Elektronisk remiss- och svarshantering kapar svarstiden med flera dagar

Sidan publicerades 13 december 2024

Efterfrågan på elektroniska remisser och svar inom patologi har funnits länge i norra sjukvårdsregionen. RCC Norr har därför beviljat medel till fyra förbättringsprojekt inom området. Ökad patientsäkerhet och snabbare hantering av remisser och provsvar är några av vinsterna.

Region Västerbotten är den region i norr som hunnit längst i arbetet så här långt. Klinisk mikrobiologi, klinisk immunologi och klinisk kemi vid Norrlands universitetssjukhus, NUS, använder sig redan av systemet LabPortalen för hantering av elektroniska remisser och svar. Näst i tur att införa systemet står enheterna för klinisk patologi och klinisk genetik. Ewa Lassén är överläkare och verksamhetschef vid Laboratoriemedicin på NUS, som är den enhet som står bakom ansökan.

Ewa Lassén.
Ewa Lassén

Foto av Klas Sjöberg

– Utan projektpengarna hade det kanske dröjt ett par år innan vi kunnat köra i gång detta inom klinisk patologi och klinisk genetik. Pengarna används främst till licenser, utrustning och utvecklingstid hos leverantören och internt inom regionen, säger Ewa Lassén.

Snabbare svar och ökad patientsäkerhet

Idag skickas remisser som kommer utanför Region Västerbotten till NUS på papper med vanlig post. Själva provet skickas parallellt via en annan transportlösning. När analysen är klar går sedan svaret tillbaka per post. Det tar alltså flera dagar för svaret att nå fram. Genom att kapa postgången kan en stor tidsvinst göras framför allt för svarstiden. Det är till stor nytta för patienten som kan komma i gång med eventuell behandling snabbare. Att slippa pappershanteringen sparar dessutom tid för personalen i båda ändar.

Lillemor Bergsten.
Lillemor Bergsten

Foto av Ulrika Bergfors

– Patientsäkerheten ökar också med färre manuella arbetsmoment där fel kan uppstå och genom att använda samma digitala tjänst i hela norra sjukvårdsregionen blir vården mer jämlik, säger Lillemor Bergsten, verksamhetsutvecklare vid Laboratoriemedicin och ansvarig för projektet.

För tillfället pågår utveckling och flödestester och under 2025 planeras validering, utbildning och driftsättning av systemet. Region Jämtland Härjedalen, Region Norrbotten och Region Västernorrland har sökt och fått medel för att utveckla e-remisser via samma system, men har ännu inte hunnit lika långt i processen.

– Övergripande resultat från projektet kommer vi att kunna få först efter det att den tekniska lösningen är satt i produktion och sjukhus i övriga regioner anslutit sig till tjänsten, men systemet fungerar bra på de kliniker som redan infört det. Vi kan se att det finns ett intresse från våra kunder att ansluta sig, säger Lillemor Bergsten.

Lillemor Bergsten och Ewa Lassén.
Lillemor Bergsten och Ewa Lassén vid Laboratoriemedicin, Norrlands universitetssjukhus, NUS, som driver projektet med e-remisser i Region Västerbotten.

Foto av Ulrika Bergfors

Bakgrund förbättringsprojekt inom cancervården 2024

Den nationella satsningen på förbättringsprojekten är ett särskilt initiativ för att utveckla cancervården.

RCC i samverkan fick i uppdrag av regeringen att under 2024 fördela 220 miljoner kronor till olika initiativ i regionernas cancervård. Syftet är att förbättra rehabilitering, palliativ vård samt effektivisera tillgängligheten inom bilddiagnostik och patologi och uppnå kortare väntetider i de fall då personer utreds för standardiserade vårdförlopp.

Läs mer om satsningen