegorna samlades. Värd i år var Danmarks Kræftens Bekæmpelse.
I dag går fem nationella vårdprogram och en Min vårdplan ut på remiss.
Sedan 2017 har Regionala cancercentrum (RCC) ställt frågor till patienter som utretts inom standardiserade vårdförlopp (SVF) för cancersjukdomar. Svaren är genomgående positiva, bland annat har hela 90 procent av de tillfrågade ett positivt helhetsintryck av sitt vårdförlopp. Men det finns också annat som sticker ut, bland annat skillnader mellan yngre och äldre.
RCC Norr har i år utlyst extra medel från regeringen för initiativ som syftar till att förbättra cancervården inom områdena bilddiagnostik, patologi, cancerrehabilitering och palliativ vård i norra sjukvårdsregionen. Av hittills totalt 49 ansökningar har RCC Norr beviljat medel till 34 projekt.
I dag går sex nationella vårdprogram, ett stöddokument och två Min vårdplan ut på remiss.
Den 15 maj bjuder RCC Norr in till en ny utbildning om standardiserade vårdförlopp, SVF. Utbildningen ges digitalt under en förmiddag och riktar sig till alla i norra sjukvårdsregionen som vill veta mer om SVF.
I flera regioner finns fortfarande tid kvar att söka medel till förbättringsprojekt inom patologi, bilddiagnostik, rehabilitering och palliativ vård. Cancersamordnaren Kjell Ivarsson ser fram emot att följa initiativen under året. Han ser förbättringsprojekten som ett startskott, inte en punktinsats.
Insatser som ger extra kraft åt förbättringsarbete och insatser som knyter ihop regionerna. Det hoppas RCC:s samordnare på, när regionerna kan börja söka medel från RCC för insatser inom rehabilitering och palliativ vård eller bilddiagnostik och patologi. Nu har ansökningstiden öppnat.
RCC samverkan har den 24 januari 2024 fastställt en uppdatering av standardiserat vårdförlopp (SVF) för bröstcancer. Ändringarna rör primärt ledtid samt ett par förtydliganden vad gäller välgrundad misstanke och diagnostiska metoder.
Det nationella vårdprogrammet för huvud-halscancer har nu reviderats och samtidigt har SVF för huvud-halscancer uppdaterats. I denna revision har en del förändringar införts, flera är sådana som successivt genomförts i den kliniska vardagen sedan föregående revision av vårdprogrammet 2019.
I dag går tre nationella vårdprogram, ett standardiserat vårdförlopp och två Min vårdplan för cancer ut på remiss.
Effektivt utnyttjande av kapaciteten för MRT-undersökningar står i fokus i uppdateringen av rekommendationerna för prostatacancer, tillsammans med flera justeringar som ska ge ännu bättre flöde i den tidiga diagnostiken. Samtidigt lanseras ett nytt stöd för sexuell rehabilitering efter behandling.
I dag går tre nationella vårdprogram, två standardiserade vårdförlopp och två Min vårdplan för cancer ut på remiss.
De flödesscheman som visualiserar de standardiserade vårdförloppen har under sommaren kompletterats med KVÅ-koder.
Årets sjukvårdsregionala cancerdag den 20 april lockade fler deltagare än någonsin tidigare. Mer än 120 personer var anmälda, varav flertalet deltog fysiskt på plats i Betula på Norrlands universitetssjukhus och andra digitalt på distans.
Ett av två mål bakom satsningen för standardiserade vårdförlopp (SVF) uppnås, visar en ny årsrapport som Regional cancercentrum i samverkan sammanställt.
Regionala cancercentrum i samverkan lanserar en rapport som visar hur arbetet mot cancer bedrivits de senaste åren och prioriteringar framåt. Eftersom regeringen har aviserat att det planeras för en uppdaterad cancerstrategi kan rapporten användas för att tydliggöra vilka delar som behöver finnas inom ramen för en sådan.
Alla patienter med cancer ska erbjudas en fast kontakt vid den cancervårdande kliniken. Det rekommenderade den nationella cancerstrategin från 2009. Kontaktsjuksköterskan är i dag nyckelpersonen i mötet med patienter och deras närstående i cancervården.
Det standardiserade vårdförloppet (SVF) för bukspottkörtelcancer är uppdaterat.